12 000 лекари може да напуснат Острова след Brexit-а

"Гардиън": Това би било катастрофа за страната
23 фев 2017 11:37, Елка Василева
31
12 000 лекари може да напуснат Острова след Brexit-а
Снимка: архив, Reuters

Около 12 000 лекари, дипломирали се в Европейската икономическа зона, може да напуснат Великобритания, защото се чувстват по-несигурни за бъдещето си след референдума за Brexit-а, пише британският в. "Гардиън".

Цитираното проучване на Британската медицинска асоциация предизвиква опасения, че недостигът на специалисти в британските болници може да се задълбочи.

Проучването на Британската медицинска асоциация се базира на отговорите на 1193 лекари, работещи в страната, готвеща се да напусне ЕС. Четиридесет и две на сто от тях са заявили, че обмислят да напуснат Великобритания, 23 на сто не са били сигурни, а само 39 на сто са обявили, че нямат такова намерение.

"В момент, когато Националната здравна каса вече е достигнала точката на пречупване и се сблъсква с тежък недостиг на персонал, това би било катастрофа", заявява д-р Марк Портър, председател на съвета на асоциацията.

По официални данни във Великобритания работят 280 932 лекари, 11 на сто от които са получили квалификацията си в друга страна от Европейската икономическа зона.

Говорител на министерството на здравеопазването заяви, че правителството иска лекарите и медицинските специалисти, получили квалификацията си в други страни, да продължат работата си във Великобритания. "В същото време ние бяхме много ясни, че искаме да дадем на повече местни студенти шанса да работят като лекари предвид запазващата се популярност на тази кариера", добави говорителят.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Великобританиялекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен980 лв. с една специалност?! Абе младеж, ти знаеш ли как се взима Специалност в БГ?20 години учене и изпити.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието в БГ е платено. Да не учат безплатно докторите?
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Обраха ни лекарите тези *** сега реват, лесно е да се прибират кадри учили за чужда сметка"Какво са "обрали"? Хората отиват сами. Български дипломи за висше не се признават в много страни. Лекарите в ЕС са ЧАСТНИЦИ със собствени кабинети."да ги накарат да върнат парите за образованието преди да ги пускат в чужбина."От кога, от първи клас ли? Колко пари и на какво основание? В България висшето образование дори не е безплатно. При крепостничество няма да остане и едно българско дете.
16
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Днес.беге не се научихте как да смятате и това си е... 42% +23% +39% =/= 100%....
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма 460 лева лекарска заплата,минимална за начинаещ само с една специалност е 980 лв.Стига лаишки глупости. Факт е че са много помалки от европейските и щатските но, е важно колко и какви специалности са.Един хирург който те ,,връща от оня свят" и 10000 да получава-халал да му са.Само който е преживял тежки операции и лечения може да го оцени.А глезени ,без.мозъчни пубери не.Но те хленчат най много болницата./лични наблюдения/ А ,,плява" има във всички професии,не обобщавайте.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който бяга от ЕС го чака несигурност и хаос. Как само се прецакаха наивните британци дето се оставиха да ги излъжат евтини лъжци като Фараж, Джонсон и други мошеници.
13
2
 
3
 
! Отговори
DRUGARI, GOSPODA ! преди 7 години
AS ZAM NOGU PROZD, AMA U LONDON MI E OT UBAVO, PO UBAVO....
12
3
 
7
 
! Отговори
валентина преди 7 години
да дойдат в България,така и така тука само некадърници!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZAPLATA V GB-2500 PAUNDA ! ZAPLATA V BG-460 LEVA ! NAZDRAVE NA PE4ELIV6ITE !!!!
10
3
 
16
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Обраха ни лекарите тези *** сега реват, лесно е да се прибират кадри учили за чужда сметка, да ги накарат да върнат парите за образованието преди да ги пускат в чужбина.
9
0
 
3
 
! Отговори
toi преди 7 години
До 5 и до 9АБСОЛЮТНО!!!!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стига сте ни занимавали с теч англита,като искат да напускат аман с тях...нито по добър илки по лош ще стане живота ми с тези или без тези...Да напускат и да си берат последствията.Много внимание много нещо им отделяте много им пука на тях за вас.
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я сикхите кви доктори ще станат, да не им попадаш в ръцете. За арабелите да не говорим. За българите във кралството- ми много ясно, че се живее добре там, най-голямата колониална сила, окрала половината свят, естествено, че ще е богата. За сметка на такива като нас.
6
0
 
3
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До ТанюНенам що ми тръкнаха събирателното за "тонизирани варяги"?!?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5 Не,ние ще питаме британците,дали искат 150 000 българи
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали са умна нация да си обучат британци.
3
1
 
16
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Честито, Брексове! Вече айтитата тръгнаха, само да спомена. Финанси се прехвърлят масово към Дъблин, както зъболекари, криейтив мениджъри и сввободни професии . Да са ви хаир тия от снимката. Гора от инджинери и икономисти (абе все бикове и мечки от титаничната паки борса). Жалко само че родното добре се чувстваше измежду тях...
2
5
 
40
 
! Отговори
:) преди 7 години
Изобщо не ми пука за Островът, Езерото и Гьола. И без това до 10 години ще са Ислямска Джамахирия, а след 50 ще са под водата. Англичаните винаги са били против нас и винаги са носели беди на България. Пожелавам им всичко най-лошо.
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво като напуснат?! Може да дойдат тука за идеята - освен малки заплати се предлагат и други екстри като бой и тн!