Човекът, който крои планове как да победи Меркел

Шулц е истински, той говори с езика на улицата!
24 фев 2017 17:15, Елка Василева
31
Човекът, който крои планове как да победи Меркел
Мартин Шулц. Снимка: архив, Reuters

Неговият единствен управленски опит в Германия е като градски кмет. Тя е най-могъщият лидер в Европа. И все пак Мартин Шулц иска да сложи край на 11-годишното канцлерство на Ангела Меркел и да промени из основи ролята на Германия в Европа. Той може да го направи, пише Ройтерс.

Шулц съживи надеждите на своите социалдемократи (ГСДП), след като те го номинираха миналия месец да се изправи срещу Меркел на федералните избори на 24 септември. Той намали изоставането по популярност от нейните консерватори и даже ги изпревари според едно проучване на общественото мнение.

Кой е той? По-млад с една година от Меркел, 61-годишният Шулц е бивш председател на Европейския парламент. Докато тя има докторат по физика, той е напуснал училище, без да издържи матурата, след което си е проправил път в местната политика и към Брюксел.

Още по темата

Той притежава красноречие и подход към всички, по което тя не може да се мери с него. Освен това той предлага промяна - край на ролята на Германия в налагането на строги икономии, предизвикали силно негодувание из Южна Европа, и увеличаване на вътрешните инвестиции с по-малко натрапване на бюджетна дисциплина.

При липсата на опит в изпълнителната власт Шулц се изправя пред огромната задача да победи Меркел, опората за стабилността на Европа, получила признание от бившия президент на САЩ Барак Обама на прощалната му визита миналия ноември.

Със сигурност Шулц е готов за битката.

"Искам да има справедливост в нашата страна!", извика той в понеделник под оглушителните овации на няколкостотин привърженици на митинга на ГСДП в Билефелд, Северозападна Германия - един от многото градове, които той посети, за да придаде нова енергия на партийната база.

В 65-минутната си реч Шулц взе на мушка несигурността на работните места и бедността сред възрастните, като обеща да защищава пенсиите, да намали броя на временните трудови договори и да ревизира някои от постановките в "Дневен ред 2010" за реформи в пазара на труда, задействан от последното оглавявано от ГСДП правителство.

"След като в тази страна имаме милиарди бюджетен излишък, аз не искам тези пари да бъдат използвани за данъчни облекчения за големите доходи, а по-скоро да бъдат инвестирани", каза Шулц. Той поиска повече инвестиции в образованието, инфраструктурата и цифровите технологии. По подреждането на приоритетите в инвестициите Шулц се различава от Волфганг Шойбле, финансовия министър на Меркел, който е непоколебим в преследването на балансиран бюджет и който иска излишъците да се използват за изплащане на дългове сега и за намаляване на данъците след изборите.

ГСДП няма да стигне дотам, че да зареже т.нар. спирачка върху дълга, която позволява на федералното правителство да поема нов дълг в размер до еквивалента на 0,35 процента от брутния вътрешен продукт всяка година.

"Това не подлежи на дебат. Никой не говори за това", каза пред Ройтерс Ралф Щегнер, заместник-председател на ГСДП. Но едно оглавявано от Шулц правителство ще трябва да има подход към членовете на еврозоната, опитващи се да реформират своите икономики, който да е по-сговорчив от този на Шойбле, увеличил шансовете за излизане на Гърция от зоната.

"Различен подход" към Гърция

При Меркел Германия изискваше икономии в Гърция в замяна на помощ. Нейното правителство желае Атина да достигне първичен бюджетен излишък (изключвайки плащанията по дълга) от 3,5 на сто от БВП и да поддържа това равнище. Берлин се аргументира, че ако Атина постигне тази цел, няма да има нужда от облекчаване на нейния дълг.

ГСДП е готова да облекчи икономиите, които Гърция трябва да преглътне. "Гърците трябваше да извършат големи реформи, които се отразиха тежко върху обикновените хора", казва Щегнер, отбелязвайки, че Атина е постигнала излишъци. "Обаче за Шойбле те не са достатъчно големи. В ГСДП има напълно различен подход към това." "Ако има правителство на ГСДП, ще има промяна на курса по този въпрос", каза Щегнер и добави: "Ние искаме растеж и заетост в Европа".

