Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?

Евроскептиците негодуват, но не биха вършили работа под нивото им
15 фев 2017 21:36,
484
Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?
Снимка: архив Reuters

Безкрайната дискусия "за" и "против" ЕС си остава някак откъсната от живота. В нея доминира преди всичко реториката - от добронамерено оптимистична до злобно насъскваща. В един обширен анализ във вестник "Die Welt" Марко Мартин се опитва да загърби тази реторика и да покаже, че обединена Европа е всекидневно полезна за всички нас, европейците. "Дойче Веле" ни запознава с няколко акцента от статията му.

Нека за разнообразие да направим едно необичайно допитване: "Къде и кога ЕС лично на Вас Ви е причинил нещо неприятно?" Или пък: "Кое решение на Брюксел конкретно е влошило Вашия живот?" Може би ще получим отговори, които ще ни накарат да се замислим.

Ако погледнем съвсем трезво на нещата, ЕС е всичко друго, но не и елитарен. И тъкмо поради това е трън в очите на сноби от типа на Борис Джонсън. Защото хора като него не се нуждаят нито от стипендия по програмата "Еразъм", нито пък от свободно придвижване, за да практикуват занаята си в цяла Европа.

Откъм своите градски жилища или откъм провинциалните си имения "аристократи" като Джонсън могат спокойно да се подиграват на европейските инфраструктурни програми, на проектите за градско обновяване или на регионалните фондове.

И в същото време да викат полски електриджии или водопроводчици, които да им отстраняват битовите проблеми - просто защото местната работническа класа вече отдавна се е издигнала над подобни дейности.

Същото се отнася и до румънските медицински сестри в Дъблин, до българските рецепционистки в кипърски хотели, до испанските келнери в Берлин и италианските сладоледаджии в скандинавските страни.

Икономистите го наричат "компаративна изгода": всеки може да предложи нещо, което другият няма - и така от взаимния обмен печелят всички. Във всекидневието тази картина понякога се размива, но под черта от ЕС все пак най-много печелят именно прословутите "обикновени трудещи се хора", пише Марко Мартин.

"Европа, ние споделяме твоите ценности!"

По-нататък авторът се спира на едно ново явление: все повече млади хора в Европа издигат глас в подкрепа на ЕС: "Младото поколение, което взима думата в редица центристки партии, всъщност е поколението "Еразъм", което не иска разни вчерашни хора да му съсипват конкретния живот. Днес Европа не е нито някаква неопределена фантазия на малцина носталгици, нито пък елитарно кукувиче гнездо някъде из облаците".

В края на статията си Марко Мартин отправя поглед и към протестиращите в Румъния: "Напук на ледения студ, румънците се вдигнаха на бунт срещу безсрамието на властващия елит. И на кого разчитат? Ето това трябва да ни отвори очите и да ни накара да се замислим: "Европа, ние споделяме твоите ценности. С обич, Румъния!" - това пишеше на един от многобройните плакати на протестиращите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
2
 
1
 
! Отговори
Уточнение преди 7 години
Спокойно, България съществува 1300 години и ще го надживее и този прехвален Европейски съюз!
299
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Роден съм в тихо и спокойно земеделско градче.До 1955 г.беше заобиколено от кошари за овце-овцете нямаха преброяване.Местната овца -черноглава карнобатска овца се изочаваше в учебниците.До 1960година овцете изчезнаха-под крилото на партията"любима".Сега с какви очи излизат тези червени лъжци да ми обещават.
298
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 417 Всичко имаше- българската земя и хора произвеждаха всичко...За всичко са виновни ид-иот-номен- и клати-ку-рите в управлението,които организираха тези простотии.Включително тези по 1989г!Същите,които и сега ни управляват!А може би и ти си от тях!Как се получи до 1989г да има всичко,после изчезна,а като вдигнаха цените пак се появи?Абсолютно всичкия внос и износ -второ направление - минаваше през дисиденските фирми на Мозер,Жоржи и т.н.,контролирани от бандата Живков-Лилов- Кобурготски!
297
6
 
4
 
! Отговори
паметлив преди 7 години
Да. Във всеки соц. град имаше симфоничен оркестър, но на пазара немаше лук, ч. пипер, боб, грах, свинско месо, луканки, кафе, чай, телевизори, хладилници, печки, транзистор ВЕФ, магнетофони, телефони, панталони,но съветски *** имаше.... Липсваха мебели, маси, коритцета за бебета, биберони....Ломонада имаше до напикаване....За портокали,банани само м. декември с опашки по 50 метра...
296
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама тоз Борис Джонсън не е ли учил по програмата Еразъм,че по коя програма се движи,вози и минава,преминава за практика по занаята на аристократи,че и сноб бил на тях подражавал по имоти както ония си имали колонии последно кат известно,а излиза,че сноби си имат републики от бивши колонии и се движат заедно с ония от там без да плащат такси,да залагат ресурси за едното дело кат ЕС и да не вършат работа под тяхно ниво,а какво ниво имат по чия програма щом не са по Еразъма за млади и за скептици
295
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 414:Първо-не Т.Живков учеше хората!Самия той си беше малообразован предател, продажник и мошеник по рождение- като всички от фамилия Кобурготски и обкръжението им!Народът се учеше от учените-доказали се в реалната икономика академици и професори, от учителите и комунистите,които с личен пример и на практика доказваха,че му служат честно и благородно!И второ:соц.БЛ основно "изнасяше" лекари,инженери,архитекти,много и качествена селскостопанска продукция и още повече високотехнологична!
294
8
 
