ЕП иска механизъм за надзор на основните права в ЕС

Той ще замени механизма за България и Румъния
25 окт 2016 18:22, Елка Василева
13
ЕП иска механизъм за надзор на основните права в ЕС
Снимка: архив, Reuters

За да се прекрати настоящият реактивен подход в случаи на опасения от нарушения на основните права, Европейската комисия трябва да създаде задължителен механизъм, който да докладва ежегодно за състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права във всички държави от ЕС. Това се казва в резолюция на ЕП, която беше приета във вторник, съобщи пресслужбата на Европарламента.
 
Този механизъм трябва да включва обективни показатели и ясен и постепенен подход за коригиране на нарушения. Той трябва също така да замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

„Европейският съюз вече има инструменти за налагане на изпълнението на политики във всички други сфери: защита на конкуренцията, полицейско и правосъдно сътрудничество, външни политики..., но нашите основни ценности не са защитени от механизми, които да са достатъчно силни, за да гарантират тяхното отстояване в целия ЕС“, каза докладчикът по въпроса Софи ин‘т Велд (АЛДЕ, Нидерландия) по време на дебата преди гласуването. Инициативата беше приета с 405 гласа „за“ към 171 „против“ с 39 „въздържали се“.

Още по темата

Новият механизъм трябва да гарантира, че всички държави членки на ЕС уважават ценностите, заложени в договорите за ЕС, и да изложи ясни, аполитични критерии, основани на доказателства, за оценка на техните постижения в сферата на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Това трябва да стане по систематичен начин и на равни начала, се казва още в текста.
 
Предложението на Парламента за механизъм на ЕС демокрация, върховенство на закона и основни права цели да включи всички съществуващи инструменти в тази сфера в едно и гарантира пълната им употреба.

Друга цел е да се премахне разликата между мониторинга, който е в сила за кандидатите за членство в ЕС, и липсата на ефективни инструменти по отношение на държавите, които вече са членове. Накрая, механизмът предвижда редовни дебати по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права в институциите на ЕС и националните парламенти.

Парламентът иска Комисията да представи предложение за сключването на Пакт на Съюза за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права до септември под формата на междуинституционално споразумение, което да допълни съществуващите механизми, до септември 2017 г. Комисията ще трябва да даде обоснован отговор на искането на Парламента.

Предвижда се всяка година Европейската комисия след консултиране с независима експертна група да изготвя оценка на състоянието на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в държавите членки, както и специфични за всяка държава препоръки. Те ще бъдат базирани на показатели като разделението на властите, свободата и плурализма в медиите и достъпа до правосъдие.
 
Докладът ще представлява основата за всякакви допълнителни действия на Комисията и ще установява ясен и прогресивен подход, от започването на диалог със съответната държава членка, през активирането на член 7, параграф 1 от Договора за ЕС за ранно предупреждение, преди да се е стигнало до сериозно нарушение, до последната стъпка, която е активирането на член 7 от Договора за ЕС, според който правото на глас в Съвета на съответната държава членка може да бъде отнето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак грижа за човека . Грижете се за правата на емигрантите от Сирия , на техните жени и деца . Следващата стъпка е Сирия да бъде приета в ЕС .
12
0
 
2
 
! Отговори
drmokrat преди 7 години
А ще защитава ли механизма закона когато той е не демократичен или противоречи на основните принципи на ЕС, като примерно закона за винетките който противоречи на принципа за свободно придвижване??? за което право се налага да си плащаме. Как точно механизма ще защити демократичния принцип средната заплата в ЕС да е 1200 евро а на Брюкселските депутати да е 25 000 евро. ОЧАКВАМ ОТГОВОР
11
0
 
1
 
! Отговори
prostete преди 7 години
задължителен механизъм, който да докладва ежегодно за състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права във всички държави от ЕС.kakvo obsto ima демокрацията sas задължителен механизъм...Sastojanie na demokraciataalo
10
1
 
7
 
! Отговори
без ценности преди 7 години
Западни ценности няма! И не е имало! Ценности е имало по време на Великата френска революция, по времето на Великата Октомврийска революция, по време на гражданската война против фашисткия режим на Франко, по време на Втората световна война, на 9-ти Септември 1944, при победата над монархо-фашизма в България. Тогава много хора са си дали живота за тези ценности. При капитализма ценности няма! Ако някой от вас иска да даде живота си за капитализма, за НАТО, за ЕС, за турците и за Сащ, моля да се обади!
9
1
 
4
 
! Отговори
демокрация е... преди 7 години
Демокрация е, когато политиците гледат на нас като на заложници и ни дават в ръцете на алчните канадски и американски концерни. А ние имаме само правото да плащаме високите заплати на политиците.
8
0
 
5
 
! Отговори
концерни и картели преди 7 години
Знаете ли какво е ERT и какво е AMUE? Това са инициаторите за създаването на ЕС и тези, които изработват европейските закони за т.н. "Европейска комисия". ERT са 50-те най-големи европейски концерни и картели. Те се грижат за "свободното" придвижване на капиталите, на продуктите, на работната ръка и за общия пазар. Господата от AMUE са, както вече се сещате, лобиистите на големите европейски банки. Те направиха еврото и се "грижат" за него. И двете организации са много потайни и едва ли ще откриете информация за тях.
7
0
 
2
 
! Отговори
Българина преди 7 години
На башибозука в брюксел ще му наложа механизъм на запрещение като начало, после парче по парче с ди ейч Ел в необятния и любим близък и не толкова близък изток
6
0
 
11
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Интересно ми е кога ще има механизъм за надзор на самозабравилите се брюкселски лентяи .
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да има надзор върху СПАЗВАНЕТО на човешките права. Ама "надзор на основните права в ЕС" ми звучи като оня някогашен лозунг "Да живее международното положение!".
4
1
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Кандидат президента Цачева отсече ,че правата нямат значение в нейните представи за държавност.Чудя се ,а кое има значение?Явно има голямо объркване при нея.015
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Новият механизъм трябва да гарантира, че всички държави членки на ЕС уважават ценностите, заложени в договорите за ЕС"Нали знаете къде да си заврете "ценностите"?
2
0
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
ЕС иска механизъм с ел. двигател и накрайник, който мърда напред-назад :-D
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тия в Европарламента се занимават с някакви безсмислици, също като в нашия парламент.