Депутатът от ГСДП Ахим Пост, който се познава със Шулц от 1994 г. и е работил с него в Брюксел, а сега е член на комисията по външни работи в Бундестага, акцентира върху това. "Трябва да бъде направено повече за растежа и безработицата", каза той.  "Ако аз натисна Гърция още повече под водата, или също Португалия, как ще бъде генериран растеж, ако орежа заплатите и пенсиите?" Ахим Пост, който стоеше до Шулц на митинга в Билефелд, каза, че неговият стар приятел е решен да спечели изборите. "Той не само иска просто да бъде кандидат, той иска да бъде канцлер", каза Пост пред Ройтерс.

"Човекът от улицата"

Чрез своето съсредоточаване върху борбата с неравенството Шулц се опитва да изостри политическия апетит на ГСДП, притъпен от прекараните седем от последните единайсет години в споделена власт като младши коалиционен партньор с консерваторите на Меркел. Това положение отблъсна избиратели от двете големи партии и подхрани издигането на крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ).

Като ново лице в германската национална политика Шулц е неопетнен от компромисите, които неговата партия е правила в "голямата коалиция" на Меркел. Неговата кампания за социална справедливост намира отклик сред избирателите, 10 милиона от които ГСДП изгуби за едно десетилетие.

"Той е истински. Той говори с езика на улицата", каза 56-годишният инженер Йоханес Кемпер, пропътувал 120 км, за да чуе речта на Шулц в Билефелд. "Той говори на разтревожените хора от улиците."

Откакто Меркел дойде на власт през ноември 2005 г., Германия се радва на солиден растеж, а безработицата падна до рекордно ниски нива. Въпреки това много хора са с ниски заплати и се чувстват изоставени в глобализираната икономика, в която се увеличава пропастта между богатите и бедните.

"Ако един дребен пекар в Хамбург плаща данъците си, а американското кафене в съседство не плаща данъци, ако големите предприятия печелят повече години наред, а реалните доходи в Германия стагнират или спадат, това не е честно", каза по-рано този месец Шулц на градски митинг в Аренсбург край Хамбург.

Брюкселското досие

Консерваторите дадоха ясен знак, че ще атакуват работата на Шулц в Брюксел.

Като председател на Европейския парламент (ЕП) той се оказа в края на 2014 г. въвлечен в спора за това доколко сериозно парламентът трябва да разследва данъчните сделки в Люксембург по време на 18-годишния премиерски мандат на Жан-Клод Юнкер, станал впоследствие председател на Европейската комисия.

Сделките включваха уговорки, благоприятни за "Амазон" и "Фиат". Докато близо 200 евродепутати искаха да се създаде разследваща комисия, Шулц насочи законодателния орган към проучване на въпроса чрез специална комисия с по-малки правомощия.

Според опоненти това означава, че той е помогнал на Юнкер да се отърве по-леко. Комисията казва, че Юнкер е винаги готов да сътрудничи на ЕП и че той няма какво да крие. Говорител на Шулц твърди, че той не е блокирал създаването на разследваща комисия и че той не е имал властта да го направи.

Група консерватори на Меркел са събрали досие за Шулц, което обхваща неговата дейност в Брюксел. Документът, който Ройтерс е виждал, показва и други вероятни линии на атака. Те го обвиняват, че не е съумял адекватно да раздели двойствената си роля на политически неутрален ръководител на парламента и на водещ кандидат на социалдемократите в европейските избори през 2014 г. Говорител на Шулц отговори, че неговото поведение по време на европейската предизборна кампания "бе подробно проучено от ЕП и нямаше оплаквания".

В политически план консерваторите го атакуват, че е привърженик на създаването на единен пул от дълговете на страните от еврозоната чрез т.нар. еврооблигации, а също че подкрепя присъединяването на Турция към ЕС - две политики, които се непопулярни в Германия. "Щом приключи шумната реклама и хората се опитат да осъзнаят какво отстоява той всъщност, тогава ще го хванем", каза един близък до Меркел високопоставен консервативен политик, пожелал анонимност, докато разясняваше плановете на консерваторите за атака.

Шулц и неговият екип невъзмутимо си проправят пътя към властта. ГСДП направи няколко кръга проучвателни разговори със "Зелените" и с крайнолявата партия "Левите" за съставянето на клонящо вляво коалиционно правителство. Трите партии са обсъждали въздържане от взаимни нападки по време на кампанията. По-малките партии искат да извлекат изгода от звездния прах на Шулц.

