Последно: Визите падат само със СЕТА

Канадска министърка напуска Валония в сълзи, преговорите прекратени
21 окт 2016 18:31,
66
Последно: Визите падат само със СЕТА
Снимка: БТА

Ангажиментът на Канада за отпадане на визите за България и за Румъния от 1 декември 2017 г. ще бъде изпълнен, само ако търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) влезе в сила. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел днес.

"Очевидно либерализация на визовия режим за България и Румъния ще има само, ако имаме споразумение между ЕС и Канада", каза Юнкер. По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че писмените потвърждения от Отава са ги убедили и с румънския президент Клаус Йоханис оттеглят резервите си за подписването на споразумението.

Още по темата

Това оставя белгийската провинция Валония единствената пречка за влизането на СЕТА в сила. Премиерът на 3,5-милионния регион Пол Маньет каза пред местния парламент снощи, че напредък в преговорите има, но той не е достатъчен Валония да подкрепи споразумението. Без нея Белгия не може да го подпише. Преговорите продължиха през цялата сутрин днес.

Три часа след края на срещата на върха министъра на външната търговия на Канада Кристия Фриланд, която долетя от Отава, за да преговаря с валонците, напусна сградата на правителството, заявявайки, че споразумение не е постигнато и преговорите са прекратени. Според пратеника на бегийската телевизия RTL във валонската столица Намюр Фриланд излязла насълзена. Тя заявила, че Европа не е готова да подпише с Канада. Белгийският икономически вестник "Еко" съобщи, че Фриланд се връща в Отава.

Засега не е ясно дали преговорите ще бъдат подновени и кога. Очаква се по-късно днес Маньет да има срещи в Европейската комисия и с федералното правителство на Белгия.

Юнкер обаче се показа по-голям оптимист. Според него "надявам се, че до 2-3 дни ще видим валонците да се съгласят, защото СЕТА е най-доброто споразумение, което някога сме постигали". Валонският парламент имал по-ясна картина, след като от Европейската комисия им изпратили допълнителни тълкувания по постигнатия текст.

"Изумен съм, че успяхме да постигнем споразумение с виетнамците при тяхното поведение, а когато става дума за Канада, хората се вълнуват за човешки права", каза Юнкер, визирайки декларацията на парламента в Намюр, която изразява загриженост, че СЕТА може да засегне човешките права на своите граждани.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск допусна, че поведението на властите във Валония не е технически проблем, а има политическо съдържание, което е свързано с вътрешната политика на Белгия. Тази сутрин белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че според него "валонският парламент се е радикализирал" в последните часове от интензивните преговори, които се водят с Канада и с Европейската комисия, за уреждане на спорните моменти.

Валония изтъква различни пречки, сред които основните са свързани със защитата на местните фирми, цените на земеделската продукция, публичните услуги и арбитражния механизъм за уреждане на междуфирмени спорове.
Засега срещата на върха ЕС – Канада, насрочена за 27 септември не е отменена, а посланиците от страните членки в Брюксел имат готовност да се съберат, за да обсъдят евентуални промени, договорени между Валония, Комисията и Канада.

ЕС реши засега да не налага санкции на Русия заради бомбардировките в Алепо. Европейските лидери обаче осъдиха "нападенията от страна на сирийския режим и неговите съюзници, по-специално Русия, върху цивилното население в Алепо" и призова да се прекратят жестокостите и да се осигури безпрепятствен хуманитарен достъп до всички части на Сирия.

Германският канцлер Ангела Меркел, която не скри, че е привърженик на налагане на санкции на Русия, каза, че е постигнат минимален консенсус между европейските членки и че всички опции остават отворени, включително санкциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: канадаЕСвизиСЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставката на селянина от Банкя!
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая работа не става така .След като ти не се уважаваш как искаш другите да те уважават и зачитат . Колко Българи има имигранти във Канада и кои луд иска да имигрира там. Китаици,индици,Пакистанци, Филипинци, и наи различни джингитаици тия са им имигрантите на Канадците. Какви визи какви пет лева като маи никои не го интересува тая страна. Журналисти ваша работа е да питате господата политици КАКВО НИЕ ЩЕ СПЕЧЕЛИМ ОТ ТОВА СЕТА.Отговора да е кратък и ясен другото са лакардии
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
който иска виза за канада ще е получи особено бандитите , далавераджиите на мен не ми трябва тяхното ГМО
45
7
 
