Меркел призова за забрана на бурките в Германия

Канцлерът направи това на конгреса на партията й
6 дек 2016 16:37, Елка Василева
48
Меркел призова за забрана на бурките в Германия
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви за забрана на бурките на конгреса на нейния консервативен Християндемократически съюз, предаде ДПА.

Пред около 1000 делегати на партийния форум тя заяви, че миналогодишният наплив от около милион бежанци по границите на Германия няма да се повтори.

"Ситуацията от лятото на 2015 г. не бива да се повтаря", каза Меркел на двудневния конгрес в индустриалния град Есен, на който се очаква да бъде одобрена кандидатурата й за четвърти мандат. "Това е и остава наш политически ангажимент", подчерта Меркел.

Тя обаче си спечели бурни ръкопляскания, след като се обяви за забрана на мюсюлманските забрадки, покриващи изцяло лицата на жените. "Цялостното забулване трябва да се забрани навсякъде, където това юридически е възможно", посочи германският канцлер.

ХДС вече изработва планове за забрана на бурките на обществени места като съдилища, при полицейски проверки и при шофиране.

Меркел повтори тезата си, че бежанците са намерили в Германия закрила от война, преследвания и липса на перспектива в родните си страни. Но веднага добави, че не всеки бежанец може да остане.

Делегатите аплодираха повече от 10 минути и със ставане на крака продължилата час и половина реч на партийната лидерка, посочва ДПА.

Меркел призова партията да й помогне да се справи на изборите през септември догодина, които по думите й няма да приличат на никои други в историята на обединена Германия, защото ХДС ще срещне предизвикателства и от ляво, и от дясно, както и заради надигащия се популизъм, олицетворен в Германия от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".

Меркел предупреди да не се търсят "простите решения", предлагани от популистките движения, и отхвърли тяхната претенция, че единствени те представляват "народа". Светът не е черно-бял и ние трябва да останем скептични към простите решения, които твърде рядко са подпомагали напредъка на страната ни, каза тя, цитирана от Франс прес.

Меркел се обяви срещу лозунга "Ние сме народът", който скандират по време на митинги привържениците на крайнодясното германско движение Пегида, подобно на лозунга, скандиран от жителите на бившата ГДР в края на 1989 г., настоявайки за край на комунистическата диктатура.

"Само народът в своята цялост решава кой е народът, това сме всички ние, които решаваме, а не само някои", каза Меркел, която е отраснала в бившата Източна Германия и започва политическата си кариера след падането на Берлинската стена.

Анкета от миналия месец показа, че 64 на сто от германците одобряват стремежа на Меркел към четвърти мандат, но мащабите на днешната подкрепа на конференцията на ХДС ще покажат доколко е пострадал политическият й рейтинг в резултат на бежанската криза, посочва ДПА. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: буркиангела меркелХДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
АfD преди 7 години
10 минути аплодисменти - доста по-дълго отколкото при Тодор Живков и Ерих Хонекер
30
0
 
1
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Алтернатива за Германия призова за забрана на бурките още преди една година. Тогава Меркел нарече патриотичната партия расистка, радикална и популистка. Явно сега Меркел иска да събира точки за изборите, но аз лично предпочитам да избера оригинала...
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опря ножа до кокала понеже идват избори и друга песен запя дъртата вещица. Ако я преизберат гледайте как всичко ще си бъде пак по старому. Всичко е прах в очите.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не може да го забраните , ще им нарушите правата , с германия е вече свършено
27
1
 
9
 
! Отговори
otvratena преди 7 години
какво невежо мекотело, фрау меркел
26
0
 
8
 
! Отговори
Бай- Пешо преди 7 години
В съзнателният живот няма да поеме отговорност, дано след смъртта се пържи в огньовете адови.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А буркините?
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия "върти на пръст" ЕС, цяла Европа е в ръцете на Германия. То това беше и преди 75 години, а края го знаем какъв е.
23
1
 
21
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Тая забрана на бурките е пълен фарс! И сюнетите да им забраните се тая. То бива олигофрения ама чак толкова
22
0
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
за коя Германия говориш, или си инфантил.
21
0
 
23
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Меркел призова за забрана на бурките в Германия!---------И на следващия ден, ако бъде преизбрана за канцлер на Германия, ще отмени забраната за бурките!Това гедерейско бабче е на път да разруши ЕС и икономиките на европейските държави.Любопитно е все пак - дали дойчовците и дойчевките ще гласуват за изперкалото бабе!?
20
0
 
10
 
! Отговори
немците са тъпаци преди 7 години
Ще забрани друг път. По-скоро на нея ще ѝ сложат в близко бъдеще както е тръгнало.
19
0
 
15
 
! Отговори
Сорос преди 7 години
Чакай кака чакай. Недей призовава, че шефа ти - Сорос ще ти се скара, че си расист. А МОЖЕ БИ ЦЕЛТА Е ДА СЕ ЗАСИЛЯТ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИТЕ ЕМОЦИИ В ЕВРОПА?? Хммммерише ми на кръвопролития. Така започна и втората
18
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късно е либе за китка. Тая съсипа цяла Европа с поканата към тия бурки да идват, а сега се сетила, че нещо не е наред. Първо се мисли и после се говори. Отделно тя като ги покани не попита другите дали ги искат, а сега иска да ги настанява в цяла Европа, не само в Германия. Каниш гости и ги размяташ по съседите, ей това прави Меркел. Да си заминава.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бочко либерала не бурките, ами и ограда им сложи????
16
0
 
11
 
! Отговори
53214 преди 7 години
Защо на конгреса на нейната партия, а не в Бутдестага или в Европейския парламент? Там може да бъде решен въпросът със забулените кандидат и вече европейски гражданки.
15
1
 
32
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ЛИЦЕМЕРКА ТАКАВА ,УСЕТИ СЕ ЧЕ ЩЕ ЗАГУБИ ВЛАСТТА ЗАРАДИ МИЛИОНИТЕ БЕЖАНЦИ КОИТО ВКАРА В ГЕРМАНИЯ ,А СЕГА УЖ БИЛА ПРОТИВ БУРКИТЕ ! АКО НЯМАШЕ ТАКАВА СИЛНА НЕГАТИВНА РЕАКЦИЯ НА НЕМСКОТО ОБЩЕСТВО ЗАРАДИ БЕЖАНЦИТЕ ,СЕГА МЕРКЕЛ НЯМАШЕ ДА Е ПРОТИВ ЗАБРАДКИТЕ И БУРКИТЕ ! ВИДЯ ДЕБЕЛИЯ Х... И ЗАПОЧНА ДА ПЕЕ ДРУГА ПЕСЕН !
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно, как един либерал борещ се за права и свободи на различните, иска да налага забрани за тяхния бит?
13
2
 
21
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
Меркер скоро нищо няма да може да забранява, защото както е тръгнало на нея ще и сложат бурка. Ако веднага не се каже стоп на ислямската ***, до 10-15 години са ни завладяли демографски а оттам и всякак.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чичкото с мустачките рано са го спрели...само евреите се ползват със протекцията за антисемитизъм.Тая има тежка травма от детството.....