7
 
! Отговори
А , ТИ НАБЛЮДАТЕЛЮ.. преди 7 години
...НИМА СИ МИСЛИШ , ЧЕ ОТ ЕС-----ЩЕ ПОКАНЯТ НА ТРАПЕЗАТА СИ ....ЗАРАДИ ЧЕРНИТЕ ТИ ОЧИ И ,ЧЕРВЕНОТО ТИ ДУПЕ ,НАЛИ...??!!!ДЪРЖАВА ОТ ---СОЦ-БЕТОНДЖИЙ , ЗИДАРО-МАЗАЧИ, АРМАТУРИСТИ И "ГЕРОЙ НА СОЦ-ТРУДА"......СТАВА САМО ЗА "ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА"!!!!!!НА ТОВА НИ НАУЧИ ТОДОР ЖИВКОВ------А , КОЙТО Е УЧИЛ ПОВЕЧЕ....И ПОВЕЧЕ , ЩЕ МУ ПЛАЩАТ!!!ТАМ , НА ЗАПАД-----ЗА "СВИНСКИТЕ ОПИНКИ" НА ШУМКАРИТЕ ...ПАРИ НЕ ДАВАТ!!
293
15
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
В Европейския съюз ни приеха за да им пазим външните граници, да бъдем пазар на най-некачествените им стоки, да бъдем източник на евтини природни ресурси, както и евтина работна ръка. Какво друго може да се очаква от бивши колонизаторски държави?ЕС е мафия на високо ниво! Там равноправното взаимоизгодно сътрудничество е ИЗКЛЮЧЕНО защото те ни считат за хора втора класа. И който твърди обратното дълбоко се лъже или си криви душата.
292
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неуважаеми льохмани и пед-ераси!За какви стипендии говорите?Още през 60-те години всички студенти от соц.Толбухински окръг безусловно получаваха по 70лв- при:купон за обяд и вечеря -60 ст.общо, наем-15 лв, гр.транспорт-0,03лв, мин.заплата 80/105 лв, тел.-2ст, вестник-2ст и т.н! Когато американците ходеха с "ковбойки"-краварски потури и с "хипи"-дълги и мръсни коси,БГ-учениците,работниците и служителите ходеха с костюми и връзки,във всеки окръжен град имаше симфонични оркестри,театри,кина...
291
12
 
16
 
! Отговори
путлерова субсидия преди 7 години
Тези които громат против ЕС децата им са там(синът на Сла нинова)Средства массовой информации сообщают о том, что дочь министра иностранных дел России Сергея Лаврова Екатерина Лаврова с трудом говорит на русском языке. Связано это с тем, что практически всю свою жизнь она обучалась за пределами Российской Федерации. "А все потому, что больше 2/3 своей жизни она провела за пределами России. Такая традиция российской элиты. Более 20 лет она жила в США, а затем в Британии. И только в последние годы - в России"Катя Лаврова родилась в Нью-Йорке в то время, когда Сергей Лавров был постоянным пре
290
15
 
16
 
! Отговори
Будинов преди 7 години
До Анонимен.Ами вземи и гледай ***,кой те спира.Европейски програми дал бог.Да ама трябва да се работи,а не да се лае за 5 рублей въшливи в мрежата.
289
5
 
2
 
! Отговори
Budinov преди 7 години
До Геле без Хеле.За простотията ти няма лек.Тя ходи по питекантропуси като теб.Капиш
288
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То па едни пари,то па едни стипендии то па чудо.
287
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички пари които ес раздава са били взети от работещите хора под формата на данъчен рекет. Нищо чудно че поколението което се възползва от това [еразъм стипендий] например е за ес. Те и без тези стипендий като цяло нямат нужната квалификация и мотивация да се включат в пазара на труда. Оттам и ширещата се безработица сред младите еврогейове които ужкем защитатават някакви измислени ценности а на практика рекетират за повече помощи. Същото е положението при малцинствата и бежанците...
286
10
 
8
 
! Отговори
Гого преди 7 години
До Геле без Хеле--404;Абе казвал ли тие някой колко си ГЛУПАВ И ЗЛОБЕН ***.
285
16
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз лично не познавам човек който се е възползвал от европейски пари нито аз съм имал достъп до такива , казват че парите за пътища са от европа ами аз защо плащам винетки тогава , спряха ни реакторите за сметка на това вдигнаха тока , кажете ми някой от тук получил ли е и 1 евро за нещо
284
4
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Ако ще и на луната да отидете,докато в главите ви е само мисълта за пари и материални неща,повечето от които напълно излишни,вие цял живот ще си останете просто едни роби!Роби на болните си мечти,роби на парите,роби на олигархията!Ще блъскате като загубени ден и нощ,ще се лутате по света,докато един ден косите ви побелеят,младините ви минат и ще осъзнаете,че всичко е било просто една илюзия,излишно хранене на егото ви.И милиарди да изкарате,накрая дупката ви чака,втора серия няма!
283
7
 
18
 
! Отговори
ей преди 7 години
Ей за една нутела има млади -майка си и баща си ще продадат
282
2
 
4
 
! Отговори
Panama brod преди 7 години
Ne e sigurno.
281
25
 
15
 
! Отговори
Рейниър преди 7 години
Хора сигурен съм, че всички ще плачем за Европейския Съюз. Колкото и да не си вярва ще се убедите! Макар и на мен да ми се иска да виждам по-малко млади хора да напускат България!