Мнозинството в ЕП подкрепя общ механизъм за наблюдение

Той може да замени прилагания срещу BG и Румъния механизъм за сътрудничество и проверка на ЕК
Обновена: 25 окт 2016 15:53 | 25 окт 2016 14:44, Елка Василева
1
Мнозинството в ЕП подкрепя общ механизъм за наблюдение
Снимка: архив, Reuters

Мнозинството в Европейския парламент подкрепи въвеждането на общ механизъм в ЕС за наблюдение на прилагането на върховенството на закона. Ако бъде утвърден, подобен механизъм би заменил прилагания срещу България и Румъния механизъм за сътрудничество и проверка на Европейската комисия.

Докладчикът София ин 'т Велд (АЛДЕ, Холандия) посочи, че необходимостта от нов, единен и постоянен механизъм, нараства. Нямаме средствата да налагаме нормите на върховенството на закона засега, поясни тя.

Групите в ЕП на Европейската народна партия (ЕНП), на социалистите и демократите, АЛДЕ, Европейската обединена левица, Зелените и "Европа на свободата и пряката демокрация" се изказаха в подкрепа на предложението за нов механизъм. Според ЕНП механизмът е необходим, защото би осигурил защита срещу дълбоки промени в държавите, където изборите водят до големи политически промени.

По мнението на Групата на социалистите и демократите съществуващите механизми за опазването на върховенството на закона в ЕС не осигуряват необходимата защита. Групата на АЛДЕ изрази становището, че новият механизъм би бил в защита на гражданското общество.

Филиз Хюсменова (АЛДЕ/ДПС) посочи, че Европа е на кръстопът и се нуждае от преосмисляне на ценностите, върху които е изградена. Особено важно е, че новият механизъм би заменил действащите "на парче" инструменти като механизма за сътрудничество и проверка, който се прилага вече 10 години само срещу България и Румъния, и би премахнал двойния стандарт, коментира тя.

Групата на Европейската обединена левица подкрепи въвеждането на нов механизъм с виждането, че съществуващите правни лостове не осигуряват нужната независимост при оценката на състоянието на върховенството на закона в ЕС. Групата на Зелените подкрепи доклада и поясни, че новият механизъм не би бил срещу "новите" държави в ЕС. Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" се изказа в полза на предложението с виждането, че е необходимо нещо ново за опазването на върховенството на закона.

Европейските реформатори и консерватори отхвърлиха идеята, като настояха, че целите на предложението могат да бъдат постигнати с диалог и взаимно доверие. Групата "Европа на народите и свободата" посочи, че и сега съществува механизъм за наказания на страните, които не осигуряват върховенство на закона и коментира, че предложението създава правен проблем и би било пореден удар срещу суверенитета на държавите в ЕС.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс също не подкрепи доклада. По неговите думи ЕК подкрепя целите на предложението, но не и идеята за изготвянето на годишни доклади от независими експерти. Имаме достатъчно съществуващи инструменти за защита на върховенството на закона, коментира Тимерманс. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари