Облаци и батерии: Картел се договарял и за времето

Еврокомисията разобличи рециклиране на акумулатори по сигнал от САЩ
Обновена: 9 фев 2017 06:58 | 8 фев 2017 22:52,
13
Облаци и батерии: Картел се договарял и за времето
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия разкри картел от фирми, които се наговаряли за цените, като коментирали времето. Това съобщи комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, която наказа компаниите, рециклиращи оловни акумулатори за автомобили с глоба от общо 68 милиона евро.
 
Уличените компании са белгийската Campine, британската Eco-Bat Technologies и френската Recylex. Те били издадени на Комисията от американските си партньори от Johnson Controls, които отърваха наказанието заради сътрудничество с властите.
 
Според Вестагер фактът, че един от партньорите е предал останалите, в бъдеще ще създава несигурност при подобни сговори, защото участниците винаги ще се съмняват, че някой отвътре може да ги издаде.
 
Именно затова Еврокомисията е освободила напълно американската компания от глобата, разпределяйки санкцията между останалите трима. Най-много от тях ще плати Eco-Bat – 32,7 млн. евро, Recylex – €26,7 млн. и €8 млн. за белгийската Campine. Сумите са определени според натрупаните печалби от картела.
 
Четирите компании рециклират около 58 милиона оловни акумулаторни батерии годишно, което е 99% от всички преработвани в ЕС.
 
За разлика от обичайните картели, в които фирми се договарят да продават скъпо, акумулаторният печелел като контролирал цените, по които купувал старите батерии от търговците на скрап, както и от автосервизи, продавачи на акумулатори за коли и камиони и от преподаватели на отпадъци. Те купували по-евтино от пазарните цени и също контролирали количествата, така че да принуждават събирачите на скрап да се съгласяват с по-ниско заплащане.
 
След това рециклиращите компании извличали оловото и го продавали на производителите на акумулаторни батерии, за да направят те нови, печелейки от разликата в цените.
 
За да заблудят контролните органи, шефовете на четирите компании общували помежду си с кодове, като понякога прибягвали до разговори за времето, за да договорят цените на изкупуване, съобщи Вестагер. Те коментирали количеството на падналите валежи и спада на температурите, за да се информират един друг за цените, предлагани от събирачите на скрап. Комуникацията ставала по телефона или чрез размяна на SMS-и и имейли. Договорките са осъществявани между 2009 и 2012 г. и останали скрити, докато служител на американската компания не се свързал с Еврокомисията, за да издаде останалите. Той обяснил, че рискът от нарушението на правилата е твърде висок спрямо получаваната печалба.
 
Според новите правила на ЕС фирмите, които събират скрап могат да търсят отделно щети от четирите компании, след като Еврокомисията установи, че те са нарушавали правилата за конкуренцията, като са се договаряли за цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
34
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
Който е най-хитър се смее последен
7
1
 
32
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Добре, изплю се, надявам се, че ти олекна, сега кажи какво предлагаш да замени капитализма?
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самата същност на капитализма в действие - печалбите - в стратосферата, разходите - под морското равнище. И като рухне цялата къщичка от карти - бегония с имАнето. А колко хора ще умрат в преходния период - на кой му пука, роби бол. След време се връщат на бял кон, доизкупуват оцелялото на безценица и почват пак.Но оня отгоре гледа.
5
1
 
45
 
! Отговори
Нас преди 7 години
И нашите картели така комуникират ,а тук промени във времето дал Господ !!!! Ама няма кой да ги хване !
4
0
 
53
 
! Отговори
КРУГМАН преди 7 години
частникът винаги е с една крачка пред чиновника. няма хващане, ако не се появи предател
3
0
 
56
 
! Отговори
Момо преди 7 години
"преподаватели на отпадъци"...
2
9
 
54
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Както винаги сащ играе срещу европа, севрюкова го е казала, ще има война между европа и сащ
1
2
 
73
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Хаха, сговорна дружина, ама с предател :)