Турско-холандският конфликт клати ЕС

Руски издания: Засилва се риториката на евроскептиците
13 мар 2017 09:45,
70
Турско-холандският конфликт клати ЕС
Снимка: Reuters

Подготовката за турския референдум за конституционни промени, разширяващи правомощията на президента Ердоган, изостри международната ситуация, констатира руският в. "Комерсант". Холандските власти забраниха митинг в подкрепа на референдума и първи влязоха в открит конфликт с Анкара, планирала подобни акции и в други страни от ЕС.

Скандалът в навечерието на холандските парламентарни избори, насрочени за 15 март, може не само да определи изхода от политическото противопоставяне в една от страните основателки на ЕС, но и да изостри ситуацията и в други европейски държави с многобройни турски диаспори, прогнозира изданието.

Още по темата

Във връзка със забранени митинги, организирани от турските власти в Европа, президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини в нацизъм Германия и Холандия, забранили митинги с участието на турски официални лица. Подобни прояви отмениха също Австрия и Швейцария, а датският премиер Ларс Льоке Расмусен обяви вчера, че от солидарност с Холандия предлага да се отложи планирано посещение на турския премиер Бинали Йълдъръм в Копенхаген.

Изключение бе позицията на Франция, чиито власти не забраниха митинг с участието на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, напомня всекидневникът.

Скандалът в отношенията с Турция е добре дошъл за напиращата към властта в Холандия Партия на свободата и други крайнодесни сили в Европа, но твърдите действия на холандските власти им дават шанс да изземат инициативата от радикалите, коментира "Комерсант".

"Европа трудно ще се примири с още по-голямо засилване на президентските пълномощия на Ердоган", който "се готви за голяма дипломатическа война с Евросъюза" - една "битка за собственото му бъдеще", отбелязва руският политолог Андрей Фьодоров.

Скандалът може още повече да разклати ситуацията в ЕС - в риториката си евроскептиците умело съчетават засилващите се антиимигрантски нагласи с растящото недоволство от недостига на работни места и икономическите проблеми, подчертава ирландската анализаторка Розлин Фюлър.

Действията на Холандия, отказала кацане на самолета на Мевлют Чавушоглу и експулсирала турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, излизат извън рамките на дипломатическия етикет. Това може би сочи, че конфликтът има и неизвестни аспекти, смятат експерти на "Независимая газета".

Холандците "протестират срещу ценностно неприемливата политика на турците" и "явно са имали някакви солидни основания, които може да не огласяват - примерно действия на турски организации на холандска територия. Такива конфликти не избухват току-тъй, това не е присъщо на холандците", обяснява московският европеист Александър Тевдой-Бурмули.

Двамата турски министри може да са пострадали по-специално заради антиевропейската риторика на Ердоган и опита на Анкара да повлияе върху своята диаспора в Холандия преди референдума, предполага ориенталистът Илшат Саетов. Освен това "в Германия примерно турски имами бяха уличени, че са събирали сведения кой в коя организация членува. Мисля, че в Холандия става нещо подобно. Това е обща тенденция", добавя той.

Експертът обаче не вярва Анкара да отвърне, като развали сделката с ЕС за мигрантите. "Това е малко по-друго равнище. Ердоган от няколко години шантажира ЕС с бежанците и се вижда как година и половина ЕС вече почти не реагира", посочва той.

"Взаимното захлаждане в отношенията между Турция и ЕС започна още през 2010-2011 г., когато Анкара направи завой към авторитаризма", напомня същият наблюдател пред "РБК".

Днес "Ердоган представя Турция и лично себе си като жертви на Запада и подкрепяната от него "терористична организация" на (ислямския проповедник Фетхуллах) Гюлен", когото Анкара обвинява за опита за преврат на 15 юли м. г.

Холандия е водещ инвеститор в Турция и по-нататъшното захлаждане на отношенията с ЕС може да застраши турската икономика. А тъкмо икономическите успехи определят политическото единство на Турция - една социално-икономическа криза би провалила крайно важната за Ердоган политическа реформа, изтъква руският аналитик пред "РБК".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
0
 
