Кристалина отрече: Няма конлфикт на интереси!

Зам. председателят на ЕК нарече съмненията неверни и спекулации
30 ное 2016 18:34, Петя Славова
36
Кристалина отрече: Няма конлфикт на интереси!
Снимка: Reuters

"Чувствам се длъжна да разсея неверните твърдения и спекулации, които се разпространяват по мой адрес и във връзка с управлението на европейския бюджет чрез публикация в изданието "Политико", написа във Facebook зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Световната банка е партньор на ЕК, с нея имаме споразумение, според което парите на данъкоплатците са защитени и отиват по предназначение, пише тя. Георгиева посочва, че споразумението съществува от 2009 г., а през 2014 г. е било подновено с условие да се преразгледа през тази година. Това беше направено в съответствие с всички процедури на ЕК, заявява тя.

Още по темата

Не е вярно, че Световната банка взима комисион от 17 на сто за управлението на средства. Често комисионът е между два и пет процента, и при всяко положение е до седем процента - тавана, определен по правилата на комисията, добавя Георгиева.

Предложението за единен одит е в съотвтствие с препоръките на Европейската сметна палата - институцията, която бди над доброто разходване на европейския бюджет. Конфликт на интереси няма. Подробностите около споразумението са договорени от службите на ЕК, без моето пряко участие, заявява Георгиева.

Поводът за това изявление на Кристалина Георгиева стана написаното от европейската редакция на сайта "Политико", която се усъмни, че Георгиева, която подаде оставка от ЕК и се връща в Световната банка. Това, според изданието, е в конфликт на интереси.

Съмнението се основава на документи и разследване на медиата, според което Георгиева е подписала наскоро промени, с които служителите и консултантите на банката могат да получават възнаграждение по проекти до 17 на сто от тяхната стойност. Председателят на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент Ингеборг Гресле коментира пред изданието, че подобно възнаграждение е невиждано и би ощетило онези, за които ЕС дарява средства чрез Световната банка.

В допълнение "Политико" посочва, че Георгиева е предложила ЕС да не прави собствена оценка на разходите на бюджетни средства, когато е направена външна оценка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Iavno g-ja Georgieva sa6to e povliana ot ob6tata tndencia na na6ite politici da se praviat na u6tipani momi .Niama rabota na mejdunarodni postove. Sa da ne srami Balgaria na mejdunarodno nivo.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
iznosena v placentata na rektalna fistzasit v zasit za zadarjane zadnik
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕЕЕееееееВидяхте ли я тази баца .........заради строго личния си интерес прецака БГ
27
1
 
9
 
! Отговори
PD преди 7 години
Ех таз Сталинка, посредствена кариеристка. Само не разбрах, през Ваньо Костофф, ли са уреди агент на ДС, и после той ли я пусна на МИ6, или по друг начин стана работата. А в Българската политика ми е ясно как цъфна. Тоя кръг, и Боко дори получи разрешение да разкара, щото само бели прави. Закриват се вече позициите, за черноморски адмирали, службички в НАТО, открива се лова на млади *** кратуни, изпразват се грантови сметки, пълнени с европейски данъци. А Костофф, него кога ще му ядем житото?
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдаааа. Сталинка е Кралица на гешефта. Не случайно американските "партньори" на Европа така услужливо я натрапиха...
25
1
 
14
 
! Отговори
още некой преди 7 години
Ми права е жената бе тя от година реално не работи а на сметката на ЕС си правеше кампанията за ООН! Тез неща само ги е подписала по молба на некой там от ЕС. Не ги е и чела като шефа и Юнкер за онези неща за роумингаА са ги писали едни хора които назначила без ценз и конкурс (за което искаха да я разследват),ама тя не знае разбира се.И мармота завива шоколадиЯсно ли е кой ни управлява сега?
24
1
 
15
 
! Отговори
Кристалина отрече! преди 7 години
Ха ха, ама вие на какво се надявате, да потвърди ли?Всяка твърда комунистка като нея ще отрича, дори документи да извадят, пак ще отрича.Да живеят гробарите!
23
1
 
58
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Не е никаква Сталинка - Сталин би я разстрелял за вредителство (крадене).
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното доказателство, че около Бойко, няма нищо свястно.
21
1
 
29
 
! Отговори
хм преди 7 години
Няма ли да се разследва кой налагаше тая да фигурира във всички социологически проучвания, да ни я натрапват ту като политик ту като извънземна , а тя се указа обикновенна измамница !?
20
1
 
28
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Нашата неолибералка изобщо не се срамува от нищо, нито и пука за нещо.
19
1
 
25
 
! Отговори
от народа преди 7 години
Нашия народ не е толкова завистлив колкото му приписват. Но има една приказка - халал да са и парите! Да ги даде всички за свещи!
18
1
 
22
 
! Отговори
socialen преди 7 години
2% от 155 милиарда ? бюджет на европейската комисия се равнява на 3,1 милиарда ?! 3,1 милиарда ? само за раноски! И то на бившия, и бъдещ работодател на Георгиева.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали ще се чувства по-добре в Сливенския затвор, или в някой американски за латиноси.
16
1
 
29
 
! Отговори
Редно е преди 7 години
Сега Българските депутати в ЕС да поискат пълно разследване - за да изчистят името на България от действията на тази самозбравила се корумпирана гадина.За такова нещо дори в България на БХ селски кмет може да го отнесе - ако в ЕС тия номера минават - не знам къде да търсим спасение.
15
1
 
28
 
! Отговори
nekoj преди 7 години
Това смърди от всякъде! Ако ЕС го остави без последствия - не се чудете защо не само Великобритания иска да напусне! Вече имаше информация че Сталинка една година със средства на ЕС си е финансирала кампанията за ООН! Но за всеки случай си е финансирала и 'плана Б' А имаше и за това как си е назначавала 'калинки' в екипа - без знания, ама верни!Смърди от всякъде!
14
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нагъл и ужасно неприятен човек
13
2
 
25
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Късно е либе за китка. Ааа забравих ти не си българка и не знаеш какво означава ти си гмо цру инженер искащ да ашладиса комар с расов кон, е няма да стане и род безроден
12
1
 
30
 
! Отговори
Ментора преди 7 години
Нагла и нахална като всички наши гербери!Значи договорила комисионните между Европейския Съюз и Световната Банка и се оттегля в Банката за да си взима договореното ...лисицата!Няма конфликт , просто много пари за Кристалинка , кой не ще пари , а ?Какъв конфликт?
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странджааааа, къде си бре ? Ела тук, разкажи, какво смята Бащицата, какво мисли Митоф по въпроса, Методи Андреев, дали се произнесе нещо, да не би Путин да ви *** в гащите, кажи к***чор странджански, какво се случи!?