На островите свършиха местата за имигранти

Турция не взема обратно хора, които са преместени в континентална Гърция
12 яну 2017 22:30,
13
На островите свършиха местата за имигранти
Снимка: архив, Reuters

На гръцките егейски острови не стигат местата за имигрантите и затова някои от тях се оказаха на палатки в студа.
Това обясниха служители на Европейската комисия пред депутатите от комисията за гражданските свободи в Европейския парламент в Брюксел днес.

Според тях лошите условия, при които се намират сега имигрантите на Егейските острови не се дължат на липсата на пари или на желание в службите да се погрижат за хората в студа, а на липсата на места.

Лагерите били запълнени с чакащи решение по молбите си за убежище в Европа, а местните власти не желаели да отварят нови приемни центрове. Имало и свободни хотелски стаи, но собствениците им отказвали да пуснат бежанци в тях.

В момента около 700 имигранти студуват в неотоплени бивши фабрики или спят в палатки в снега, съобщиха представителите на Европейската комисия.

Те посочиха, че не е възможно бедстващите да бъдат подслонени в континенталната част на Гърция, където има по-добри условия, тъй като турските власти отказвали да вземат обратно хора, които са напускали Егейските острови.

ЕС и Турция се споразумяха през март всички нелегални имигранти да се връщат от Гърция обратно, срещу което Брюксел се задължи да изплати 3 млрд. евро за издръжката на сирийските бежанци в лагерите в Турция.
Във вътрешността на Гърция се местели само имигранти, за които имало опасност или такива, за които е преценено, че отговарят на условията за събиране на семействата. За 10 месеца 3500 души са прехвърлени от островите.

Според Европейската комисия сделката за спиране на миграционния натиск с Турция е изключително успешна и е довела до повече от 80% намаление на притока на имигранти по основния през 2015 г. маршрут към ЕС.
Холандската евродепутатка Джудит Саргентини обаче оспори заключенията на Еврокомисията. Според нея потокът от имигранти започнал да намалява, след като балканските държави започнаха една след друга да затварят границите по пътя към централна Европа. Тенденцията можела ясно да се проследи от ноември 2015 г. – 4 месеца преди сделката с Турция.

От ноември до началото на март 2016 г. притокът беше необичайно висок – около 4000 души. Заради зимните условия в седмиците преди влизането в сила на споразумението с Анкара те спаднали до 1700 дневно, а след това до 50, както е сега, опонираха ѝ представителите на Еврокомисията.

От дискусията в Европарламента стана ясно, че Брюксел е информирал страните членки, че от април трябва да се ускори значително темпото за разселване на бежанците от Гърция и Италия в останалите европейски държави.

През септември 2015 г. ЕС се съгласи да разсели по квоти 160 000 души от двете държави. Досега от тях са преместени около 10 000, като в последните месеци средно се прехвърлят по 1000 души. Тази бройка трябва да стигне 2000-3000 души месечно, за да могат да се изпълнят квотите до септември 2017 г., посочиха служителите на Еврокомисията.

Ако сегашните темпове се запазят не повече от 33 000 бежанци ще могат да бъдат разселени от Гърция и Италия.
България има квота от 1302 души. До момента по нея са приети 29 бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: брюкселекимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
8
 
! Отговори
Жалко преди 7 години
Сещам се за една страна, която ще е против сделката с Турция. Ако е вярно това, че турците не вземат обратно имиграните, които са напускали островите, това означава, че гърците ще кажат сбогом на туризма и ще трябва да се преквалифицират на надзиратели, защото този наплив скоро няма да свърши
6
1
 
22
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Гърците са хитри,не са като нашите политици да им строят хотели !!!
5
7
 
21
 
! Отговори
мохамед е педофил преди 7 години
Да го дyxaш турски ***.Под вода...
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не се случи чак такова масово преселение през последните 20 години - не знам. И войни имаше, и хуманитарни катастрофи. А в голяма част от държавите, откъдето идват тези ***, събитията отдавна са отминали. И все пак - точно сега изведнъж едни 30 милиона бежанци си взеха дисагите. Нека бъдем още по-гостоприемни и толерантни, докато отмине вълната - да бе!
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не стигат местата ли? Значи трябва да започнат да освобождават такива ударно, като елиминират "наематели".
2
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да ги вземат турските власти, нали са им взели парите да минат, какво ще ги правят без пари обратно...
1
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошите гръцки собственици на хотели отказват да пуснат горките бежанци вътре, за да им о.с.е.рат е унищожат хотелите! Без да плащат! Лоши, лоши гърци!