Преговорите за СЕТА между ЕС и Канада продължават

Мартин Щулц ще се срещне с Кристия Фрийланд и премиера на Валония
22 окт 2016 11:13,
46
Преговорите за СЕТА между ЕС и Канада продължават
Снимка: архив, Reuters

Преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада ще продължат и днес, написа на страницата си в Twitter председателят на Европарламента Мартин Щулц. Преди обед той ще се срещне с канадския министър на търговията Кристия Фрийланд и премиера на белгийската провинция Валония.

Вчера Кристия Фрийланд обяви преговорите за приключили и провалени, след като Белгия не гласува в полза на споразумението заради твърд отказ от провинция Валония да го подкрепи. Фрийланд смята за невъзможно постигането на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. 

Още по темата

"Работихме много усилено с Европейската комисия и много държави членки, включително Германия, Франция, Австрия, България и Румъния. Но за нас е очевидно, че Канада и ЕС не са способни да постигнат международно споразумение, дори когато става дума за страна, която има европейски ценности и е толкова любезна и търпелива като Канада. Канада е разочарована и аз лично също съм много разочарована. Работих много сериозно, но мисля, че е невъзможно", каза Фрийланд.

Междувременно Канада се съгласи визите за България и Румъния да отпаднат от декември догодина, но председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че това няма да се случи без подписването на СЕТА.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази опасения за международната репутация на Европейския съюз, ако няма сделка с канадския премиер Джъстин Трюдо на 27 октомври.

Не става дума за юридическа или техническа дилема, това е повече вътрешна политика на Белгия, отколкото проблем на международните отношения, посочи Туск.

Европа няма да бъде смятана за надежден партньор при други търговски споразумения, ако не подпише това с Канада, заяви пред БНР германският икономист Себастиен Дулиен. Според него по този начин Европейският съюз ще изгуби шанса си да оформи световния търговски обмен според собствените си ценности.

Директният ефект от търговското споразумение с Канада ще бъде ограничен. Канада не е толкова голям търговски партньор. Дори и да изчезне, това няма да е толкова важно. Смятам, че важността на СЕТА е в това как Еврооа може да действа в глобалната търговска система. Ако сега съюзът се провали при подписването на СЕТА, той може да е поставен в ситуацията, в която няма да може да преговаря по други подобни споразумения, каза Дулиен.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
М преди 7 години
Трудно ми е да схвана като какъв ни поставя Юнкер ултиматума: "Или подписваш СЕТА, или не падат визите!" Той нещо да не е на хранилка и при канадците, да не би да заработва допълнително, че то с тия мижави заплатки да се чуди човек как оцеляват там в ЕК и Европейския парламент.Пък аз таман се бях замечтала къде в Канада НЯМА да отида, като ни паднат визите!Мъка, мъка!Дано на валонците им е яко четирибуквието, че и нас да спасят покрай техните интереси!Дано устискат!
32
0
 
1
 
! Отговори
Н.Маринов преди 7 години
Честито на ЕВРОПА! СЕТА беше един заробващ и унизителен договор! С него се унищожаваше идентичността на всички държави в ЕС! Корпорациите щяха да изпият кръвта на Европа! Опастността обаче, все още не е отминала! Ханибал е пак пред портите! Нашият водач бе готов за 200-300 визи на първенюта да продаде и колонизира окончателно България!КАРАКАЧАНОВ-ПРЕЗИДЕНТ! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не на уеднаквяването на всички нации,да на разнообразието и уникалността на стоки,хора и производства,да защитим дребния производител и занаятчия,да запазим уникалността на местните продукти и произведения
30
1
 
12
 
! Отговори
гтф преди 7 години
за пореден път управата на европейският съюз доказа, че е слугинаж на корпорациите и се е превърнал в пропито от корумпция сборище. Аз не искам да бъда чат от такъв съюз !
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не щем СЕТА, не щем Е-та.
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боце продаде и последното парче плодородна Българска земя за парче хартийка ,,виза,,Каракачанов президент.
27
1
 
13
 
! Отговори
за кой ли път преди 7 години
За пореден път европеиските лидери недвусмислено показаха каква тежест има Боко в ЕС.Вместо да се въведат реципрочни визи за канадците ,както изисква регламента , те ни оставиха онези да ни изнудват по този вупрос за да си дадем гласа за това споразумение.
26
1
 
14
 
! Отговори
Че преди 7 години
Масоните ще доведат до край, унищожението на човечеството по пътя на "строителството на идеалното общество" : "СЕТА" - план "Б" , след провала на план "А" - ТТИП!Мислещите хора, хората със Съвест и Самосъзнание са крайно "опасни" за масонската доктрина за "идеалният човек"!
25
1
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
Байо, я направи справка като как има директна корелация между повишената продължителност на живот и повишените бюджети и разходи за медикаменти. С други думи, над това работят медицинските картели с цел приходи. Животът на медикаменти не е манна небесна, бъди сигурен!
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мартинчо Шулц можеше със същия хъс да преговаря за влизането на България и Румъния в Шенген, но не го направи! Значи тук става дума не за солидарност, а за далавера! На нашата горила и пускат по пържолка или шекерче всеки път когато трябва да удари палец на някое подобно съчинение, а това че не разбира за какво става дума е от изключителна важност за дресь'орите. Затова, никога повече илитерат във властта!!!
23
3
 
22
 
! Отговори
+ преди 7 години
Искам гмо зеленчуци! Искам месо с хормони! В замяна на това, ще ходя в Канада без виза, веднъж в живота си или по-рядко. Боце, подписвай, ***!
22
0
 
19
 
! Отговори
ХА НА БАС преди 7 години
че ако подпишем, после ще внасяме ДОМАТИ ОТ КАНАДА. Както сега ядем домати от Полша с вкус на картоф. Тогава ще са американски ГМО МУТАНТИ с дъх на каубойски ботуш
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искаме БДС кюфтета, а не ГМО бургери (с Е-та).
20
14
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Ако само Валония е против СЕТА, то значи Орбан е за СЕТА. Хаха... шах с пешката, мypзилки. :D
19
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже ние не ядеме ГМО, но пък жулиме ракия, затова имаме една от най ниските средни продължителности на живота, също така от развитите държави сме последни. Гледам разбирате ги нещата, като сте толкова еко био и анти ГМО, що не искате да се вдигне данъка на старите нафтови таратайки, които ни троват, или да се разкарат въглищата, с най високо зъмарсяване от ФПЧ сме??? Пък ГМО-то всеки е свободен да не го яде, ама аз ви дишам въглищата и ви плащам заради инфарктите понеже жулите домашарка.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това гадно споразумение е само в ущърб на Европа. Зора е да залеят тука с некачествена селскостопанска продукция и закони, защитаващи корпорациите. ПС комунистите от бс(к)п както винаги се възползват от ситуацията.
17
3
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 7 години
"Ако сега съюзът се провали при подписването на СЕТА, той може да е поставен в ситуацията, в която няма да може да преговаря по други подобни споразумения."Ужас, това е много страшно! Това означава, че Евросъюзът няма да е в състояние да подпише търговско споразумение и с Русия! Какво ще се случи тогава? Как ще живеем?
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонс преди 7 години
Вече е обявено че са прекратетени и не продължават така че не е добре да се пише популистки.
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека тези които реваха, че комунистите ни гласели за 16 република на СССР, сега да обяснят как цял континент го направиха канадска провинция.
14
0
 
25
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
А местните палета вече ни "изтъргуваха" за визи. Въобще дали е имало преговори. Като зная айкюто на тиквун, плевла и матов...едва ли.