Радев за ЕС: Получаваме много, но и жертваме много!

Президентът обяви, че ще сезира Конституционния съд заради СЕТА
10 мар 2017 17:30, Елка Василева
173
Радев за ЕС: Получаваме много, но и жертваме много!
Президентът Румен Радев и председателят на Европейски съвет Доналд Туск. Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви след края на Европейския съвет в Брюксел, че е настоял да се гарантира продължаването на кохезионната политика. Според държавния глава България получава много от ЕС, но и прави много компромиси.

Той призова да "не гледаме на ЕС като на дойна крава", а с "нашата вътрешна политика и с нашите действия да бъдем пълноправни и достойни членове на този ЕС".

"Получаваме много от ЕС, а друг е въпросът как ние разходваме тези инвестиции", каза държавният глава. Той смята, че вътре в България трябва да се отвори много сериозен дебат на тази тема.

Още по темата

Радев смята, че българският народ и българската държава правят своите жертви в името на солидарността и принципите на ЕС и обясни, че България прави страшно много компромиси. Като примери той посочи СЕТА, която е заплаха за слаби и крехки икономики, плана "Юнкер", който облагодетелства силните икономики, бизнеса в развитите държави, но страната ни го е подкрепила.

"Освен това България е надежден пазител на външните граници на ЕС, правим всичко възможно и заделяме големи средства като процент от БВП, за да опазваме тази граница", каза още Радев, цитиран от БТА. Пак е въпрос на компромис в името на солидарността на ЕС и това трябва да бъде отчетено, заяви той.

"Българският потребител също прави компромиси - храни с различен стандарт, да не кажа и на по-високи цени. Трудещите се също правят компромиси - инвестициите, които идват при нас, са прекрасни, но цената на труда е много по-ниска за същите усилия и интелект, които влагат нашите работници и инженери. Тоест ние плащаме солидарността не с думи, а с реални компромиси и действия“", каза Радев.

Той заяви и че България трябва да продължи с важни структурни реформи, трябва да има върховенство на закона, то трябва да се укрепи, трябва категорична борба с корупцията и източването на еврофондове, създаване на ясни правила в работата на всички правоохранителни и правораздавателни органи, сериозни реформи в правосъдната система, образованието, здравеопазването, икономическата сфера.

"Ако не направим това, няма кой да ни чака. Формално или неформално, водещите държави ще вървят на своите скорости", коментира президентът Радев.

За обсъжданията за бъдещето на ЕС, включващи възможността за развитие на Европа на различни скорости, Радев каза, че т. нар. "стари" страни в ЕС имат опасения, че тяхната скорост на развитие се забавя. От друга страна са опасенията на по-новите, че ще бъдат изоставени и че няма да получат достатъчно подкрепа, че могат да останат в периферия. Едната и другата страна имат своите основания за тези притеснения, посочи Радев.

Според него в декларация, която да бъде стратегически документ, трябва да има яснота и точност, и не трябва да допуска противоречия в термините и дефинициите.

"Такива противоречия има. От една страна имаме думи и фрази като "консолидиран съюз", "социален съюз", "проспериращ съюз", "силен съюз на световната сцена"; от друга страна имаме термини като "някои от нас", "различни скорости", "когато е възможно", "когато е необходимо", "засилено сътрудничество", "остава отворено за", каза Радев.

На срещата той е споделил, че няма как да има едно тяло на две скорости - от законите на физиката е ясно, че това означава две тела. Няма как едно тяло да се движи с различни скорости, поясни президентът.

Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА (търговското споразумение ЕС-Канада - бел. кор.), никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Радев е подкрепил СЕТА и попита Корнелия Нинова дали и него ще нареме предател.

Радев дори съобщи, че ще сезира Конституционния съд за СЕТА, защото СЕТА налага промени в Конституцията и Конституционният съд ще трябва да се произнесе дали те са законосъобразни.

Радев посочи, че оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира.

С думите "Не водя загубени вече битки, нека това да е ясно", той припомни, че въпросът за СЕТА на ниво ЕС вече е решен - още с даването на правомощия на българското правителство, което на свое заседание решава да подкрепи СЕТА.

"Октомври миналата година българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет. Това са фактите. Най-важното - СЕТА е гласувана в Европейския парламент", добави Радев.

По повод коментарите, че е приветствал търговското споразумение с Канада, Радев поясни, че на срещата на Европейския съвет снощи декларация не е гласувана заради неодобрението на Полша за назначаването на Доналд Туск като председател на Европейския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
5
 
! Отговори
Писна от... преди 7 години
"за СЕТА на ниво ЕС вече е решен - още с даването на правомощия на българското правителство, което на свое заседание решава да подкрепи СЕТА." - с две думи ГЕРБ. Докога ГЕРБ ще се правят на ударени?!Откакто правителството на ГЕРБ скри "постановление 208", им нямам никакво доверие.Срамувам се, че гласувах за тях. Да нападнеш журналист като Елена Йончева от световна величина, репортажите на която излъчваха по всички световни медии, говори за дефицит, дефицит на култура, достойнство, чест....
114
2
 