"В лицето на Мартин Шулц ГСДП има истински кандидат за канцлер", казва Дитмар Барч, председател на парламентарната група на "Левите". "Промяната в управлението е възможна", добавя той.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРИЛИЧА НА НЕОБРЪСНАТ ГАРГАМЕЛ!! ЗАЩОТО ТАТКО СМЪРФ СИ ИМАШЕ КОСА!!!!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя е неграмотен като любимеца на БГ медиите, Григор Димитров, и двамата нямат завършено средно образование!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говори с езика на улицата, защото е носител на интелекта на хората от улицата. Политикан-***, който няма дори положени зрелостни изпити за средно образование! Явно идеята е старата тpътka Шмръкел да няма реален опонент.
19
0
 
10
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
До форуменАМИ ДА ДА ВЗЕМАТ КУНЕВА ТЯ СТАВА ЗА ВСИЧКО
18
1
 
5
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 19 *** до АндрешкоКазва ли ти нЕкой може би същото да важи и за Тръмп ,а дано да не е така!!!
17
1
 
20
 
! Отговори
Циник до Андрешко преди 7 години
УЛУЧИ В 10ЯТКАТА! И аз от години си задавам същият въпрос! Как един таксиметърджия хипи замерящо полицаите с камъни стана външен министър на Германия ? Как Йошка Фишер стана политик? Как дъщерята на евангелистки пастор от ГДР обучавана от ЩАЗИ политагитаторка стана канцлер на ФРГ как Бареков стана евродепутат....как Сталин стана генералисимус..Хитлер....Станишев...Борисов...Живков....историята е пълна с недоразумения!Отговор не съм намерил!
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да! За голямо съжаление, с такъв противник Меркел има реални шансове да продължи да управлява. Съгласен съм с *** - Германия е в политическа улица без изход.
15
7
 
8
 
! Отговори
българин преди 7 години
Ами да вземат за канцлер някой от вас форумните български знайковци бе
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шулц е грозен.
13
2
 
13
 
! Отговори
7 преди 7 години
хахахахах физиономията на този яко ме разсмя :D
12
4
 
14
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Какъв ***.
11
2
 
14
 
! Отговори
Късметлия. преди 7 години
Не успял футболист,който става алкохолик отваря книжарница в малко градче за немските стандарти.Незнайно как от никъде го кандидатират за кмет и печели,със сравнително ниско образование.От кметството веднага отива във европарламента и става прецедател на ЕП.Сега е предложен за канцлер и ще спечели.
10
1
 
17
 
! Отговори
Циник до 9 преди 7 години
Още по-жаден за влас от Меркел - още по-голям приятел на тарамбуките...още по-покорен слуга на задморските господари Лошо - Гадно - Още по гадно - Отвратително противно - Меркел - Шулц!!!!
9
4
 
4
 
! Отговори
форумен преди 7 години
Като чета компетентните мнения във форума най-добре да вземат канцлер от тук :) от всичко разбираме и на всекиго знаем колая и сме го претеглили предобре...най тъжното е че за България няма 1-н читав човек да стане премиер само дрънкала измамници и кибици критици псевдоумници ...риве ми са напрауу
8
0
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Па тоя си е от брюкселските лентяи и до вчера са прегръщаха с ЮнкерО какво му е различното!?!?!?
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСТИНСКИ ЛУЗЪР
6
1
 
17
 
! Отговори
балама преди 7 години
Да бе - свършиха умните, образовани германци, че единствения избор е недоучилото брюкселско недоразумение, близък/интимен приятел на нашия Сергей.
5
1
 
18
 
! Отговори
етнограф преди 7 години
Абе, повече ми бие на депутат от Кнесета, отколкото от Райхстага.
4
0
 
17
 
! Отговори
евродебил преди 7 години
Разбира се, дума не обелва за "бежанците". Оставя това на "популистите".
3
0
 
9
 
! Отговори
грижа за Гърция преди 7 години
Странно това не важи ли и за нас или нас ни нЕма у цЕлата схема вижте цитата "как ще бъде генериран растеж ,ако орежа заплатите и пенсиите"