ЕП зад България: Визи за американците щом има за Вас!

Евродепутати зоват Юнкер да ограничи пътуването заради българските визи
27 фев 2017 16:37,
93
ЕП зад България: Визи за американците щом има за Вас!
Снимка: Reuters, архив

Европейският парламент ще гласува в четвъртък резолюция, с която призовава Европейската комисия да предложи въвеждането на временни визи за американските граждани, пътуващи за Европа в отговор на визите за българите, румънците, кипърците, поляците и хърватите за САЩ.

Още по темата

Резолюцията няма задължителна сила за Комисията, но евродепутати заплашват да заведат дело срещу нея в европейския съд за неизпълняване на задълженията й. Решението на съда вече трябва да бъде приложено.

Освен това парламентарните резолюции се считат за важен политически знак за волята на парламента.

Спорът между институциите за американските визи започна миналия април, когато Европейската комисия отказа да изпълни задължението си да предложи въвеждането на визи за граждани на САЩ, пътуващи за Европа за период от 2 г., докато се реши въпросът с отпадането на визите за гражданите на 5-те европейски държави, които все още се нуждаят от визи за САЩ.

Тогава Комисията публикува анализ, според който икономическите и политически щети от подобен акт ще са толкова големи, че изпълнението му не е целесъобразно.

По-спецално се очакваше, че дипломатическите отношения между Европа и САЩ ще се влошат, а европейският туризъм и авиация ще загубят около 7 милиарда евро годишно от отлива на американски туристи.

Европейската комисия увери, че е направила всичко възможно да убеди американците за свалянето на визите, но това не е получило отклик у американския Сенат и работата ще продължи при администрацията на Доналд Тръмп.

Въпросът с визите обаче не беше поставен пред вицепрезидента Майк Пенс, когато той беше в Брюксел миналата седмица. Еврокомисията обясни, че е бил даден приоритет на по-значими теми.

Евродепутатите обаче смятат, че правилата са за всички и Еврокомисията трябва да си изпълни задължението и да предложи визите. Още повече, че Комисията оспори това пред съда и магистратите потвърдиха, че тя не може да заобиколи ангажимента си.

Европейската комисия е задължена по закон да приеме делегиран акт, с който временно да върне визите за американски граждани, се казва в документа на парламента.

Депутатите смятат, че "процедурата предвижда точно определени срокове", които трябва да бъдат спазени.

Това се изисква по силата на Механизъм за визова реципрочност, който влезе в сила през 2014 г. Чрез него България и останалите 4 държави сигнализираха на Брюксел, че макар да не изискват визи от притежателите на американски пастроти, техните граждани не са третирани по същия начин. На 12 април 2016 г Еврокомисията трябваше да се задейства като предложи визите, най-късно до 12 април 2018 г.

След като Канада се съгласи да свали визите за българи и румънци от 1 декември, САЩ останаха единствената държава в света, която не прилага правилото за визова реципрочност към ЕС.

И петте европейски държави, към които все още се прилага визов режим, не изпълняват формалните критерии на американските власти за отказаните и пресрочени визи, които са предварително условия за премахване на визовия режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДГД САЩ, така или иначе не ни водят за нормални хора...чакаш по 100 часа някой *** да дойде да ти провери легалните документи на летището. Трябва да има визи за тия кавaли за ЕС и за целият свят дефакто. Нито пробитата им държава e нещо невероятно, нито се прескачат хората от ЕС да ходят да живеят в *** им.
63
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко опира до пари! въпросът с 'ефективното' или 'неефективното' можеше да се реши лесно и кардинално - всеки кипърец, поляк, румънец и т.н. плаща по над 100 долара само за интервю. да му ги покриват тогава 100% от европейски фонд и да видите как зорлем ще въведат реципрочни визи :)
62
0
 
33
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Интересно има ли механизъм за действие в случай, че тази Комисия откаже да изпълнява задълженията си или да се подчинява да съда, както е в случая? Например да ги уволнят и сменят, спрат заплатите и подонби? Ако има, защо не е приложен до сега, че това са 10 месеца вече!
61
0
 
