Незаконните имигранти – обратно в Гърция

От 8100 разселени в ЕС, 29 бежанци са приети в България
8 дек 2016 21:20,
17
Незаконните имигранти – обратно в Гърция
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия препоръча на страните членки да възобновят задължението на Гърция да приема обратно нелегалните имигранти, влезли в ЕС през нейна територия.

Досега тя беше освободена от ангажимента си по Дъблинския регламент заради решение на Европейския съд от 2011 г., че условията за мигрантите там са лоши.

"Оттогава положението много се подобри и сега смятаме, че е възможно имигрантите да бъдат връщани в Гърция", обяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос днес.

Страната получи над 1 милиард евро от европейския бюджет, за да преустрои и разшири мрежата си от приемни центрове за настаняване на бежанци и очакващите решение за статута си нелегални имигранти.

Гърция беше основна врата за миграционния поток до 20 март 2016 г, когато влезе в сила сделката между ЕС и Турция за спиране на нелегалните потоци хора.

Тъй като в Гърция обаче има над 70 000 души, Брюксел смята да разреши връщанията не веднага, а от 15 март 2017 г., като ще се приемат обратно само хора, които са регистрирани като влезли на територията на ЕС кандидати след тази дата. Стотиците хиляди имигранти, които вече се намират в Европа, няма да бъдат транспортирани обратно. Няма да се приемат и хора, които вече имат издадени документи в друга евро държава.

Европейската комисия иска и друго облекчение за Гърция - тя да одобрява всеки репатриран обратно имигрант. Ще се приемат основно уязвими хора, а непълнолетни непридружени имигранти няма да се връщат, независимо кога и как са влезли от гръцка територия, обясни комисар Аврамопулос.

Освен поправените условия в бежанските центрове в Гърция Брюксел смята, че подновяването на репатриранията ще откаже имигрантите да се преместват сами, тъй като те ще знаят, че ще бъдат връщани там, откъдето са тръгнали.

Връщането на незаконните имигранти в Гърция и други гранични държави, през които са влезли в ЕС , е условие 5-те шенгенски членки, които прилагат граничен контрол по вътрешните граници на Съюза (Германия, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия) да се откажат от проверките, посочи Аврамопулос.

Гърция беше единствената държава от ЕС, която не подлежеше на основното условие на Дъблинския регламент, че държавата, която първа е приела и регистрирала кандидата за бежанец, трябва да го настани и да се грижи за него, докато той не е в състояние да се върне в родината си.

Аврамопулос отчете големи успехи за Гърция и по отношение на разселването на бежанци. През ноември 1000 души са били преместени от Егейските острови в други европейски държави. Броят на нелегално преплуващите от Турция е стабилен през последните месеци - по 80 души дневно.

Еврокомисарят настоя, че европейските държави трябва да продължат да изпълняват ангажиментите си по квотите за разселване, като през зимните месеци те трябва да установят темпо от по 2000 души от Гърция и 1000 от Италия месечно, а когато миграционния натиск се усили през пролетта - по 3000 от Гърция и по 1500 от Италия.

Дотук от договорените квоти от ЕС от 160 000 души са пренастанени 8099. 29 от тях са пристигнали от Гърция в България. По сделката с Турция 2554 сирийци са взети от лагерите там в ЕС, но София засега не се е включила в операцията. Отделно 13 887 бежанци са прибрани в Европа от лагери около Сирия, също без участието на България.

Европейската комисия прекрати наказателните процедури срещу Италия и Гърция за вземането на пръстови отпечатъци от пристигащите имигранти, защото отпечатъците на 100% от новодошлите вече биват сканирани.

Аврамопулос съобщи, че работата по отпадането на визите за турските граждани продължава, но оставащите 7 условия все още не са изпълнени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До ЦиникМи просто е, Гърция не може да побере 1 млн души, влезли през нейна територия в Германия, Швеция, Австрия и прочие и да си загроби страната и нейното население. ЕС затова е съюз, за да си помагат членовете му
8
1
 
2
 
! Отговори
НИКО преди 7 години
дъртата вещица ги покани сега гърция и българия да ги приемат обратно тогава да им издават паспорти веднага и като граждани на ес сами ще се махнат в западна европа
7
0
 
0
 
! Отговори
до 6-ти преди 7 години
До ???еми смятай по 4500 на ден, от Италия и Гърция + още толкова нелегални, прескачащи огради "мигранти", на които не им се свалят никакви отпечатъци и ето ти ги милионите. Ако изберат пак немската дърта ***, ЕС ще приключи в този си вид.
6
0
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Затвор за вас!Те, ако само това бяха подписали, без да четат, с мед да ги намажеш!Подписваха ударно тогава, и затваряха глава след глава, и вечер, по телевизията Хубавото Наде рапортуваше, че "още една преговорна глава е затворена".В резултат-нямаме армия, енергетика, образование, промишленост, селското ни стопанство есамо жито и царевица,тук там слънчоглед и соя, адомати внасяме от всички комшии.Скоро,както е тръгнало,и държава няма да имаме.
5
1
 
14
 
! Отговори
??? преди 7 години
Абе какви са тия цифри, по медиите ни говорят за стотици хиляди и МИЛИОНИ бежанци в цяла Европа???
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бива да злорадстваме за Гърция, понеже същата участ очаква и нас, Банкянския Т0луп взе 200млн, от които България няма полза нито стотинка, всичко отива за изхранването и подслона на пришълци, които никога няма да се интегрират с нас, но за сметка на това, ще стават все повече и повече.
3
0
 
27
 
! Отговори
ha ha преди 7 години
А нищо не се казва за връщане в Афганистан от швабите....Все едно не се случва :)))))) Смешни вюрстове :))
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ги харесвам гърците, но не са виновни, че онази луда бабичка Меркел извика цялата тая ***, и сега като видя, че не е оферта - айде взимайте си ги обратно, въпреки, че не вие сте ги канили!
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Гърция ще ги връща в морето.