Поука за Меркел: Добрите намерения невинаги са добра политика

Нейните решения разбиха скалата на стабилността на Германия
8 дек 2016 21:00, Елка Василева
83
Поука за Меркел: Добрите намерения невинаги са добра политика
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Въпреки всичките си епични войни и сътресения, 20-и век завърши с едно хубаво нещо: появата на Федерална република Германия като първата в най-новата история обединена, демократична, стабилна, просперираща и мирна германска държава.

Когато вълната от стотици хиляди бежанци потече към Европа от Сирия и от други кризисни държави през лятото на 2015 г., германският канцлер Ангела Меркел взе решението да ги приеме като възможност следвоенните постижения на нейната страна да помогнат на изпадналите в нужда новодошли, пред които други в Европа затръшнаха вратите си, пише "Вашингтон пост".

"Германия е силна стана. Начинът, по който подхождаме по този въпрос, трябва да бъде: справили сме се с толкова много проблеми, ще се справим и с този", заяви тя.

Това е смел ход за всяка политическа култура. В следвоенна Германия, където се гледа с подозрение на политическо ръководство, което поема рискове, дори и заради видимо добри каузи, ходът на Меркел си беше направо драматичен.

Той не се оказа успешен. Вярно е, че милиони германци доброволно помагаха на бежанците, както тя призова, често с добър резултат. Милиони други германци обаче реагираха по противоположен начин, когато разноските скочиха и се натрупаха социални сътресения - включително случаи на сексуални посегателства и убийства от новодошли и, което е още по-страшно, на тероризъм.

Рейтингите (и изборните резултати) на Меркел се сринаха. Дясната партия "Алтернатива за Германия" (АГ), антиимигрантска формация, подобна на френския Национален фронт, която по-рано имаше само формално присъствие на изборите, набра рязко сили дотам, че един на всеки 8 германци я подкрепя.

Вместо пример за силата на моралното ръководство, решението на Меркел все повече изглежда като пример каква висока цена (понякога) могат да имат добрите намерения. По време, когато светът силно се нуждае от стабилна и уверена в себе си Германия, нейните решения разбиха скалата, върху която тази стабилност и това доверие почиваха след Втората световна война: вътрешният политически консенсус, договорен от разполагащите с широка база основни политически партии.

В резултат на това сега цели шест партии - от крайнодясната АГ до бившите източногермански комунисти в крайната левица - са в състояние да преминат 5-процентовата бариера, гарантираща места в Бундестага, на парламентарните избори, които предстоят догодина. И всичко това - без да отчитаме вътрешните брожения в управляващата центристка коалиция на Меркел и общия ръст на политическа политическа нетолерантност от американски тип, което силно смущава застаряващото (германско) общество, ценящо до крайност реда.

Това може да изглежда прекалено остра оценка за един канцлер, който - нека повторим - се опитва да прави правилните неща, и то под силен натиск, по време, когато в европейските медии доминират снимки на отчаяни мъже, жени и деца, бягащи от ужасите на войната.

Изглежда че и самата Меркел, оглеждайки се назад, споделя тази оценка, макар и само косвено. "Ситуация като тази от края на лятото на 2015 г. не трябва и не следва да се повтаря", каза тя на годишната конференция на своята партия - Християндемократическия съюз. Тези думи бяха посрещнати с бурни аплодисменти.

Тя обеща също така, че много от хората, които Германия прие, ще бъдат върнати обратно, и че на тези, които останат, няма да бъде разрешено да създадат "паралелно общество". Сякаш за да разсее всякакви съмнения за какъв вид "паралелно общество" говори, тя призова за възможно най-широката забрана на бурките - покривалата на цялото тяло, носени от някои мюсюлмански жени, като добави: "Нашите закони имат приоритет над племенните правила, закони на честта и шериата".

С други думи Меркел сега се оказва в положение да копира някои от програмните точки на десните популисти, стремейки се да привлече електорат, 40 на сто от който е съгласен с твърдението че " ислямът подкопава германското общество", както сочи прясно проучване на фондация "Фридрих Еберт".

