Във Великобритания май вървят към "твърд Brexit"

Перспективата за безкомпромисен развод става все по-вероятна
Обновена: 28 сеп 2016 13:07 | 27 сеп 2016 22:13, Елка Василева
92
Във Великобритания май вървят към "твърд Brexit"
Снимка: архив, Reuters

Перспективата за безкомпромисен развод между Лондон и Европейския съюз или "твърд Brexit" става все по-вероятна във Великобритания, което обещава усложнения за деловите среди, но и за обикновените граждани, пише Франс прес.

От няколко седмици консервативното правителство на Тереза Мей води консултации с шефове на предприятия с цел да уточни стратегията си на преговори с Брюксел, щом бъде задействан член 50 от Лисабонския договор, който касае излизането на страна членка от ЕС.

Официално Даунинг стрийт остава лаконичен за намеренията си и външният министър Борис Джонсън бе скастрен от Мей за изказването си, че Лондон ще започне да разкрива картите си в началото на 2017 г. А говорител на "Даунинг стрийт" 10 вчера даже окачестви като спекулация изострянето на страховете на еврофилите.

Банкерите и бизнесмените, които взеха участие в първите консултации обаче излязоха от тях с твърдото усещане, че лагерът на привържениците на линията без отстъпки към Брюксел усилва позициите си.

"Политическата динамика определено е на страната на твърдия Brexit", каза Даниъл Ходсън, председател на изпълнителния комитет на евроскептичното лоби Форум за преговори за финансовите услуги.

"Може да има съпътстващи щети" при рязко напускане, признава той. Според него обаче могъщият британски финансов сектор ще се справи съвсем добре, ако политиците договорят системи за еквивалентност с европейските си колеги, тоест поредица от конкретни споразумения на мястото на сегашната интеграция в общия пазар.

"Опасността от заемането на твърда позиция е, че това ще усили несигурността, ще намали доверието и ще накара някои фирми да конкретизират плановете си за напускане на Великобритания", предупреди обаче Джон Макфарлан, председател на финансовото лоби The CityUK, цитиран от в. "Файненшъл таймс".

И наистина, царящата след референдума на 23 юни целенасочена мъглявост дразни мнозина отговорни лица, които се опасяват от неприятни последствия за финансовия център на Лондон и по-общо за икономическата мощ на страната и за жителите й.

"Лондонското Сити ще направи максимума за снижаване до минимум на свързаната с Brexit-а несигурност, за успокояване на деловите среди и гарантиране, че инвестициите в страната ни ще продължат", обясни Марк Болеат, председател на политическия комитет на Корпорация "Лондонско Сити".

На теория британското излизане от ЕС не означава непременно, че Обединеното кралство ще напусне общия пазар или дори само митническия съюз.

Брюксел обаче неколкократно предупреди, че краят на свободното движение на европейски работници, което пламенно желаят привържениците на Brexit-а, ще изключи всяко оставане на страната в тази ценена от бизнес средите структура.
Ако Великобритания напусне митническия съюз, страната ще трябва не само да предоговори десетки търговски споразумения, но и да подсили граничния си контрол към страните от ЕС както за хора, така и за вноса и износа на стоки.

Това конкретно означава, че Лондон ще трябва да назначи хиляди митничари, но и да преразгледа организацията на системите си за контрол в пристанищата и летищата, както и пред тунела под Ламанша.

Защото след като останат извън ЕС, е възможно на британците да бъдат наложени визи всеки път, когато пресичат Ламанша, за да отидат във ваканция или да изкарат уикенда в някоя страна от ЕС. Да не говорим за опашките пред митницата на излизане от всяка посетена страна, където ще трябва да декларират всеки купен сувенир, върху който се дължи мито.

Колкото до единия милион британски имигранти в Европа, твърдият Brexit би изпълнил най-лошите им кошмари в бюрократично и финансово отношение: пенсионерите ще бъдат отрязани от местните здравни системи, а работещите ще трябва да си извадят разрешителни за престой и за работа.

