Орбан е опасен, защото е модел за много политици

Журналисти поискаха помощ от ЕК за свободата в Унгария
19 окт 2016 21:45,
35

Снимка: Dnes.bg

Мнозина политици гледат на Орбан като модел и ако затварянето на вестници може да се случи в една европейска държава, то ще се случи неизбежно и в други. Това каза на митинг пред сградата на Европейската комисия в Брюксел Каталин Халмай, кореспондент на затворения преди 10 дни унгарски вестник "Непсабадшаг".

Няколкостотин унгарци се събраха пред Комисията, за да изразят солидарност към един от най-големите ежедневници в Унгария, внезапно спрян на 8 октомври от собственика си.

"Непсабадшаг" е мъртъв - той живя 60 г. Убийството му беше планирано предварително и осъществено целенасочено", посочи Халмай.

Според журналистите от вестника причините за това са политически, а не както твърди собственикът му икономически. Ежедневникът, който има 40 000 тираж в последните месеци преди спирането си, публикува серия от разследвания за корупция по върховете на властта и в близкото обкръжение на премиера Виктор Орбан.

Журналистката посочи, че в последните години печатното издание е спряло срива на тиража си, а електронно е разрешило аудиторията си. Издателят му не е направил никакви опити да го реорганизира, а просто е изпратил уведомителни писма до журналистите, че временно прекратява договорите им. Той отказва да преговаря с тях за купуване на марката. Така журналистите нито са без работа, за да си търсят нова, нито могат да пишат другаде, освен в седмичника, издаван от бездомните "Без подслон".

След затварянето на "Непсабадшаг" почти всички вестници се владеят от бизнесмени, близки до правителството и управляващата партия Фидес. Това е медийният плурализъм ала Орбан", каза на митинга кореспондентката на вестника, който е сред най-големите ежедневници в страната.

Председателят на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес призова Европейската комисия да бъде по-настойчива в отстояването на свободата на изразяване. До момента екипът на Жан-Клод Юнкер е изразил само загриженост по повод затварянето на вестника. Федерацията обаче настоява Комисията да влезе в ролята си на пазител на основополагащите договори на ЕС, според които държавите членки трябва да гарантират плурализъм на медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орбан-велик!
20
2
 
0
 
! Отговори
Откритието на века преди 7 години
Орбан се оказа ***, агент на ДС и ***. Лустрация за Унгария!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОМНИМ, КОГАТО И В БЪЛГАРИЯ ПРАЩАХА ГЕРБОРАТУРАТА ДА ЗАКРИВА ТВ 7
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
15 - как се затварят вестници, които са на американска ясла ..?! Това дори великият бойко не може да направи.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРИ НАС "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ" СЕ ГРИЖИ ДА ФИНАНСИРА ВЕСТНИЦИТЕ И ФАЛИТИ НЯМА.ТАМ НЯМА ЛИ "АМЕРИКА ЗА УНГАРИЯ" или Орбан и тях е натирил.
16
0
 
2
 
! Отговори
Be_google преди 7 години
По тая селска манипулация следва , че след като Демокрация и Дума фалираха сме някъв кървав режим ли?......2 парцала по-малко и МНОГ ГОРИ повече. ПРОСТО ВРЕМЕТО НА ВЕСТИНИЦИТЕ СВЪРШИ БЕ!!!!!!
15
0
 
2
 
! Отговори
бастисан цигулар преди 7 години
*** почнаха да ***
14
0
 
10
 
! Отговори
Емил Николаев преди 7 години
Единствените които"протестират"са унгарските еврей....показаха го даже по германската телевизия!!!
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено че е опасен, защото:-защитава собствения си народ-отстоява мнението на унгарците по въпроси, които пряко ги засягат-не се навежда като Плевнята на всяко сръчкване от Брюкгейсел-не определя политиката си в правилната посока след всяко посещение на МакшеймВсичко споменато по-горе е непростимо. Според мен трябва да се застреля от някоя краварска служба за да не пречи.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тук в БГ има доста весници за затваряне като: Дневник, 24 часа, актуално .... . но Бойко не е Орбан а мекотело, наведен слуга на евросъюза и сащ.
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се затварят неудобните.
10
1
 
21
 
! Отговори
фен преди 7 години
И как се гарантира плурализъм на медиите, като им е разрешено финансиране от Шорош и Хамерика за България?
9
1
 
26
 
! Отговори
Циник преди 7 години
След 20 тина години както е тръгнало Европа ще е на всяко кьоше с по една джамийка....лъскавите черни африкански му*ри ще са повече от хилавите евротолерастчета....и европейците ще са малцинство.А след още 20 - официалната религия ще е ислям! Лош, Лош ,Лош Орбан!*** така е : "Вола като рие - на гърба си го фърля!" Тервел стана кесар , че спаси Европа от халифите....Мурксел (Меркел) току виж станала велик везир! Лош ? Лош , Лош Орбан!
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе що всеки си мисли, че неговата работа и неговата лична житейска ситуация са центъра на света? Не знам какъв е случая с тоя вестник, нормално е журналистите да не са доволни, но защо считат че някой е длъжен да оказва натиск върху правителството им? Собственикът е решил да спре вестника, утре лицето Х ще реши че ще си затвори бакалията. Каква е разликата? А, да...в случая дори журналистите да са прави сами за себе си, по важното е да се използват като маша за анти-Орбан агитация :)
7
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опасен е - факт. Не знам каква му е вътрешната политика, но външната ми харесва.
6
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опасни са автори като този манипулатор, а още по-опасни са тези, които им плащат. Виктор Орбан е истински патриот и пример за това, какви хора трябва да са начело на една страна, за да може тя да е добре (тоест, обратоното на плужека, наричан още чехъл).
5
1
 
39
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Ааа... разбрах. Страх ги е че ще има последователи. За кого е опасен?Само в БГ няма да има последователи.
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия колко са смотани не е истина.Като станат арабо африканско гето с хардлайнерско ислямско правителство което е неизбежно за всички европейски държави в обзоримо 30-40 годишно бъдеще ако продължават в същият дух с ислямизацията и африканизацията дали няма да им затворят и вестникът и редакцията ,че и по-лошо?Тва е все едно обречени корабокрушенци на потъващ кораб без спасителни лодки да се притесняват,че ще умрат от жажда ако доплуват до някой остров.
3
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тук диктатурата на борисов, като закри две телевизии, някой да протестира?
2
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орбан е опасен, защото се страхуват от подражание от другите премиери.