Най-вероятният политически изход в Германия, където повечето хора все още симпатизират на бежанците, смятани най-общо за хора, нуждаещи се от помощ, е, че Меркел и нейните съюзници ще успеят да се задържат на власт, макар и с намалена подкрепа. Тъй като напливът от мигранти през последните месеци секна, нейното одобрение в рейтингите нарасна.

Разбира се, това временно облекчение бе постигнато с помощта на силния човек на Турция - Реджеп Тайип Ердоган, който договори с Меркел спирането на бежанския поток към Европа през неговата страна в замяна на помощ от 6, 3 млрд. долара и - както критиците изтъкват - на германска индулгенция за потъпкването от (турския) режим на човешките права.

Сякаш за да напомни на Меркел, че му е задължена, Ердоган неотдавна заплаши да анулира споразумението и да отприщи отново миграционната вълна в отговор на "обидата" (по думите на диктатора в Анкара), нанесена му от Европейския парламент.

Нечестивият съюз на Меркел с Ердоган, както и обявеният от нея във вторник нов по-твърд курс по въпросите на имиграцията и асимилацията, може да дразнят слуха на онези, които бяха започнали да възнасят германския канцлер като последната и най-добра опора на либералнодемократичните ценности на фона на вълната от десен популизъм, олицетворявана от избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Може би има по-реалистична поука: Никое правителство не може да направи повече добри неща, отколкото е в състояние да понесе политически.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Putin e izhoda i reshenieto ot problemite
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не е така. Не бяха "стотиците хиляди тръгнали бежанци" и "германия реши да ги приеме". Бяха гора публикации в печата против българските и румънски емигранти и след това германското "велкомен". Бежанците се юрнаха тогава. Дотогава бяха много малко. Меркел искаше около 100хил. но подцени ситуацията. Много добре знаем, защо направиха така!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Когато добрия голем брат отвъд океана те дебне и те подслушва,като най-вероятно по този начин е посъбрал компроматчета за Меркела и целата управляваща партия в Германия,няма как да не изпълняваш нарежданията му било то за заселване на изпращаните на талази в Европа "чрез война и тероризъм в Сирия,Ирак,Афганистан".Тези бъдещи радикални,неинтегриращи се в Европа ще изпълняват всичко,което им се нареди и внуши чрез НПО-та на големия брат за защита на техните неинтегриращи се права и свободи."
49
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
германия шъ съ опраи гато товарищ путин му писне от мъркъловите простотии и пусне танковете към берлин.надявам се след това да не остане нито един швабски фашист
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пътят към ада е пълен с добри намерения". Хората са го казали отдавна, но Шрек (на снимката) все още не го е разбрала. Тепърва ще страдаме от политиката й на "отворени врати".
47
3
 
9
 
! Отговори
до 57 преди 7 години
Да, Германия ще се оправи, защото има ресурса. Но тя забърка каша, покрай която други се опариха страшно, без дори да подкрепят това, което Германия направи. Германия ще се измъкне, а страните от Югоизточна Европа ще теглят от решенията й. Хич не мислиш.
46
1
 
1
 
! Отговори
Дядо лайчо преди 7 години
До АнонименНОВИЯТ ХИТЛЕР
45
1
 
14
 
! Отговори
Моляяяяя? преди 7 години
"Скалата на стабилността на Германия " ли бе? Тоя вам пир разби "скалата на стабилността" на цяла Европа.какво чакат още германците та не я обесят на Александер плац с главата надолу? Какво стана с чистата им арийска раса? Баби шкерът ни принуди да ги регистрираме в България и сега ще ни ги връща? За разлика от нея,ние не сме ги канили.Мизер никът Борисов твърдеше,че трябва да ги обгрижваме и приютяваме,отпуснаха им по 1500лв на месец,а осъди нашите старци на гладна смърт га дът.Проклет да е!!!!
44
4
 