4
 
! Отговори
ef преди 7 години
Най-после руска *** за президент! Днес още ли не е призовал да падат санкциите срещу разкапаната империя?
113
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Радев , най-после да имаме президент , който да има собствено мнение и да не му пука от европейските" началници!"
112
11
 
4
 
! Отговори
самсунг преди 7 години
До Анонимен 132 ....ПЛЕВНЕЛИЕВ БЕШЕ НАЙ - ДОБРИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ ... ПОКАЗА НА ОКУПАТОРА - СЕСЕСЕРЕТО КЪДЕ ИМ Е МЯСТОТО , А НЕ КАТО ДОНОСНИКА ГОЦЕ И ТОЗИ НОВИЯТ ДА СЕ ДУПЯТ НА ПУТИН ...
111
13
 
4
 
! Отговори
макарони преди 7 години
До обективен 140 ...Радев е един добър пилот , авиатор , ако щете и ... толкоз ... Набута се там дето не му е мястото ...Той просто не става за нищо друго .....
110
10
 
4
 
! Отговори
ПЛЕСЕН преди 7 години
Е като цяло кое му е лошото на СЕТА... Все едно да кажем,че не искаме в ЕС....
109
7
 
6
 
! Отговори
... преди 7 години
До обективенАбе то ние ДОСТА си разбираме пред телевизорите ... НО ДОЛУ ЧЕРВЕНИТЕ ...
108
5
 
5
 
! Отговори
... преди 7 години
Той един път за СЕТА после като чу нинова че ще бъде предател и стана против... Май вече ми се иска като замина от тая държава че повече да не се върна . УРА
107
8
 
7
 
! Отговори
Мразя идиоти преди 7 години
Какво жертваш бе, *** ушат? Тоя трябва да го свалим час по скоро.
106
5
 
6
 
! Отговори
бай Тошо преди 7 години
До беее. Хубав *** ник имаш, не го сменяй. Иначе може милиони червени българи да са гласували за Радефф, но още повече милиони не са. Така че не ми го навирай чак толкова - той и нищо особено не прави досега и затова трудно му се виждат кусурите. Но има време, ще лъснат.
105
4
 
8
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Аха, не е съгласен със СЕТА, ама го приема, понеже вече било решено. Радефф, радефф, ами това си е слагаческо, примиренческо и ***.овско поведение. Защо не се изрепчи, защо не гласува против, иначе много се перчеше преди да изберат срещу ЕС, а сега си подвиваш опашката. ***, т.ъп.
104
10
 
10
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Ген.Радев е достоен човек!Никога не е бил мутра , слуга на диктатор , пр.ост пожарникар нито жалък гадател или ирландска пастирка .
103
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Беее!Политиката не се прави пред камери. Това което в момента прави Радев е да гъделичка феновете на Нинова. От такива изказвания обикновено няма резултат. Но пък са ефектни от гледна точка на електората.
102
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как може да се уважава човек,който веднага след изборите,моментално "забравя",за обещанията си,което недвусмислено показва,че за докопване до властта,е използвал откровени лъжи,което с нищо не го различава, от останалата политплява!"Получаваме много, но и жертваме много!" - лъжата мантра,която ни се набива непрекъснато в робските "мозъци"!България САМО ДАВА!Тя не получава нищо,освен отпукани периодично подкупи на колониалната администрация,за добре свършената работа!
101
10
 
17
 
! Отговори
Беее! преди 7 години
Една блееща овча п... а се е тиражирала по долу и се опитва да омаловажи достойната позиция на президента,който показа,че има топки за разлика от предишното мекотело, което накара милиони българи да се срамуват от от него.Радев е достоен президент и изразява възгледите на милиони българи!
100
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изказванията на Радев са не последователни и си противоречат. До вчера говореше за ценности, днес прави сметки кой колко дава и колко получава. Политическият му език е под всякаква критика, с този начин на изказване може да впечатли някой старшина.
99
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - Оставете аналогиите с физиката, за 90 % от хората тук физиката е тъмна Индия!Нещо не е ясно. Не правя аналогии с физиката. Президентът прави опити за посредствени физически обяснения. Би трябвало да се въздържа от подобни обяснения, ако се самоуважава.
98
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде и този се обърка. Много се бърсат тия комунисти. Хора, започна се. Оная, която е непрекъснато в транс и тия двамата дето често се бъркат ли ще ни управляват? Тежко ни. Дойдат ли на власт, няма отърваване от тях. Комунист не пуска кокола без кръв. Толкова ли ви е къса паметта, бе хора. Опомнете се, докато не е станало късно.
97
15
 
9
 
! Отговори
пак недораумения преди 7 години
На срещата той е споделил, че няма как да има едно тяло на две скорости - от законите на физиката е ясно, че това означава две тела. Няма как едно тяло да се движи с различни скорости, поясни президентът.Има ве Радев, има такова нещо, известно е в природата и на физиката. Изучавано е от много видни учени-физици, Бернули, Навие, Стокс, Рейнолдс, Гибс и много други.Започна да става досадно!
96
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След такава приспивна реч със сигурност ни имат за бавноразвиващи.