"Големият унгарски удар" срещу Брюксел така и не се състоя

Дойче веле: Вместо среден пръст за Европа, стана ...
3 окт 2016 16:07, Елка Василева
90
"Големият унгарски удар" срещу Брюксел така и не се състоя
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Мобилизирана беше гигантска пропагандна машина с една-едничка цел: на Брюксел да се покаже среден пръст. Популистката врява на Орбан обаче явно е дотегнала на повечето унгарци. За благото на Европа, пише Макс Хофман в материал, публикуван в Дойче веле.

В централата на Еврокомисията в Брюксел навярно злорадо са потрили ръце след обявяването на резултатите от вчерашния унгарски референдум. Вярно, че дори и да се беше оказал валиден, референдумът нямаше да окаже кой знае какво влияние върху европейската бежанска политика, но сега Виктор Орбан поне получи урок и от собствения си народ, а не само от лидерите на ЕС. Стана ясно, че дори и в Унгария насаждането на страх вече не е в състояние да привлече към избирателните урни мнозинството от хората.

Още по темата

Целта на референдума всъщност беше повече от ясна. Унгарците трябваше да покажат на всички в Европа, че не желаят да приемат повече никакви бежанци, независимо че според сегашните квоти става дума за не повече от 2 300 души. И за да не се получи някакво недоразумение, Виктор Орбан недвусмислено беше заявил какво се очаква от референдума. След него послушно го повториха и всички министри, оставаше само народът да го потвърди.

Само дето повечето унгарци явно не кипяха от желание да то послушат. Вярно е, че огромното мнозинство сред гласувалите близо 45 процента от избирателите застана на страната на Орбан, но „големият унгарски удар” срещу Брюксел така и не се състоя поради недостатъчната избирателна активност.

Преситени от лозунги

Какво е поуката от този референдум? Валиден или не, на практика той потвърди онова, което отдавна се знаеше от социологическите анкети, а именно, че повечето унгарци не искат да приемат никакви бежанци. Референдумът обаче  показа и това, че Виктор Орбан е готов да къса нервите на европейските си колеги, докато не постигне необходимия му успех у дома. Тъкмо този успех обаче сега му беше отказан.

Референдумът струваше близо 40 милиона евро. Въпреки многобройните плакати с лика на премиера, призоваващ да се гласува срещу европейката бежанска политика, пред урните не се появиха достатъчно избиратели. На някои унгарци явно вече им е дотегнала нескончаемата пропагандна дандания около Орбан.

С други думи, целият референдум беше гигантска машина за унищожаване на пари. И тя беше мобилизирана с една-единствената цел: да се покаже среден пръст на Брюксел.

Безсмисленият референдум обаче показа и друго: че Орбановата тактика постоянно да се мрънка по адрес на ЕС вече не хваща толкова вяра, колкото едно време. За да запази въздействието на своя популистки коктейл, премиерът е принуден постоянно да подклажда ирационалния страх за края на християнска Европа. С други думи, той постоянно трябва да увеличава дозата на своя популизъм, както и направи с референдума. Повечето унгарци обаче вече са преситени от постоянните драматични пози на своя премиер и предпочетоха да си останат у дома.

Всичко лошо идва от Брюксел

Причината за провала на референдума може би се корени във факта, че за разлика от британците унгарците одобряват членството на страната си в ЕС. Най-малкото заради милионните финансови помощи от Брюксел. Затова и Орбан е принуден да се изявява като двуликия Янус. Когато посещава своите европейски колеги, той сигнализира готовност за сътрудничество. На срещата на върха в Братислава в средата на септември той дори представи своя собствена концепция за "гъвкава солидарност в бежанската политика".

У дома си обаче Орбан неизменно ругае ЕС. И тъкмо в това е проблемът: Унгарският премиер доведе да съвършенство един познат рефрен: всичко лошо идва от Брюксел, а всичко хубаво е плод на собствени усилия. Тази тактика функционираше доскоро, но не и след британския референдум за излизане от общността.

Навън – добри европейци, а в къщи – организатори на референдуми срещу гласувани вече европейски решения: подобно раздвоение води Европа направо към пропастта. Крайно време е и Виктор Орбан да схване това. Проваленият референдум дава надежда, че много унгарски избиратели вече са стигнали до това прозрение. За благото на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
6
 
! Отговори
Журналист преди 7 години
Само на мен ли ми се струва, че западният печат в пропагандните си похвати все повече заприличва на комунистическия?
60
0
 
0
 
! Отговори
Да се не мъчиш преди 7 години
До ПУКА МИ ЗА ОРБАН....Оди са гръмни.
59
0
 
2
 
! Отговори
Мяуу преди 7 години
Дойче велето наистина ли е взело да използва среден пръст?Много падна тая медия. Четете я наопаки, като пише "черно", четете "бяло" и обратното.Горките германци.
58
0
 
0
 
! Отговори
Мяуу преди 7 години
Дойче велето наистина ли е взело да използва среден пръст?Много падна тая медия. Четете я наопаки, като пише "черно", четете "бяло" и обратното.Горките германци.
57
2
 
0
 
! Отговори
бита карта преди 7 години
Проблемът му е че Унгарците бяха приети в Европа по-добре от Българите. След такива референдуми Унгарците които работят в Европа се питат докога ще ги приемат по-добре. Те затова и не отидоха да гласуват.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само болен либерастки мозък може да извърти 98.3% против квотите като точно обратното...
55
4
 
