Полша ограничава правото на митингите и демонстрациите

Нов текст дава права на държавните пред гражданските инициативи
3 дек 2016 13:30,
24
Полша ограничава правото на митингите и демонстрациите
Снимка: Reuters

Полският парламент, доминиран от консерваторите популисти, одобри в петък допълнения към закона за публичните събирания, облагодетелстващи проявите, планирани от държавни органи и религиозни организации, за сметка на гражданските инициативи.

Това съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Опозицията и правозащитници разкритикуваха акта, ограничаващ според тях основните свободи.

Досега първият организатор, заявил проява на определена дата и място, имаше предимство пред следващите. Според закона в новия му вид властите ще може да забраняват всяко събиране или демонстрация, ако държавен орган или църква, например могъщата католическа църква, пожелае да организира собствено събитие на същата дата, място и в същия час.

Текстът въвежда и понятието "периодични събирания" с определена честота, които ще имат предимство пред други социални и политически инициативи. Последните ще може да протичат най-малко на 100 метра разстояние от заявеното периодично събиране.

Според управляващата партия "Право и справедливост" новият закон ще допринесе за сигурността на участниците във всички събирания.

Но говорителката на извънпарламентарната лява партия Разем Дорота Око, цитирана в "Газета виборча", разкритикува законовите промени като "опит да се затвори устата на полякините и поляците, недоволни от (сегашното) правителство".

Полският омбудсман Адам Боднар бе предупредил на сайта си във вторник, че текстът не бива да се приема, защото е в разрез с конституцията и международните норми, регулиращи свободата на събирания, отбелязва агенцията.

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс заяви вчера, че е "твърде разтревожен" от новата редакция на закона за публичните събирания.

"Тези промени ще ограничат без полза и в неадекватна степен за голяма част от жителите възможността да упражнят своето право на свобода на събиранията, което е в разрез с чл. 11 от Европейската конвенция за правата на човека", каза той.

Полската опозиция и едно ново движение - Комитетите за защита на демокрацията, организираха през последните месеци масови демонстрации срещу политиката на управляващата партия ПиС, напомня АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПШЕКИТЕ БЯХА И СИ ОСТАНАХА ФАШИСТИ въпреки кланетата през 2св от немчурята.Къс ум дълги крака.
19
3
 
2
 
! Отговори
пешо преди 7 години
Ами айде честито на ***, които си избраха консервативни националисти да ги управляват. Нашите путинофили искат същото да стане и гласуват ли гласуват за руските партии. Срам ме е от света в момента.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
правилно са постъпили, така ще намалят проявите, последица от външнните хибридни атаки.
17
4
 
3
 
! Отговори
vlady преди 7 години
В Полша и без това няма специализирани места за демонстрации - няма представители на Арменска Апостолическа Църква.
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поляците са просто племе и са доста по-вироглави от нас. Кажете ми защо им беше Варшавското възтание само да из разрушат града? Лудо племе!
15
7
 
13
 
! Отговори
бг преди 7 години
Поляците ще се усетят накъде ги водят Илюминатите - Рептили.
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очевидно Путин е наредил на Качински с цел да разцепи ЕС на две - страни със свободно протестиращи и със забранено-протестиращи.
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕГА ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ ТУК ТРЯБВА ДА СЕ ПРОИЗНЕСАТ. МЪЛЧАТ, ВСЕ ЕДНО ЧЕ СА С ПЪЛЕН ПАМПЕРС.
12
8
 
18
 
! Отговори
Експерта преди 7 години
казвам аз, че се започва с диктатурата, т.е. "новият ред" - единственият начин за удържане на ограбеното от хората и заробването им от банките, чрез инструмента "неолиберален капитализъм".Тежки времена настават в цял свят - въпроса е кой ще се огъне първи- хората или ТЕ (#КОЙ)!
11
8
 
17
 
! Отговори
Преди много години, преди 7 години
когато бях на ученически лагер в Равда имаше групи, представени от поляци, немци и руснаци, освен българите разбира се. Единствените, които се деляха от всички ни бяха поляците. Сега като осмислям този факт си давам сметка, че са имали някакво чувство за превъзходство на другите. Гордостта се наказва.
10
8
 
21
 
! Отговори
до капитан клос преди 7 години
Ако поляците бяха умни, щяха да разрешат на Севрен Поток да преминава през страна им. Прости са точно колкото нас. Да може турците да вземат газопровода за тях и те да ни определят цената на газта. Донре че не изпростяхме още малко, че да започнат да дупчат за шистов газ. От което в Полша за първи път стана земетресение от 1000 години и затрупа 4 миньори.
9
6
 
17
 
! Отговори
Боли ме..... преди 7 години
...онуй нещо за Полша. Полша е еврейска. Фурнаджийски лопати.Вълнува ме България,а не Полша
8
16
 
13
 
! Отговори
КАПИТАН КЛОС преди 7 години
ПОЛША С МОТОР ДА Я ГОНИТЕ ПАК НЕ МОЖЕТЕ ДА Я СТИГНЕТЕ.....КАКВОТО И ДА СТАВА....ПОЛЯЦИТЕ СЕ ДЪРЖАТ....
7
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако новината беше за Русия, досега щеше да има 500 коментара? Какво мълчите, демокрацията в Полша е заплашена! Това не ви ли интересува?
6
6
 
18
 
! Отговори
Полша.... преди 7 години
се движи от еврейските пари. Не го забравяйте!! Иначе не са от най-умните народи. И има предимство,че е заобиколена от страни на прогреса
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде ето ви новите Ердогановци.
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полша не обича и Германия, не забравяме това.Поляците казват това, което трябва, така, както трябва.Те бяха първите "демократични революционери".Нормално е първи да са се усетили къде са се пропукали нещата.Не казвам - сгрешили.Корабостроителна страна, с добра химическа промишленост, с добро самочувствие и то - заслужено.Има хора, които няма да се подчинят на западните манипулации.Защото нашето поколение живя във времето, когато човешкият морал беше идол.Знаем повече, защото видяхме.
3
3
 
9
 
! Отговори
сс преди 7 години
До 2 А бе те и от германците бая бой ядоха поляците.
2
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полша не искаше демокрация, а да не е със Русия, защото много бой са яли от тях. Сега ще видят демокрация с маймунско лице.
1
3
 
15
 
! Отговори
PD преди 7 години
Я ! Никой не ще да пише за Полша. И аз няма, така или иначе ще ме изтрият.