Турско-холандският конфликт клати ЕС

Руски издания: Засилва се риториката на евроскептиците
13 мар 2017 09:45,
70
Турско-холандският конфликт клати ЕС
Снимка: Reuters

Подготовката за турския референдум за конституционни промени, разширяващи правомощията на президента Ердоган, изостри международната ситуация, констатира руският в. "Комерсант". Холандските власти забраниха митинг в подкрепа на референдума и първи влязоха в открит конфликт с Анкара, планирала подобни акции и в други страни от ЕС.

Скандалът в навечерието на холандските парламентарни избори, насрочени за 15 март, може не само да определи изхода от политическото противопоставяне в една от страните основателки на ЕС, но и да изостри ситуацията и в други европейски държави с многобройни турски диаспори, прогнозира изданието.

Още по темата

Във връзка със забранени митинги, организирани от турските власти в Европа, президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини в нацизъм Германия и Холандия, забранили митинги с участието на турски официални лица. Подобни прояви отмениха също Австрия и Швейцария, а датският премиер Ларс Льоке Расмусен обяви вчера, че от солидарност с Холандия предлага да се отложи планирано посещение на турския премиер Бинали Йълдъръм в Копенхаген.

Изключение бе позицията на Франция, чиито власти не забраниха митинг с участието на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, напомня всекидневникът.

Скандалът в отношенията с Турция е добре дошъл за напиращата към властта в Холандия Партия на свободата и други крайнодесни сили в Европа, но твърдите действия на холандските власти им дават шанс да изземат инициативата от радикалите, коментира "Комерсант".

"Европа трудно ще се примири с още по-голямо засилване на президентските пълномощия на Ердоган", който "се готви за голяма дипломатическа война с Евросъюза" - една "битка за собственото му бъдеще", отбелязва руският политолог Андрей Фьодоров.

Скандалът може още повече да разклати ситуацията в ЕС - в риториката си евроскептиците умело съчетават засилващите се антиимигрантски нагласи с растящото недоволство от недостига на работни места и икономическите проблеми, подчертава ирландската анализаторка Розлин Фюлър.

Действията на Холандия, отказала кацане на самолета на Мевлют Чавушоглу и експулсирала турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, излизат извън рамките на дипломатическия етикет. Това може би сочи, че конфликтът има и неизвестни аспекти, смятат експерти на "Независимая газета".

Холандците "протестират срещу ценностно неприемливата политика на турците" и "явно са имали някакви солидни основания, които може да не огласяват - примерно действия на турски организации на холандска територия. Такива конфликти не избухват току-тъй, това не е присъщо на холандците", обяснява московският европеист Александър Тевдой-Бурмули.

Двамата турски министри може да са пострадали по-специално заради антиевропейската риторика на Ердоган и опита на Анкара да повлияе върху своята диаспора в Холандия преди референдума, предполага ориенталистът Илшат Саетов. Освен това "в Германия примерно турски имами бяха уличени, че са събирали сведения кой в коя организация членува. Мисля, че в Холандия става нещо подобно. Това е обща тенденция", добавя той.

Експертът обаче не вярва Анкара да отвърне, като развали сделката с ЕС за мигрантите. "Това е малко по-друго равнище. Ердоган от няколко години шантажира ЕС с бежанците и се вижда как година и половина ЕС вече почти не реагира", посочва той.

"Взаимното захлаждане в отношенията между Турция и ЕС започна още през 2010-2011 г., когато Анкара направи завой към авторитаризма", напомня същият наблюдател пред "РБК".

Днес "Ердоган представя Турция и лично себе си като жертви на Запада и подкрепяната от него "терористична организация" на (ислямския проповедник Фетхуллах) Гюлен", когото Анкара обвинява за опита за преврат на 15 юли м. г.

Холандия е водещ инвеститор в Турция и по-нататъшното захлаждане на отношенията с ЕС може да застраши турската икономика. А тъкмо икономическите успехи определят политическото единство на Турция - една социално-икономическа криза би провалила крайно важната за Ердоган политическа реформа, изтъква руският аналитик пред "РБК".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция-болният човек на Европа...
34
7
 
18
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 7 години
Ния на коя СТРАНА сме бе кукло Радев или чакаш указания от Кремъл
33
3
 
13
 
! Отговори
европа преди 7 години
Някой тук знае ли какво е западна европа.Има ли си представа кои са Германия,Англия,Франция и Испания.Това са държави които са колонизирали целия свят и са обевявали световни войни на целия свят.Геиовите от западна европа са изтрепшали повече хора от който и да е друг в човешката история.Това са малки държавички които са скачали на всички големи империи.Това са държави без природни ресурси които само с ум и кураж са ГОЛЕМИ.Германия е водила война срещу Русия,САЩ,Франция и Англия едновременно.
32
7
 
14
 
! Отговори
на чия страна? преди 7 години
Ако нашите натовски партньори Турция и Холандия се сбият, на чия страна ще е България? Или както каже началничката баба Ангела? На четни дни на страната на Турция, на нечетни дни, на страната на Холандия?
31
9
 
