ЕС търси дронове, граничари и преводачи за мигрантите

Молбите в Гърция трябва да се гледат по-бързо, настояват от Брюксел
17 окт 2016 19:02,
9
ЕС търси дронове, граничари и преводачи за мигрантите
Снимка: Frontex Flickr, архив

Новата гранична и брегова охрана на ЕС търси дронове и аеростати за наблюдение на външните граници на Съюза. Това става ясно от съобщение за подаване на заявки за интерес на започналата работа на 6 октомври нова еврострукура, която ще замени граничната агенция Фронтекс. Европейската агенция ще организира изложението в началото на ноември и вече събира документи от производителите.

Още по темата

Миграционната криза е една от темите за срещата на върха на европейските лидери в края на седмицата в Брюксел. Този път Европейската комисия обяви, че няма да предлага нови законодателни решения, тъй като всички предложения "вече са на масата" и само трябва да се изпълняват, съобщи говорител на Жан-Клод Юнкер.

Вместо това европейските лидери ще обсъждат преговорите с африкански държави за сключване на споразумения за спиране на миграцията към Европа и за връщане на техни граждани, които нямат право на законен престой в Европа. На масата са и изпълнението на квотите, както и предложението на Вишеградската група, държавите, които не искат да приемат бежанци от Гърция и Италия, да се "откупват" по друг начин.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че най-належащите задачи във връзка с контролирането на миграционния натиск са подсилването на охраната на външните граници и ускоряването на обработката на молбите за убежище в Гърция.

Попълването на състава на граничната агенция до края на годината е пръв приоритет на Брюксел, за да може да я задейства. От 1500 граничари, които трябва да се притичат спешно на помощ при миграционен наплив, България трябва да осигури 40 души. Еврокомисията се надява европейските лидери да се ангажират бързо да попълнят своите квоти от еврограничари.

От началото на годината на егейските острови са пристигнали над 11 300 души, които се прибавят към 50-те хиляди, намиращи се в Гърция преди влизането в сила на споразумението на ЕС с Турция за спиране на миграцията от март.

Заради бавното гледане на молбите, от края на март едва 462-ма души са върнати от Гърция в Турция, но повечето от тях не са подавали молби за европейска закрила и те не са минали през процедурата.

Досега еврочленките са изпратили в помощ на Гърция общо 920 експерти за охрана на лагерите, за идентификация на бежанците, специалисти подаване на убежище, по сигурността и преводачите. 110 от тях са преводачи от арабски език, но те са недостатъчни и броят им трябва да се увеличи, съобщи говорителят на Юнкер.

Европейската комисия днес заяви, че процесът трябва да се ускори и повече незаконни имигранти да се връщат в Турция.

Атина и Анкара подписаха споразумение, според което Турция е сигурна държава и в нея бежанците могат да получават същата закрила като в ЕС, а властите ще приемат всички, които им биват връщани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Еми нали си имаме държавна граница? Който я пресече нелегално е престъпник по НАШИТЕ закони! Защо тези престъпници НЕ СА В ЗАТВОРА? - Защо БЪЛГАРСКИТЕ закони са СЛЕД брътвежите на някаква бабичка изкуфяла? Изделие 202 може да разреши проблема за секунда.
7
2
 
2
 
! Отговори
Филолог преди 7 години
Ако навремето вместо руска филология бехме учили арабски, сега нямаше да работим ангарии на българския тато и мама, щото ако не друго,ЕС барем плаща
6
2
 
5
 
! Отговори
брЕх преди 7 години
До плАчДа те почваме тебЕ тогава.*** скапан
5
7
 
1
 
! Отговори
плАч преди 7 години
До смЕхто и *** ставаше някога...ама сега на никого не трЕбва!
4
3
 
11
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Картечари не им ли трЕбват някога на стрелбите в казармата нЕмах празно .
3
3
 
1
 
! Отговори
Ал тахни преди 7 години
Братя, сериозно ви моля за помощ! Моля, ореантирайте ме къде да кандидатствам за граничар или преводач? Благодаря предварително.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дъблинският регламент в действие е всички обратно в техните пещерички при техните козички.
1
0
 
14
 
! Отговори
Дедовия преди 7 години
Може и по-бързо.Всички зад границата и става много бързо.