Юнкер: Сметката за Brexit-а ще е много солена за Лондон

"Фактурата за напускане" на ЕС може да е за 60 млрд. евро
21 фев 2017 16:30, Елка Василева
32
Юнкер: Сметката за Brexit-а ще е много солена за Лондон
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да стане "на намалени цени" и сметката дори ще бъде "много солена", предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП.

"Британците са длъжни да спазват ангажиментите, поети от тях. Така че сметката ще бъде солена, да го кажем на малко прост език, ще бъде много солена", обясни Юнкер пред група белгийски депутати, сенатори и евродепутати.

Според различни европейски източници Брюксел може да поиска от Лондон да плати "фактура за напускане" на ЕС, достигаща 60 милиарда евро. Сумата съответства на поетите ангажименти за участие в европейския бюджет.

При все това Европейската комисия досега оказва да потвърди каквато и да е сума.

"Трябва да уредим този въпрос, но не с изпълнено с враждебност сърце, а със съзнанието, че континентът дължи много на Великобритания", продължи Юнкер. "Без Чърчил нямаше да сме тук и това не бива да се забравя. Но и не бива да бъдем наивни".

"От основно значение е този, който иска да се възползва от предимствата на вътрешния пазар, да трябва да спазва четирите основни свободи, включително тази, отнасяща се за свободното движение на работещи", отбеляза председателят на Европейската комисия, която е пазител на европейските договори.

„Ще трябва нашите британски приятели да разберат, че искаме да продължим да развиваме европейската интеграция", предупреди той.

Юнкер посочи, че е натъжен да види "едно истинско европейско действащо лице" да напуска "общността на Европейския съюз", подчертавайки пред белгийските народни избраници, че "Brexit-ът е криза, засягаща всички нас".

"В много страни се смята, че въпросът е решен. Но той не е", изтъкна бившият люксембургски премиер.

Камарата на лордовете в британския парламент вчера започна обсъждане на проектозакона за задействане на процедурата по Brexit-а, която министър-председателката Тереза Мей иска да започне по възможност преди средата на март.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много лошо нещо е простотията,особено властващата!От позицията на кого и какво ще тоя олиг-офрен ще поиска пари и защо Англия ще ги даде? А ако не ги даде? ЕС ще им обяви война? Всяка правилна държава трябва да има свой правилен елит ,който да организира правилно и хармонично развитие на държавата и народа си!ЕС не е народ и държава!ЕС и държавите в него се управляват от международно организирана банда политически и финансово-икономически ном-енкл-атурни некадърници,престъпници и наркомани!
23
0
 
0
 
! Отговори
Българина 2 част преди 7 години
няколко дни по-късно посланикът на Кралство Великобритания помоли да го приема и ми предаде устно, че правителството на Нейно Величество кралицата на Англия ще бъде доволно, "ако г-н Димитър Попов, като номинален председател на Софийския съд използва своето влияние, за да се получи регистриране на това движение като политическа партия". Аз му казах, че това е невъзможно...
22
0
 
0
 
! Отговори
българина 1 част преди 7 години
министър-председател на Република Турция Месут Йълмаз и имаше странно съдържание: "Г-н премиер, ако искате да бъдат решени в кратко време и изгодно за Вас всички висящи въпроси, обявете, че ще приемете моята покана, ще дойдете в Турция и ще се разберем. Трябва да бъде регистрирано ДПС като политическа партия". После разбрахме, че това писмо е било съставено с помощта на тогавашния посланик на Турция в България г-н Ялчън Орал.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти си много солен за всички членки на ЕС.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто го е срам и страх да си признае,че до няколко години няма да има ЕС.Всъщност ако продължават със същата скорост с бежанците след 35-40 години те ще залрият ЕС и ще отворят халифат.Така или иначе нещата са загубени.Другият вариант е руснаците да окупират Европа и загорелите за корава арабска любов евро нестандартни да усетят сексуална суша.Това вече ще им е сериозен проблем и драма.Те затва живеят.
19
7
 