0
 
! Отговори
OBRIAZAN SLAVIANIN преди 7 години
До славянинORBAN E BEZSILEN...DA SI SMAZVA PROCEPA I DA CHAKA GOSTI
54
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Ще се покаже среден пръст на Брюксел, не го мислете ;-)
53
3
 
1
 
! Отговори
Ха,ха, .за славянина преди 7 години
....в Рощок съм.....в Рощок съм.....ха,ха,хаааааааааааа....Пази си ти , червеното цвайтерче...!
52
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орбан ли е Орхан лие?
51
1
 
1
 
! Отговори
Не бой се бе 57... преди 7 години
Арап --дава найлонов чорап, дава и зелени билежки-$...ха,ха,хааааааааАрап --обича гъзести като Ниновицата ....и тлъсти и охранени , като Йотовицата,бе...ха,ха,хаааааа...ХЕМ, ЧЕРВЕНИ --ХЕМ УБАВИ......ТОЧНО ---"АРАБСКА РАДОСТ", бе.....!!!!!
50
8
 
2
 
! Отговори
ПУКА МИ ЗА ОРБАН.... преди 7 години
ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ .....МИГРАНТИТЕ СИ ИДВАТ!!!!НЯМА И КАК ДА ГИ СПРЕТЕ !!!!НЕ МОЖЕТЕ ДА СТРЕЛЯТЕ ПО ЖЕНИ И ДЕЦА ....НЕ МОЖЕТЕ И ДА ИМ ЗАБРАНИТЕ ДА ВЛИЗАТ ЛЕГАЛНО В БЪЛГАРИЯ!ВОЙНАТА В СИРИЯ --СКОРО НЯМА ДА СПРЕ!ЩЕ ПОЧНАТ ДА ГИ ИЗПРАЩАТ ПО ЗАПУСТЕЛИТЕ СЕЛА ....НЯМА ДРУГ НАЧИН!БЪЛГАРИЯ ---НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С МИГРАНТИТЕ ....АМИ , ПОЧНЕТЕ ДА СВИКВАТЕ С ТЯХ!ТАКА --ПОНЕ Е ПО-ЧОВЕШКО.....ЩЕ СВИКНЕТЕ ,БЕ.....
49
0
 
1
 
! Отговори
marin ruseborn преди 7 години
До До 27Ej hallo, Рашо! Орбан ще ви спретне един унгарски Брексит че ще се червите като селски моми - каквито сте си и...
48
0
 
9
 
! Отговори
56 преди 7 години
Въпросът не е дали не/харесвате Виктор Орбан, а дали искате в цяла Европа, в т.ч. и в България да се напълни с клети джихадисти, които да ви смятат за подлежащи на ислямизация, а жените, сестрите, майките ви за стока за продан. Не се впускайте в дребнотемие, работата с тия екземпляри и тези, дето им позволяват да се заселват по нашите земи е много дебела и от изхода и зависи дали ще ни има като народ или ни чакат още 100-200-500 год. "съвместно съжителстване".
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100%срещу квотите при48% активтост.Това е голямо разделение на населението.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тракиецНали разбра, че Орбан не е социалист. Разбра ли или ти трябват още разяснения? Другият път като се изказваш неподготвен поне си засрами, а не да отклоняваш темата.
45
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
милите червени идиотчета си мечтаеха за победа на Орбан И РАЗПАД НА ЕС ,пък не им потръгна мечтата,мечтайте мили червени *** ,
44
9
 
1
 
! Отговори
тракиец преди 7 години
С РОБСКА ПСИХИКА СИ ТИ ,БЕ.....!КРЕПОСТНИЦИ КАТО ТЕБЕ СА СВИКНАЛИ ДА ГИ БИЯТ ПО УШИТЕ С РУКАТА НАГАЙКА....ЗА ДА ИМ Е КРАСИВ СВЕТА и......БОРШОВИЯ -БУЛАМАЧ С ВОДКАТА ДА СА ИМ РЕДОВНИ!АЗ ПОНЕ СИ ПИЯ ГРОЗДОВИЦА--ЕКО , А ТИ СЕ НАЛИВАЙ С ВОДКАТА ОТ НЕФТОПРОДУКТИ!
43
1
 
5
 
! Отговори
U.Right преди 7 години
До ТРАКИЕЦКакъв социалист, бе, Орбан е и винаги е бил десен. Още преди 89-та, когато се е борил със социалистите с много голям риск за себе си, не като нашите "дисиденти", дето сега го плюят, а тогава са се крили под юргана. И сега се бори с една не по-малко опасна и човеконенавистна, пагубна политика, разчитайки на подкрепата на народа си. Но това нашего брата с робската психика няма как да го разбере от позицията си до кацата с кисело зеле и парцуцата.
42
6
 
2
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 7 години
КАТО ВСЕКИ СОЦИАЛИСТ-----И ОРБАН СЕ ОПИТА ДА НАДСКОЧИ СЕБЕ СИ!ЯВНО ЕВРОПЕЙСКАТА ЛЪЖИЦА --НЕ Е И ЗА НЕГОВИТЕ УСТА!