Църквите в Германия – последен шанс за търсещите убежище

Закрила там са потърсили стотици мигранти
22 фев 2017 21:30, Елка Василева
47
Църквите в Германия – последен шанс за търсещите убежище
Снимка: архив, Reuters

В края на тримесечното си пътуване до Берлин Ахмад Нури се почувствал отчаян вместо облекчен. След като тръгнал от Северен Афганистан, прекосявайки Средиземно море и пътувайки после по суша през много страни, първоначалната му еуфория скоро отстъпила място на шока.

Причината била, че унгарската полиция му взела пръстови отпечатъци при обработване на молбата му за убежище. Германските власти му дали 25 дни да замине обратно за Унгария, но 28-годишният мъж преминал в нелегалност, спейки по улиците, за да избегне депортацията. След това адвокат измислил план - Нури да потърси убежище в църква.

От десетилетия църквите в Германия предоставят временно убежище на хора, бягащи от преследване, дискриминация, изтезания и дори смърт в родните си страни, пише ДПА. Закрилата на преследваните е дълбоко вкоренена в християнското мислене.

"Към момента знаем за 323 случая на потърсено убежище в църква, засягащи най-малко 547 души, включително 145 деца", каза Гения Шенке Плиш, директор на Германския общоцърковен комитет за църковно убежище - сдружение на християнски енории, предлагащи убежище в църкви.

Плиш заяви, че в много от случаите става дума за мигранти от Сирия, Афганистан и Иран.

Църковни представители и диоцези заявиха, че повечето от кандидатите за убежище са "дъблински случаи". Според Дъблинския регламент на ЕС молба за убежище се подава в първата държава членка, в която мигрантите стъпват, което означава, че на практика пристигналите в Германия трябва да се връщат в съответната страна.

Но тази система рухна през 2015 г., когато потокът от мигранти към Европа доведе до вътрешнополитически борби и мизерни условия в бежанските лагери, които попречиха някои бежанци да бъдат върнати в първата им страна на пристигане.

Много от кандидатите за убежище, които са били помолени да напуснат Германия, са потърсили подслон в църкви, където очакват да изтече крайният срок за депортацията им. Веднъж попаднали в църква, те вече стават недосегаеми за полицията, за неудоволствие на германската държава.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер отправи гневно послание към църквите, заявявайки, че те не може да са над закона.

Резултатът от разгорещените дебати бе споразумение между германската държава и християнските деноминации, според което случаите на бежанците в църкви трябва да бъдат отново индивидуално разгледани от Федералната служба за бежанците и миграцията.

Разглеждането става въз основа на досие, което се изготвя с помощта на бежанците, адвокати и други помощници от общността. Често резултатът е, че на бежанците се позволява да останат в Германия за още известно време, обикновено защото молбата им за убежище все още е в процес на разглеждане, защото са болни или имат роднини в страната, или защото съществува заплаха за тях в родната им страна.

В замяна на съгласието на германската държава за тази отстъпка църковните лидери трябваше ясно да заявят пред обществеността, че църковно убежище може да бъде давано само на отделни хора и то "в краен случай", за ограничен период от време.

По данни на Федералната служба за бежанците и миграцията църковно-държавното споразумение е приложено по отношение на около 800 души от февруари 2015 г. Всички участници в него са единодушни, че в крайна сметка то е успешно.

"Опитът към днешна дата показва, че преразглеждането на случаите по инициатива на църковните представители е спомогнало да се избегнат страдания и да се осигури шанс за кандидатстване за убежище в Германия", каза Матиас Коп, говорител на Конференцията на католическите епископи.

"Църковното убежище не е нарушение на закона", каза Маргарета Тренде, пастор от лутеранско паство в северен район на Берлин. "Напротив, това е признак за върховенство на закона, който напомня на църквите за ограниченото пространство, в което им е позволено да правят тълкувания за доброто на хората."

Нейната църква в момента предоставя убежище на шест души, включително на Ахмад Нури. Църквата също така предоставя на кандидатите за убежище по 200 евро джобни пари, както и билети за автобусите и железницата в града. Тя също така е наела апартамент.

Тренде не изпитва задоволство от политиката на германската държава в областта на предоставянето на убежище, която все повече е насочена към блокиране на достъпа до Германия и отпращане на хората.

"Като страна все още не сме достигнали предела си, а вече запечатваме границите си", каза Тренде. Пасторката каза, че се чувства "възнаградена" от хората, търсещи убежище в църквата й, защото те са дали в замяна много.

Ахмад Нури също изпитва благодарност, особено за начина, по който християните са помогнали на него, който е мюсюлманин. "Църковното убежище беше последният ми шанс", каза Нури.