32
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен(84)Има достатъчно. както и такива които живеят постоянно.Познавам няколко подобни, повечето женени в Бг. И става дума не за натурализирани българи, а родени в Америка.
60
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те американците ще се изтрепят да идват у нас.
59
0
 
37
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Вие наистина ли вярвате че краварите ще махнат визите за нас.Та ние дори нямаме право да ги съдим в БГ-тото ако са ни навредили по някакъв начин , дори и да са ни били безпричинно. Такъв случай имаше в Сливен. Американски рейнджър наби едно хлапе, и макар да е бил в нетрезво състояние му се размина само с потупване по рамото.
58
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ABCАбсолютно вярно. Българите които работят най тежко са без визи. Тези които работят пак тежко са с работни визи наредени от български посреднически фирми които ограбват половината от труд на работниците. Най лошото при българите е че не знаят езици и не им се занимава сами да си подреждат работните визи.
57
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не им искам визите и безвизовия режим! Да си въдворят онзи луд старец с многото пари, дето съсипа света! Сега вече ще съсипе и САЩ, ако не го озаптят. А нашенските му храненици да заминават и те и да не се връщат!
56
3
 
43
 
! Отговори
гп преди 7 години
До 77`да бягат където е лесно за едните пусти пари` - ех, льольо....много са ми забавни такива като тебе. В Америка е много по-трудно да се изкарват пари и животът като цяло от България! В България - живееш си при мама и тати в стаята, мастурбирайки цяла нощ. Ходиш си на лесната работка като охрана, на вечеря ракийка и саладка, простотийки по тв, барове...тук живота е изключително труден, напрегнат, всичко е професионално, но много трудно за постигане.
55
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС да не пипа визите че още повече млади ще избягат. Те трябва да се трудят тук, за България, а не да бягат където е лесно за едните пусти пари.
54
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КоджабашевНа теб лично, колко глави ти трябват?
53
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако гърците си върнат изядените/откраднати пари от Европа ще има пари за около сто години напред да се покрият загубите!!!!!
52
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
CE KAKVO DA PRAVIA V AFROAZIATSKITE USA KADETO EVROPEIDNOTO NASELENIE E 40% OT NASELENIETO V NA USA TUKA SME V USA EVROPA E SASHOTO BONISHE KATO USA
51
0
 
44
 
! Отговори
Телеграфо нюс преди 7 години
Ами нещо за Тереза Мей мейби ?Днес каза ,че след 15 март европейците няма да могат да остават заълго(разбирайте да работят) в Англия.....
50
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС ако не може да ни уреди едни визи за каква федерация ще ни кандардисва?
49
0
 
38
 
! Отговори
Коджабашев преди 7 години
ЕС се заяде с Тръмп.Лошо във време когато СССР и САЩ ще разваляд договора за Ядрено разоръжаване.Англия се дели от ЕС. Германия по силата на договори няма право на ядрено оства ни само Франция ядрена сила със собствен ядрен арсенал ,който е около 60 глави. А само Русия имат над 1000 ядрени глави.(цифрите са от статистики на Научна организация и не са реалните ,но са около тях)
48
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"европейският туризъм и авиация ще загубят около 7 милиарда евро годишно от отлива на американски туристи."Ултра богатият съюз не иска да застане зад България, защото ще изгуби шепа стотинки?
47
0
 
58
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 7 години
Споко ще махат визите.Нали се барикадират с мексиканците все някой трябва да обслужва средната класа в САЩ.Между другото имам 3 годин в туризма в цяла България ,и единствените Американци които срешнах мъж и жена работещи в посолството на САЩ в София .
46
0
 
53
 
! Отговори
фортекс преди 7 години
7 милярда пари ли са ,ние за политиците и схемите им в Белене,КТБ и санирането на частни панелки се бръкнахме с много повече ....
45
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с един подпис и към списъка за американски визи се присединяват всички останали европейци. Това никога няма да го приемат. Все едно да се самоограничат заради някакви си ......