! Отговори
louis godin преди 6 години
Здравейте г-н и г-жаТова съобщение е за физически лица, на бедните, или тези,които се нуждаят от конкретен заем, за да възстановятживот. вие сте готови да търсите едното вдигнетедейности или за даден проект или за васкупите апартамент, но ви е забранено банкиране илифайл беше отхвърлен в банката. Аз съм физическо лице I грантовезаеми, вариращи от 5000 ЕВРО 000 000 евро към 1 до всички лица, могат да сеотговарят на условията. Аз не съм банка и не изисквамного документи, за да имате доверие, но трябва да стеСамо един човек, честен, надеждни и премъдър. Аз отпускат кредити
54
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Ердоган,забърши си *** и си го отнеси в Анадола,там ще изгниеш!
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Циркът,който клати единствения неврон в ЕАС(евро-анадолското-стадо)!Какъв цирк ви спретнаха Ердоган и Брюксел,"за да се самообслужат"!!!Ердоган,за да консолидира турские електорат,за да бъде избран за Падишах(чрез "референдум") и евростадото,подплашено от настъпващите ислямски пълчища откъм Турция,да загърби всичко,даже и държавите си,за да подслони биологичното си съществувание в сянката на "федерализирана европа".Помислете малко,около това,преди да ме псувате!!!Съюзът на отрицанието !
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грабясвайте пакетите с пуканки и сядайте на дивана. Става интересно :)
51
0
 
0
 
! Отговори
Спомен от Антверпен преди 7 години
До муспиГледай си обора и не пиши за неща, които неразбираш.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Феса клти ЕС-а
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разподна ли се ЕС вече, бре? Кажете кога да изкарвам червенитье знамьена и туршията. Към мандрите ще ходим ли? За Гошко питам, че още се крие в мазето. Кажете кога. Чакам всеобхватно.
48
0
 
6
 
! Отговори
ПОЛЯ преди 7 години
До европаЕ да де, ама след всеки възход идва падени и след падението идва възход. историята го е доказала.
47
5
 
4
 
! Отговори
пропаганда преди 7 години
Не съм чел статията ....щом е от Русия, злорадстват ,,братушките"....Евроскептици по света......Дал Господ........
46
4
 
18
 
! Отговори
байкор преди 7 години
Ердоган му се ще да клати, на практика всички са го отсвирили и не го приемат на сериозно. За това се вбесява... горкичкият....
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като искат да си правят референдум за президент и разяснения по него има интернет да си чаткат съобщения един друг какво им пречи или не могат да чятнат,че се касае за пожизнен такъв предаван по наследство,че трябва да ги убеждават един по един на спявка явна явка кат пред политбюро,че и бюро да им предоставят или преостъпят за изява и то там оттам дето президентите на тез страни са избрани с мандат за определен срок от техният народ по представи и принципите им на едининение,че що избори ли са
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EDINSTVENO KOETO KLATI TOVA SA VKARANITE OT HAZAROZIONISTITE CHERNIVZI V EVROPA KLATIAT HOLANDKI DATCHANKI GERMANKI ANGLICHANKI SWEDKI FRANZUZOIKI I TAKA NATATAK
43
9
 
12
 
! Отговори
Ицко преди 7 години
БЕСИЛО ЗА ВСИЧКАТА ТУРСКА ***
42
11
 
31
 
! Отговори
Доньо преди 7 години
Турция нищо не може да клати.. Ще им се да са значими, но си остават винаги -гастарбайтери! ЕС има един правилен отговор-твърда политика, която да изгони турците от ЕС. Ердоган да си ги прибере в къщи! Тоя се репчеше и на руснаците ,но набързо му свиха сърмите и после почна да се мазни на Путин. А един тотален бойкот на страните от ЕС за туризъм в Турция ще се отрази доста добре на турската икономика!
41
7
 
26
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
"Реджеп Тайип Ердоган през април 1998 година пред съда по сигурността в Диарбакър. Осъден е на 10 месеца затвор и доживотна забрана да се занимава с политика заради стихотворение, в което изразявал ислямистки възгледи срещу светската и правова държава. Тогава западни журналисти защитавали правото му на свободно изразяване на мнение и коментирали, че ислямизмът не е антагонист на демокрацията и правото. После той започна да изпраща журналистите в затвора заради мнения, различни от неговото."
40
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да отговорим на заканите на Ердоган с мощен гейпapад!!
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Холандските власти забраниха митинг в подкрепа на референдума"Да забраниха за ДА в ТУРСКО КОНСУЛСТВО!А за НЕ разрешиха, та ко излъчиха по телевизията си, че чак и холандска министирка каза гласувайте Не на референдума...
38
5
 
5
 
! Отговори
vse edno преди 7 години
До европа: Че си неграмотен е видно още от първите редове. А че си *** и не си си взел хапчетата - от целия текст
37
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия отново в съюз с Турция против България!
36
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Планът за рушене на ЕС е в действие! Назад към неандерталщината и азиатщината!