Докато учи немски и търси възможности да работи с компютри, той заявява, че е достигнал до първата крачка по пътя си напред - Германия официално разглежда молбата му за убежище.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
13
 
! Отговори
Каква преди 7 години
невероятна драма за компютърния специалист от северен Афганистан драги читатели. Това е бъдещия Бил Гейтс, само немския малко му куца да си покаже потенциала. А сега сериозни теми - немските църкви взимат 20% от причисленото им хр. стадо. Това лично немец, вярващ, ми го е казал и какво правят с парите попадиите - дават ги на всякаква ***, щото било християнско. Що не се разходят с кръста в ОЕА, СА и др. чудни мосюлмански места да видат какво ще им се случи, пак от милосърдие.
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименникога исляма няма да победи,защото исляма е зло.
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросният мигрант ще взриви църквата на изпроводяк.
26
1
 
30
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
Християните в техните държави са подложени на геноцид,а ния трябва да сме толерантни към"горките"мигранти.Църквата му дава подслон и храна,джобни,че и пътува безплатно!!!Пей сърце,* е доволен.А те да го чакат да се интегрира.
25
1
 
32
 
! Отговори
парадокс! преди 7 години
Вълкът търси убежище в кошарата.
24
1
 
28
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Нури брат, в Унгария няма война.....нали от война бягаш. Аз бих останал в Унгария, там е мирно време без война!
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СвободенОсобенно Хитлер, Химлер и SS са били много великодушни....
22
3
 
43
 
! Отговори
Циник до lukyman преди 7 години
Ти сериозно ли вярваш в повърнята която си *???!!! Да!!! Аз плащам данъци - за да хрантутят с тях терористи, изнасилвачи, търтеи , и всякаква с**** НЕМРЪДНАЛА и пръстче за добруването на Европа! За тях - светкавично се осигуряват места в ясли, и детски градини ( с предимство са) а сина ми получи място в последната секунда ( бяхме подали молби САМО В 35 детски градини!) Само миналата година в ненаситните гърла на клетите "бежанци" Германия угроби 94 милиарда евро!И ДА - ПРЕЧАТ МИ! МНОГО
21
30
 
4
 
! Отговори
Свободен преди 7 години
Немците са велика нация .... извървяха си собствения път и изградиха една подредена, богата, технолонологично развита, пред никого не скланят глава .... и са все още толкова великодушни!
20
0
 
41
 
! Отговори
DarkLord преди 7 години
"да работи с компютри" - ха ха ха - пак се почна лекари, инженери и т.н.
19
1
 
38
 
! Отговори
за съжаление преди 7 години
Европа танцува последен валс с истината .......
18
55
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ислямът ще победи , защото е правата религия
17
1
 
6
 
! Отговори
novi prost0tii преди 7 години
vmesto zurkvata da se pazi, tq priema ubj.izite i posle revane, 4e se poislqm4va de´mi kvo drugo da stanekato na6estvenizite se hilqt kato domati, dokato evropejcite revat da gi 0plakvat. N0 sa sburkali. Trqbva da 0plakvat sebe si
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно защо всички бленуват за живот в победената" страна от Втората световна война!
15
3
 
53
 
! Отговори
Anon преди 7 години
Търсят закрила при християните? Тези същите християни на които им режат главите в клоаките- държави от които идват тези "бежанци"? То бива дебелоочие ама тези избиха рибата...
14
0
 
30
 
! Отговори
Schutzstafell преди 7 години
Тарамбуке нямат и минимален шанс. Драконът ще ги смаже като ***.
13
0
 
9
 
! Отговори
До Баю преди 7 години
Предначертано или Коранът е претърпял някоя и друга редакция през вековете? Много знаят да четат, че и да знаят какво променят имамите в него. От един превод на друг разликите са съществени.
12
1
 
48
 
! Отговори
горо преди 7 години
Немски ***. Църквите не са за мюсюлмани.
11
3
 
18
 
! Отговори
:) преди 7 години
До баюИзвестната ли ти е религия или друга идеология, която да не твърди, че един ден нейните последователи ще господстват над целия свят?
10
39
 
7
 
! Отговори
баю преди 7 години
Може да не ви се вярва но в корана пише че европа ще стане мюсюлманска цялата! Корана е на 1 400 год. От къде са знаели тези които са го писали че ще дойдат такива времена на преселение? Идвам до извода че нищо случайно няма на тази земя. Всичко е предначертано още преди сътворението! Този който е създал света и хората е бил умен и предвидлив. Знаел е предварително какво ще се случи със творението му или го е заложил умишлено! Така че каквото е предначертал това ще се случи и се случва в момента