ЕК: BG да приложи правилата за намаляване цените за високоскоростен интернет

Брюксел настоя и да приложим еврозаконите за пречистване на водите от нитрати
29 сеп 2016 16:00, Елка Василева
14
ЕК: BG да приложи правилата за намаляване цените за високоскоростен интернет
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия настоя България и още 18 държави в ЕС да приложат правилата, свързани с намаляването на цените за развитие на високоскоростните мрежи за интернет.

Посочените правила улесняват споделянето и повторната употреба на физическата инфраструктура в енергетиката и транспорта. Цените в този сектор следва да допринесат за намаляване с до 30 на сто на стойността на разгръщането на високоскоростни мрежи за интернет.

ЕК очаква до 2025 година училищата, университетите, изследователските и транспортните центрове, болниците и доставчиците на обществени услуги, да имат достъп до интернет с възможно най-високата скорост (пренос на данни със скорост един гигабайт в секунда). Дотогава се очаква домакинствата в ЕС да получават интернет със скорост от 100 мегабайта в секунда, както и Общността да бъде изцяло покрита от мобилен сигнал от пето поколение.

Това европейско законодателство трябваше да бъде приложено до началото на тази година. Днес комисията съобщава, че изпраща последно предупреждение. Държавите разполагат със срок от два месеца за отговор, като е възможно след това да бъдат предадени на Съда на ЕС с искане да им бъдат наложени глоби.

Европейската комисия настоя също така България и Словакия да приложат европейското законодателство за пречистването на водите от нитрати.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че през 2013 г. е била открита наказателна процедура срещу нашата страна заради отчетени недостатъци в националната програма за действие за пречистването на водите. Отчита се, че България междувременно е предприела действия с промени, приети това лято. ЕК настоява, че все още нашата страна не успява да отговори на ключови изисквания по директивата.

България и Словакия разполагат със срок от два месеца, за да съобщят какви мерки предприемат, за да се справят с проблема. В противен случай двете държави може да бъдат предадени на Съда на ЕС, уточнява комисията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
33
 
! Отговори
до всички преди 7 години
Има си приети добри практики в тези среди, които са приети за да има все пак някакво разграничаване и улеснение.Bandwidth, или по-добре познат в България като "скорост", е прието да се мери в бит/сек, a байт се използва, когато се говори за storage. Или по-просто казано байт се използва при съхранение на данни, а бит - при пренос на данни. Това обаче не означава, че не можеш да мериш пренос в байт/сек. Все пак двете единици са свързани 1 байт = 8 бита. В статията най-вероятно трябва да е "бита"
11
1
 
34
 
! Отговори
do 11 преди 7 години
Не съм казал, че не се мери в битове.Казвам, че може да се мери както в битове така и в байтове без никакъв проблем.А това, че преди десетки години са проектирани такива машини, не означава, че за последните поне 2-3 десетилетия под байт се разбира 8 бита.Това че си "свикнал" да мериш температурата в C не означава че не може да я измериш и в F - те това ми е мисълта :)
10
5
 
32
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Е, все пак се мери в битове. Знам за машини, където един байт имаше 12 бита и за друга, където 1 байт беше 6 бита, така, че не бързай да показваш знания. Вярно, че беше отдавна, но ги имаше. Сега не съм се ровил да проверявам дали има такива.
9
1
 
37
 
! Отговори
do 9 преди 7 години
Номер 1 изобщо не е прав.1 байт = 8 бита скоростта за пренос на данни може да си я мериш в каквито си искаш мерни единици (стига да са единици за данни а не за обем или тегло например)искрено се надявам в случая да става въпрос за байтове а не за битове (защото е повече) :)
8
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Номер 1 е прав. Скоростта на пренос на данни се измерва в битове за секунда. Дали ще са бита/секунда, килобита/секунда, мегабита/секунда или гигабита/секунда е все тая - всичките те са бита/секунда.
7
0
 
32
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Не да измисли, а да приложи!
6
0
 
34
 
! Отговори
89 преди 7 години
О, не се съмнявайте какви правила ще измисли България или по-точно българските умове в ЕС, другите 18 държави ще ни дишат праха в това не се съмнявайте.
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние имаме бол вода и земя и си правим кал Изводите са за Вас
4
1
 
41
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Какъв по-качествен интернет от този в България бе" *** "...и прочие !!! За нищо пари... и скорост и качество !!! Благодаря ви български интирнет снабдители !!!!!
3
1
 
37
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Какъв по-качествен интернет от този в България бе" *** "...и прочие !!! За нищо пари... и скорост и качество !!! Благодаря ви български интирнет снабдители !!!!!
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоооооу peдaктop eфенди, к'вой туй ЕК, БГ...България се пише, онбаши, не БГ!Накратко:Д Ви Е Б в Г З
1
6
 
34
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
Така става, когато технически неграмотни хора пишат на техническа тематика. Преносът на данни се измерва в мегаБИТ за секунда. Т.е. максималната скорост до 2025 година трябва да е 1 гигабит за секунда, а до тогава всички трябва да имат достъп до мрежи със скорост от 100 мегабита за секунда.