Без да забравяме тегобите за трите милиона граждани на ЕС във Великобритания, които ще се сблъскат със същите проблеми или дори ще бъдат ограничени в престоя си. Ами обменът на студенти? Как си представяте касовия филм на Седрик Клапиш "Европудинг" без английската му героиня Уенди?
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До британ 71 и 70Ще си напълнят джобовете някои хора отгоре а за обикновения българина пак ще останат пръжките!:)))))Източно-европейците сме много по-предпочитани от индийците и пакистанците стига да не сме на тяхното ниво! За голямо съжаление една огромна част от българския работник е прилично ***, не говори езика или го говори гаща-плява, мисли се за много велик и работен та благодарение на неговите пишман данъци англичаните живеят и гледа да живее колкото се може по-скотски и да не харчи!
65
2
 
2
 
! Отговори
британ преди 7 години
След като англетата излязат от ЕС и им се въведат визи предлагам българската виза да струва 1 000 евро така ще напълним държавния бюджет.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британците имат голям проблем с чужденците от Полша, България и Румъния, които работят и им вършат черната работа, но нямат нищо против пришълците от Индия и Пакистан, които докарват огромните си семейства и не работят, а висят на помощи. Кой ще им работи като си тръгнат източноевропейците? Мюслитата ли?
63
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Англия! Ще се отърве от икономическите мигранти, а Меркел ще ни ги тропоса на нас - ще ни връща отрепките.Е, Англия ще приема само читавите и то - вероятно християни.А ако ние се махнем от ЕС, вероятно ще можем да си продаваме доматите в Русия :)))И в Китай и Индия също...Що ли трябваше да се връзваме с калпазани...
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 67Напротив! Точно в този сайт хората си пишат това което мислят и ако ги трият то е заради обиди и псувни! Да, точно масовите убийци са седнали да пишат точно тук!:))))) За убийци не знам но за хора с психични разтройства (демек надарености според тях самите) - адски много! :))))
61
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 61, само да ти кажа, че нищо не си разбрал ! :) Ако *** твърд Brexit с глупавите и надутите англичани е свършено ! Но както знаем ДНЕС БГ е комунистически доказан портал който обича да плюе по демокрацията и свободите на хората така, че очаквам много дъщери и синове на доказани масови убийци в тоя сайт да почнат да натискат минусите! Така правят необразованите хора, каквито са те! :)
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Усведомен ***, по-***, вдлъбнат англичанин.
59
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Ветропоказател , който показва посоката на вятъра при безветрие .
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно сиднито са го ухапали всички възможни австралийски твари и се е поболял. Защо не си остана тука. Щеше да ти е комфортно при твоето умствено състояние.
57
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ СЕ СПАСИХА - ние как ще се спасим ?
56
0
 
4
 
! Отговори
Я,Сиднито преди 7 години
пак го е треснала циклофренията!
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ЕС и Британия не очакваха такава глупост! Но стана. Сега британците ще излезнат за да са законосъобразно. Обаче ще останат търговските договорености, а ЕС ще иска в замяна ЕС гражданите да се придвижват както до сега. И двете страни ще спечелят. В случая британците ще спечелят повече, защото други ползи не им трябват: никакви такси към ЕС и договорености. Понеже бежанците не са европейски граждани, британците ще ги пъдят. Евалата, пак го измислиха британците.
54
2
 
10
 
! Отговори
кольо преди 7 години
няма нужда да ходя до австралия и тук в планините ни, на село си е мед... само дето всичко живо се е навряло по тия мизерни градове за хартийки...
53
2
 
9
 
! Отговори
кольо преди 7 години
някъв болен емигрант не спря да лала тук, не мога да разбера какво убеждава хората да ходят на другия край на света... тотално изперкал свят, не всичко е пари и уреден живот и това си е пълна матрица и пак рано или късно като одъртее всичко живо ще се върне в родината си...
52
5
 
9
 
! Отговори
ivanov преди 7 години
Капитализма е прецакване на другия! кои кого сте прецака сте видим ,според мен англия сте излезе суха.
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичаните нае са добри хора а и като външност са доста грозни особенно жените
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
are da se mahat ako shte se mahat puuuuuu
49
1
 
13
 
! Отговори
до синди преди 7 години
Пеерастино, смени дилъpa че тоя ще то отрови
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Синди, ОЩЕ ЛИ водищ ЖАЛКОТО си "съществуване" бе оскотял клош
47
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 57Не им е лошо островчето. Всичко си имат. Дъжд, слънце,вятър и картофи. От този остров е тръгнала културата. Къде са те сега и къде сме ние. Седим отдолу като лисицата и само викаме че гроздето е кисело но все нещо не ни стига за да потърсим стълба, да се качим, и да го опитаме. Вечно завиждаме и пръхтим, винаги някой друг ни е виновен, винаги сме били повече от тях но те се ни бутат у "лево" за да дерайлираме. :)))))))))