24
 
! Отговори
хе, комерсант преди 7 години
От риториката на Ердоган и за слепите е ясно, че той, Ердоган, върти опашка на Путин. Прави услуги и мили очички, умилква се, знае се за какво.
30
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
32,***,само да каже Европа ,че сваля санкциите за Русия и Турция ще види южен поток само на снимки!Турция я има,защото Европа го е позволила! С изчистването на надупената либерална политика ще се затворят и вратите на Европа за смърделите.А Турция се взе за велика,защото САЩ наляха милиарди в нея,но и тук палачинката се обръща!Колос с глинени крака е Турция,само лакомията й за чуждото е ВЕЛИКА!
29
1
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Когато Тръмп туитне са събират веднага и лаят от Брюксел. Сега що мълчат и се праят че нищо не се случва... ?!
28
4
 
18
 
! Отговори
месара преди 7 години
за създалите се проблеми единствено е виновна другарката меркел с неиното неадекватно управление !!! а и да попитам : какво прави азиатското турско знаме до европейското !? айде тоя така наречен съюз да се разпада и всичко ше си дойде на място ! а меркел и лапачите от Брюксел в затвора !!!
27
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До европаЕрдоган ви рзцепи евродупенцата и ще продължава да ви ги цепи. Европа се разпада, а Турция се развива съз забележителмно бързи темпове. И когато построи Турси поток с Русия пак ще квичите като недоклани прасенца.
26
10
 
21
 
! Отговори
европа преди 7 години
ЕС нямал топки,Ердоган ги размотавал и унижил?Тук е пълно с луди.Турция пръсна на парчета руски самолет спилотите им и застреля руския посланник като куче пред камерите,и какво направи велика Русия с големите топки,освен да чака султана да се съгласи да прави потоци,които така и не стават.Турция обвини САЩ че са виновни за преврата и че укриват терориста Гюлен,и какво направиха САЩ,нищо.Холандия забранява влизането на турския премиер в Турция и експулсира дриг дипломат без много да си поплювА
25
9
 
5
 
! Отговори
BAY GANYO преди 7 години
AKO BQHME SLEDILI POLITIKATA NA TURCIQ SPRQMO ECBADETE SIGURNI 4E SEGA 6TQHME DA JIVEEM MN MN PO DOBRE I KATO GLEDAM KOMENTARITE NAPRAVO SE KASAME KOY POVE4E DA SE PODMAJE NA ZAPADA.
24
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още с изнудването на Ердоган относно плъзналите *** стана ясно,че ЕС е неспособен да защити интересите си. В Европа работят милиони турци,които може да бъдат натирени обратно към родината като ответна реакция на наглото изнудване,но не,ЕС не реагира като сила,а направи метан на Ердогон,с тази показна слабост той си извади заключение,че всичко му е позволено!Мюсюлманите са свикнали да деребействуват и да се възползват от показаната слабост..Апропо,а БГ също скоро ще има проблем с тяхната лакомия
23
0
 
0
 
! Отговори
To преди 7 години
Misalta za godini napred um razvitie prosperitet
22
7
 
24
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Политиците от ЕС нямат топки! Факт. Затова бежанци и дюнерджии си правят гаргара с тях.
21
1
 
5
 
! Отговори
до То преди 7 години
Това на какъв език е?
20
8
 
22
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Западняците като пуснаха на времето милиони гастарбайтери в страните си да бяха проучили въпроса какви може да са последиците. Да ни бяха попитали и да им споделим 500 годишен опит. Тогава щяха да разберат, че някои части от човешкото тяло нямат рамене и влизат докрая...
19
13
 
10
 
! Отговори
BAY GANYO преди 7 години
VIE STE BALACI BE HORAVSA6TNOST TURCIQ SI POSTIGNA CELTACELTA BE6E DA IZLEZE NAQVE LICEMERIETO NA ZAPADA I DA OBEDINI O6TE POVE4E TURCITE.A OT LICEMERIETO NA ZAPADA NAY MNOGO PATI BALGARIQDEMOKRATI4NITE CENNOSTI NA ZAPADA SA ZA DIKTAT I UNI6TOJENIE NA PO MALKITE DARJAVI.
18
12
 
0
 
! Отговори
To преди 7 години
Nerazbrahte li 4e bez podkrepata taka nujda ot Russiq ne6tata niama da se podobriqvat nese li osaznaiat ES politicite! Biv6i marionetki na Biv6iq zapazena red.
17
0
 
12
 
! Отговори
до Бой Ганьо преди 7 години
Виждам ясно написаното, но пак не го разчитам!!!
16
20
 
7
 
! Отговори
BAY GANYO преди 7 години
ZA6TO NE MISLITE S GLAVITE SI NEZNAM !?PITATE LI SE ZA6TO EC E PROTIV SMQNA NA KONSTITUCIQTA V TURCIQ !?DA VI KAJA S DVE DUMI.ZA6TOTO NQMA DA MOGAT DA SI RAZIGRAVAT KONQ KAKTO SI ISKAT TAKA KAKTO PRAVQT V BG.A I OT KADE NA KADE EC SE BARKA VAV VATRE6NITE RABOTI NA TURCIQ!?