3
 
! Отговори
Велев преди 7 години
Когато Ердоган през 2015 година насочи бежанците към Гърция, целта му беше да отслаби Гърция политически и икономически, за да излезе тя от Еврозоната и да фалира. Обаче Меркел направи изненадващ изпреварващ ход с приемането на бежанците и даде време на изненаданите еврократи и Гърция да се съвземат. Сега , въпреки отчаяните крясъци на Ердоган, че ще пусне пак бежанците, това вече не е възможно. Сега на ход са еврократите, които трябва да намерят приемливо решение на бежанския проблем.
43
2
 
23
 
! Отговори
чичо от село преди 7 години
малоумната Меркел и неината партия трябва да бъдат наврени в *** *** на следващите избори.а това че щяла да ги връща - къде ще ги връща - в Гърция и България ли?
42
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпреки всичко Германия е Велика с главно "В'' и ще се оправи. Глупавите българи и руснаци да му мислят.
41
1
 
9
 
! Отговори
ПРАВОСЪДИЕ преди 7 години
ИМА ЕДНИ МАЛКО ПРАШАСАЛИ МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ОТВОРЯТ ГОСТОПРИЕМНИ ВРАТИ ОТНОВО - И БАБА ШМЪРХЕЛ ДА ПРЕРЕЖЕ ЛЕНТИЧКАТА ПРЕДИ ДА ВЛЕЗЕ : )предстои да видим дали останаха хора с то.о.пк.и в Германия : )
40
1
 
30
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ами да си го кажем направо - Тая унищожи хубавата държава.
39
1
 
24
 
! Отговори
Ад преди 7 години
Тази ве.щ.и.ца опропасти не само държавата си, но заби нож в гърба на Европа! Тя е проводник на идеите на Сорос за заличаване на националните различия между страните в Европа, ислямизиране на континента и създаване на една държава с 27 щата, с цел по-лесния контрол над населението! Защо немците спят и не могат да видят накъде отива държавата им, не мога да разбера?! Време е да я изритат тази из.к.у.фяла баб.ет.ка!
38
0
 
27
 
! Отговори
FUCK OF преди 7 години
ПЪТЯ КЪМ АДА Е ПОСТЛАН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ.....
37
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 7 години
Другия комунист от 1968 поколение Ивайло Дичев пък говори за т нар ботове ,но и той не си дава сметка колко е трагичен .Извода му е че роботи избрали Тръмп и всичко в САЩ било измама.Целта е очевидно свободата на словото.Тоест тя е удобна за 1968 ,когато омаскариха Европа и Америка и взеха света,но днес свободата не се контролира от тях в медийното пространство.Щото Ню Йорк Таймс вече не е монопиолист.Има и свободни хора. А 1968 бяха и си остават китайски маоисти - комунисти .
36
0
 
16
 
! Отговори
2 преди 7 години
Гледам ,майче най -потърпевши от избора на Доналд са медиите в БГ ,особено БНТ.Там не им е минало хич и продължават да канят експерти на пост комунизма,Павлов,Дичев.Та тези другари ,които на младини бяха същите манипулатори на общ.мнение отстояват ,че или системата в САЩ била лоша или била измамена да гласува за Доналд.200 г система на избор във федерална държава -съюз от държави била некачествена според Павлов.В ЕС е по -хубаващото не знаем изобщо за какво гласуваме и кой избира Юнкер и Могер
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая унищожи Дойчланд. Но за сметка на това създаде Халифатерланд.
34
1
 
8
 
! Отговори
3 преди 7 години
Всичко приключи за поколение 1968 разнебитило с китайки маоизъм свободна Европа и щатите.Не,вече докарахте достатъчно индианци и аборигени в Европа и щатите с цел да вземате лесно властта ходейки на избори.Контрола над медиите ви се изплъзна,защото света не е 1968 .Свободата победи манипулаторите.
33
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...много от хората, които Германия прие, ще бъдат върнати обратно, и че на тези, които останат, няма да бъде разрешено да създадат "паралелно общество"."Вие ги пуснахте веднъж, пък сега се надявайте да ги върнете.А колкто до паралелното общество, труците, които са живяли в условия, в пъти по-близки до цивилизаования свят, също си живеят в "паралени общества" в Германия.Как ще цивилизовате същества, които нямат нищо друго в главите, освен религия, и то агресивна религия?Мисия невъзможна е това!