Брюксел ще изпотява "Газпром" по Коледа

ЕК ще тества новите условия на руснаците преди да ги одобри
7 дек 2016 21:25,
40
Брюксел ще изпотява "Газпром" по Коледа
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия обяви днес, че няма да бърза с отговора на "Газпром", който се очаква тези дни да предложи нови условия за доставката на газ, за да избегне съдебно преследване от Европа.

Брюксел започна разследване срещу руската държавна компания по сигнал на 8 източно- и централноевропейски страни, включително България, които се оплакаха, че купуват синьо гориво от Русия на по-високи цени, от тези които плащат западните членки на ЕС.

"По време на празниците нямаме навика да работим", коментира комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер в отговор на въпрос дали ЕК ще побърза да сключи споразумение още през празниците. Вестагер потвърди, че в Брюксел се очакват новите предложения на "Газпром", които бяха договорени миналия месец. Те се отнасят до отпадане на териториалните ограничения за доставките и до цените.

"Това, което гледаме от самото начало е дали газът тече свободно и дали се продава по пазарни цени", обясни Вестагер.

След като получат предложенията Европейската комисия ще подложат на пазарен тест ангажиментите на "Газпром", за да видят дали те ще дадат на практика резултатът, който се обещава. Ако това не се окаже факт, и руският доставчик отказва да ги корегира, Еврокомисията ще наложи глоба на "Газпром" за нарушаване на европейските правила за функциониране на общия пазар.

Комисията започна разследването срещу "Газпром" през април 2015 г с подозрение, че някои от търговските й практики представляват злоупотреба с господстващото положение на компания на източноевропейските пазари на газ. Според Брюксел, "Газпром" налага ограничения на клиентите си да препродават закупения газ през граница, което води до поскъпване на синьото гориво за тези страни и за крайните потребители., което не позволява на страните да ги споделят и препродават помежду си.

В България, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и трите Прибалтийски държави руската компания продавачите на едро могат продават газта само на собствената си територия и то само на определени потребители.

В Българияи в Полша "Газпром" се е възползвал от доминиращите си позиции на пазара, за да изисква инвестиции в проект за газопровод, смята Еврокомисията.

Миналият месец Вестагер се срещна с шефа на "Газпром" Алексей Миллер в Брюксел и двамата се разбраха, че руската компания ще направи предложение, което да удоволетвори претенциите на Еврокомисията и така разследването срещу газовата компания да бъде прекратено.

Еврокомисията отрича отспъпките, направени за "Газпром" през ноември за количествата на доставките по продължението на "Северен поток" - ОПАЛ да са част от сделката за промяната на условията за търгуванто на синьото гориво в държавите от Централна и Източна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен36 Добре, приятел.Руснаците ни продават скъпа газ. Вместо да плюеш или отричаш, дай предложение за купуване на евтина? От къде? От Турция? От Гърция? От терминали за втечнен газ? От където и да предложиш,винаги е по-скъпо, и руснаците отдавна са направили тая сметка, преди теб. Алтернативата е или шистов газ, като рискуваме по този начин цяла Добруджа да стане полупустиня, или от Черно море, но и оттам газта ще ни я продава чужда компания, евентуално. Дай предложения от къде????
25
2
 
4
 
! Отговори
Луд си луд преди 7 години
До Некъф лудКого ще изпотяват тия евро палячовци от Брюксел бе?!Ами ако рашъна им спре кранчето кво правят евгогейките?Ако им спре кранчето ще им яде опинците.Хахахаха Ама дано го спре, пред Кремъл ще стане като сцена от Живите мъртви.Тогава ще видят разни Газпромовци и Лукойловци кон боб яде ли.
24
2
 
5
 
! Отговори
СЕ СЕ СЕРЕ преди 7 години
До Анонимен17ЕК иска да издейства по-ефтин газ за България. Вие защо не сте доволни? Вие къде живеете? Чии интереси защитавате? Не искате ли българите да купуват по-ефтин газ?Не искат господине(госпожо).Те не са българи.Те гледат само за Русия.България не ги интересува.Интересува ги до толкова, че да е част от Русия(губерния) и те да колят и бесят в тази част докато народа изнемогва от мизерията, която Русия носи със себе си където стъпи.
23
1
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 7 години
До RE: GazpromЩе я караме, по-евтино излиза пък и разработваме нови технологии, с които потреблението спада заради ефективност на новите съоръжения.Скъпата газ си я пийте, дишайте или там каквото я правите в Русия.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така, така!Само гърч за тия изедници.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
некво безмислено изказване, тип пропаганда от 80-те... и от де достатъчно газ, ако не от газпром ?
20
3
 
9
 
! Отговори
ДА СЕ ЧЕТЕ: преди 7 години
Брюксел ще почне да се изпотява след като "Газпром" им го вкара с нови цени по Коледа.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
:) България с по-евтина газ?!?!Защо ни е? Ние газопроводи не щем! Колко пъти вече пързаляма рашките - я с централи я с тръбопроводи , я с хъбове: и сега за награда искаме за пез пари - то нали по цяла европа така става!
18
3
 
6
 
! Отговори
RE: Gazprom преди 7 години
Отговора на газпром: Свободен пазар сме , ако искате! Ако на западноежропейските страни им се вижда по-евтина ценат - и на тях ще им я дигнем! Иначе си карайте компресирана газ от щатите за без пари!BR,... :)
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре ще е руснаците точно сега да започнат профилактика на газопроводите, та в еврокомисията да си налегнат парцалите.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми да купуват американски газ, той ще е двойно по-евтин. К`во са се лепнали за руския?
15
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са търговски взаимоотношения.При това Плевнелиев с тъпите си изказвания против Русия качи още цената на газа.
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТО ВРЪТНАТ КРАНЧЕТО РУСНАЦИТЕ, ХАЙЛАЗИТЕ В ЕС ще работят и нощна смяна.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Газпром да наемат форумни тролл Бубарекин за адвокат. Той тука толкова убедително и с "факти" доказва как дори цените за нас са по-ниски.
12
4
 
13
 
! Отговори
Енелегент от Банкя преди 7 години
До АнонименНикой не е казвал, че цените трябва да са еднакви, но поне да се основават на някакви пазарни принципи. По каква логика България трябва да плаща в пъти повече от Гърция или Германия като те са по-далече от Русия и дори само транзита е в пъти по-скъп. Добре е ЕК да покаже на Путин къде му е мястото, макар че едва ли ще го стори достатъчно категорично
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че е ЕК да ни защитава от КГБ концерна "Газпром" иначе ще ни съдерат газа от плащане "от векове и за векове" !
10
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези ще да му пръднат на патката на Вовата. Ако им спре газта за празниците, току виж и поработили малко.
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕК иска да издейства по-ефтин газ за България. Вие защо не сте доволни? Вие къде живеете? Чии интереси защитавате? Не искате ли българите да купуват по-ефтин газ?
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не мога да си спомня Фолксваген,Опел,Форд и т.н на еднакви цени ли продават колите си в различните страни от ЕС? А тока?А водата?Има нещо много еврогейско в тези "евронорми"!А истината е,че до две-три години страните от ЕС ще купуват руски газ от газопроводите до Германия и Турция!Монополизмът -това е целта на операция "демокрация",тръгнала от идеите за "конвергенция" на социализма и капитализма на Бжежински!Засега!За по-нататък ще се реши от тройката САЩ,Китай и Русия!
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 9 И 10 БЪЛГАРИЯ Е В ЕС. Така , че както е проверката тръгнала Газпром ще сваля цената. НЕ СМЕ В СССР.