Меркел: Граничните проверки в Шенген остават

ЕК няма да изтегли предложението си за глоби за отказ от бежанци
21 окт 2016 11:30,
11
Меркел: Граничните проверки в Шенген остават
Снимка: архив, Reuters

Проверките по границите на шенгенските държави остават, докато не се подобри сигурността на външните. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Европейската комисия си беше поставила за цел да възстанови свободното пътуване в Шенгенската зона до края на годината. На 12 ноември тя ще публикува доклад за това дали е отминала опасността за сигурността на държави, които върнаха границите: Германия, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия. 6-те въведоха паспортните проверки миналата година с мотив, че гръцките граници не се охраняват добре и през тях влизат твърде много нелегални имигранти.

"Искаме да се върнем към Шенген, но засега трябва да имаме временен контрол по вътрешните граници, който да отговаря на настоящите нужди. Намерението ни е да се върнем към Шенген стъпка по стъпка", поясни Меркел, без да уточнява срокове.

За да може да подобри охраната на външните граници, Еврокомисията настоява държавите членки да изпратят своите контингенти в новата Гранична и брегова охрана на ЕС, която стартира от България на 6 октомври. Българският е от 40 души.

Меркел определи като "голям успех" създаването на службата за гранична и брегова охрана само няколко месеца, след като тя беше предложена от Европейската комисия.

Основната част на дискусията на лидерите е била фокусирана върху нелегалната имиграция през Средиземно море към Италия, където бройките не могат да бъдат смъкнати от 2 г. От началото на 2016 г. над 120 000 души са влезли в ЕС по Централния средиземноморски маршрут, мнозина от тях спасени на борда на европейски кораби, изпратени да патрулират в морето.

Брюксел се опитва да овладее потока, като работи за споразумения като сключеното с Турция, с пет африкански държави, които са най-голям източник на миграция или транзитни страни: Мали, Сенегал, Етиопия, Нигерия и Нигер. Целта на ЕС е да договори връщането на гражданите от тези държави, които нямат право на законен престой в страните от Съюза.

Меркел каза, че споразумението на ЕС с Турция за спирането на миграцията трябва да се изпълни изцяло, като лидерите коментирали слабостите дотук.

Миграционният поток от Турция към Гърция е намалял с 98% след влизането в сила на договореността, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Словашкото председателство на ЕС трябва да предложи на лидерите за одобрение през декември цялостна стратегия за справяне с миграционния натиск към Европа.

Въпреки съпротивата на Вишеградската група - Чехия, Полша, Словакия и Унгария, Европейската комисия няма да изтегли предложението си за въвеждане на задължителни квоти за преразпределението на влизащите в ЕС имигранти. Остава и предложената санкция от 250 хил. евро за всеки отказан по квотите бежанец. Това поясни шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Шенгенесмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
бургазлия преди 7 години
А бе госпожо Дончева вчера кат провеждахте предизборната си среща в хотела не забелязахте ли не само в този хотел но и във всички луксозни хотели на Бургас са настанени именно за тези които настоявате дпратят от ЕС към новата европейска гранична полиция.Те не са по границата а по РГДГП и гпу.Тези не ни стигат да ги обслужваме и плащаме командировъчни та настоявате и за още вместо във вашата програма да запишете как ще се преборим с каналджийството.
5
1
 
14
 
! Отговори
коконас преди 7 години
Какъв ЕС е това?Европейска ***,водещи ни към национален залез и войни.Прецакаха ни!
4
0
 
21
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Меркел е враг на Европа!
3
0
 
25
 
! Отговори
менгеле преди 7 години
Тая вече ме убеди напълно, че Хитлер е бил много умен и прозорлив .
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, сега изведнъж се сетила, че трябва да се охраняват външните граници. И "голям успех" било създаването на служба за охрана на граници "само" няколко месеца след предлагането им, а през това време колко са минали като през разграден двор, един Господ знае. Поредно доказателство за мудността на институциите в ЕС.И коя е Меркел, че да решава, бе?! Да не би тя да е ЕС?
1
1
 
25
 
! Отговори
Меркелица преди 7 години
Граничните проверки в Шенген остават. Ще проверяваме основно всички граждани от съмнителните страни като България, Румъния, Чехия и Унгария. При най-малко съмнение те ще бъдат връщани обратно. Още веднъж казвам че всички които не са от тези държави са добре дошли. Всички които се самоопределят като сирийци, афганистанци, мароканци, иракчани, пакистанци са добре дошли. Никой няма право да ги проверява. На всички ще има по 1000 евра месечно, безплатно жилище и лекари. Идвайте, чакаме ви