2
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Само така, така, така, така, *** да си яде миризливата сланина в Панелистан!
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер-са би ли ни обяснил, защо ние и Румъния сме с визи за Канада, а канадците си шетат без визи в ЕС?Къде е солидарността, ценностите и др. подобни изтъркани клишета в същият тоз ЕС? Не трябва ли ЕС да наложи визи на Канада?И защо отпадането на визите трябва да е свързано с подписването на едно неизгодно икономическо споразумение?След като сме член на ЕС, трябва да пътуваме без визи в Канада. А СЕТА, това вече е друга бира.
43
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам какво е това СЕТА, но ако е нещо като ГМО,по-добре без Канада.Стига ни грешката,че влязохме в Е.С.
42
0
 
31
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
Валонците са истинските европейци! Останалите са обикновени пунди.
41
1
 
23
 
! Отговори
Paul Magnette преди 7 години
Paul Magnette, шефа на регионалното валонско правителство, деградира Юнкер&Компания и ги понижи до най-посредствени статисти. Сега Paul Magnette преговаря от името на 500 милиона европейци, а не клоуните от Брюксел!
40
1
 
19
 
! Отговори
Вуте преди 7 години
До ГанюЕй продажни BG политици бей
39
0
 
28
 
! Отговори
Хюго Бос преди 7 години
Не трябваше ли да отпаднат с влизането ни в ЕС? И как така Хърватия влезе след нас, а няма визи с Канада?
38
1
 
34
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Пълна простотия ! Канада и САЩ бяха длъжни до края на 2015 г да отменят всички визи за гражданите на ЕС. Това не стана и трябваше ЕС веднага да въведе визи за тях като ответна мярка . Свобода и здраве срещу някакви си визи , ползвани само от малцина !
37
2
 
43
 
! Отговори
Ватерло преди 7 години
Валонците са истинските европейци! Във Валония, във Ватерло, Наполеон беше бит. Във Валония, в Ардените и немците бяха бити. Тук загубиха битката и алчните канадско-американски концерни!
36
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой се е засилил за Канада и това ли е най-важното сега. Народът е беден и няма пари за хляб. По селата търговците отдавна водят сметките на тефтер. В кой век живеем
35
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никаква СЕТА. Кой *** ще иде в Канада ?. Те от там бягат в Европа.
34
24
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Браво! Това е чудесна новина! Когато влезе в сила СЕТА ще можем да търгуваме свободно с Канада. Тогава всеки ще вземе няколко милиона кредит от банката, ще започне производство на стоки и ще ги изнася за Канада, защото търговията ще бъде свободна и всички ще забогатеем и ще живеем с висок стандарт на живот като канадците. Приятели, това е прекрасно.
33
0
 
18
 
! Отговори
Циник до Берлин преди 7 години
Ако наистина живееш в Берлин - е срамно да пишеш подобни безмислици!!! КОМЕНТАР 20 МИ НАПЪЛНИ ДУШАТА! Сбито, ясно , точно до болка! Останалото са бръщолевения на хора, които си нямат понятие какво идва!
32
1
 
31
 
! Отговори
ined преди 7 години
Дръжте си визите не ни трябва СЕТА, евала на валонците само те не клекнаха пред натиска.
31
25
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Ми, това е чудесно. Хем безвизов режим, хем свободна търговия.
30
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се обединим всички трезвомислещи българи в това число не влизат евроатлантическият генетичен *** и да гласуваме срешу ГЕРБ и цялата десно- лява мафия.
29
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До М, да ...Юнкер въобще и изобщо не го е грижа за нашите визи. По-точно, с тях държи на каишка Боко и при нужда му показва моркова и тоягата. Ако го беше грижа, щяхме да сме вече в Шенген, с което проблема с визите е решен. На всички, освен на послушния пудел това вече им е ясно.