14
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Първо Юнкер да се запита - защо се стигна до Brexit ! Една дебела сбабичосана малоумница в Берлин си въобрази, че може да пълни Европа с тарамбуки - колкото си иска! Да! Ама не! Писна им на британците да ги заливат с пълчища павиани! Всичко друго са празни дрънканици!
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А без червената армия къде щяхте да сте бе долни неблагодарници...?!!???! Именно червената армия разгроми вермахта... 'позабравили' са, удобно , какво долно племе са западняците понякога !!! ТОЧНО Англичаните КАКВО СЪРШИХА НЕ РАЗБРАХ ... чичо Юнк'' леко не знае европейска история ?!?! Повече от 75% от загубите на вермахта са на изт. фронт, М-У ДРУГОТО... чичо Юнк...!!!!
17
4
 
16
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Сметката ще е дебела и точно затова баш популистите Фараж и Борката Джонсън се измирисаха като *** из ***. За да не ги погнат с камънье същите тия мaлоумници, които те подведоха да гласуват за Брекзит.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕдинственната разлика е само че цените в Шотландия (където живея) се вдигнаха доста в последно време.
15
15
 
15
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Проблема е че много българи не се чустват европейци или българи.Те са руски роби готови да мизерстват до като господаря им от Кремъл ги ограбва и им продава газ на най високите цени в Европа.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПАЗАРДЖИК 14Аз съм си спестил европейски пари. Осигурил съм си европейска пенсия. Така че не бери грижа за мене.
13
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер работи за интересите на ЕС, тоест и за нашите интереси.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво не му харесвате на Юнкер? Ако може, нека вземе пари от англичаните, та и ние да откачим нещо от тях.
11
12
 
9
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
ОЩЕ МАЛКО ОСТАНА ЩЕ СЕ РАЗХОДИТЕ ПО ДОМОВЕТЕ СИ И ЩЕ УМРЕТЕ ОТ ГЛАД ЕС НЯМА ДА Я ИМА И ЕК НЯМА ПАРИ ЗА ВАС КАТО ИЗЛЕЗЕ И ФРАНЦИЯ ПОСЛЕ ПЪТ НА ВИЕНА РИМ ЩЕ ОСТАНАТ БОГАТАТА ГЕРМАНИЯ С ВАИСАЛИТЕ ОТ БЕДНИ СТРАНИ В КОИТО СЪЩЕСТВУВАТ У ТЯХ САМО ЕДНО КОРУПЦИЯ БЪЛГАРСКА РУМЪНСКА И ПОЛСКА КРАЯТ СЕ ВИЖДА ОЛЕЛЕ ПАЗИ БГ ОТ ГЛАДНА СМЪРТ СЕГА БГ РАБОТЯТ В ЕС ПАРИТЕ ИМ ВЛИЗАТ В БГ И ТЕКА ЖИВЕЯТ В БГ И КЪДЕ ЩЕ РАБОТЯТ ТЕЗИ БГ .А ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ ТЕ СА ПРОДАЖНИЦИ ЩЕ НИ ПРОДАДАТ НА НЯКОЯ СИ ПО БОГАТА СТРАНА РФ
10
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България ще трябва да плаща и за Великобритания както сега плаща пенсиите на гърците заради ЕС.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да е плати Английския Популист с перуката?!? А да той избяга...и простолюдието,ще плаща верно. Ами да плаща, като няма акъл да мисли.
8
14
 
8
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Ти чуждите сметки не прави... Глей ко стаааа или по точно остааа от ЕС, нищо. Такъв съюз дефакто няма всеки се спасява по единично или на по малки групи
7
10
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Това не е интеграция,това е ислямизация.
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само едно ще ви кажа. Винаги големия пазар е за предпочитане пред малкия. Всеки който се е затварял в черупката си е губел. Умните държави като Норвегия и Швейцария плащат на ЕС по 70 евро на глава от населението си всяко година само и само да участват в митническия съюз на ЕС. Така че и на англичаните няма да им се размине и ще трябва да плащат за да търгуват с ЕС. Не си струва заради едни мигранти (то и без друго там е пълно с черньвци) да се правят циркове като Брекзита.
5
1
 
4
 
! Отговори
Oтчаян ром преди 7 години
Бетер да станеш камеран! Бетер да стане и твойта приятелка тереза мей! Сумати и хора от Бьлгарски произход ще оставите без работа идната година! Бетер да станат и пенсионерите ви че гласуваха за Breiksikishtanski!