Гърция пред рецесия, дългът й – непосилен

Експерти: Нужни са реформи и преструктуриране на дълга!
Обновена: 16 мар 2017 09:38 | 16 мар 2017 09:37,
50
Гърция пред рецесия, дългът й – непосилен
Снимка: flickr

Гърция се нуждае от сериозно преструктуриране на дълга, а също и от продължаване на реформите, за да не фалира, съобщават днес гръцките вестници, като се позовават на междинен доклад на Бюрото по бюджета към гръцкия парламент. Докладът е озаглавен "Капанът на дълга".

Според в. "Вима" авторите на доклада алармирали, че "Гърция се намира в капана на една взаимно подхранвана рецесионна спирала заради високия и непосилен дълг, а също и заради съществуващата несигурност поради ниското ниво на институциите на страната".

От Бюрото по бюджета призовават за значително преструктуриране на гръцкия дълг, като предупреждават още, че всяко отлагане или закъснение, свързано с преструктурирането на дълга, може да доведе до по-лоши ситуации.

Бюджетните експерти са категорични, че само преструктуриране на дълга без дълбоки промени няма да е достатъчно, за да може Гърция да излезе от кризата и че наред с това са необходими реформи, пише в."Имерисия".

"Няма никакво съмнение, че сегашната ситуация на непрестанно подхранване на страната с нови заеми води до безизходица и тази безизходица е не само за Гърция, но и за нейните кредитори", се казва в доклада, цитиран от изданието.

Под заглавие "съзидателна алхимия с първичния бюджетен излишък" в. "Та неа" нарича "блян" изказвани от правителството надежди за очакван голям бюджетен излишък, изтъквайки, че с тези фойерверки управляващите се опитвали да обосноват исканите от кредиторите мерки в замяна на отпусканите заеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
Мето Страшника преди 7 години
И за чий им беше да набиват едни стотици милиарди в една обречена икономика??!!! Сега западните банки се чудят как да компенсират огромните загуби, а то ще е за сметка на обикновенните хора, които ще плащат за неадекватните решения на една изкукала бабичка и Сие!
43
2
 
10
 
! Отговори
Решение преди 7 години
Да им направят заплатите като българските. Изобщо не може да ми стане жал за гърците.
42
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гърчолите слагат началото на края на фашизоидния евросъюз-след това става еврабия
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еха ние гражданите наБГ може ли да вземем всеки по 1млн и после да искаме да го престриктурирате заема защото не можем да го върнем.6млн сме -общо 6трилярда какво толкова
40
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички са се хванали за дълга на Гърция. А дълга на САЩ защо никой не говори за него?
39
2
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Гръцката трагедия" се превърна в безкраен турски сериал! А същия е 1-а от основните издънки на ЕС....Превръщане на гръцките финансови задължения към частни /основно френски и германски/ банки в държавни задължения, т.е. да ги плащат гражданите на съюза е "заслуга" на ЕС управниците. Е на това се казва истински популизъм в действие!
38
13
 
6
 
! Отговори
До 25 и 27 преди 7 години
Вие вГърция ли живеете че сте толкова убедени в това което пишете. Не е точно така .Попитайте някой грък и ще ви каже точно обратното. Бяха по добре ,но вече не са .И оня удар с банките и пенсиите ги озориНяма И спрете с този външен дълг .Няма държава на земното кълбо без такъв.Нима Кувейт,Катар или Нова Зеландия да са бедни че имат толкова милиарда дълг.Нов дълг се взима за погасяване на стария и това е от време оно. Какъв Герб какви пет лева. Напишете в Гугъла външен дълг и спрете с фантазиит
37
1
 
12
 
! Отговори
Гост преди 7 години
И да не забравяте за нещо, за което не се говори много.Турски кораби и самолети имат засилено присъствие около няколко гръцки острова, които Турция си е "харесала".От другата страна са гръцките кораби и самолети.
36
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 7 години
на 38 забравих да си сложа името.Всички карти са на масата. Вариантите и комбинациите са безчет.Моето лично очакване е подстригване и ново преструктуриране в светлината на бъдещи, неясни, но драматични събития.Вижда се, че сега им престроят по-тежки плащания, но от 19-та нататък биха могли да плащат при определени условия.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ставащато не е нито по човешкия, нито по Божия закон, но ... не сме дошли на този свят с железни гаранции, че всичко ще е справедливо и добро.Животът е такъв, каквто е!
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май не осъзнавате какво става. Представете си, че на всеки от вас започнат да взимат по 1000 лева всеки месец, защото си ял, пил и си се веселил - доказателството са взетите от ГЕРБ външни заеми.
33
9
 
8
 
! Отговори
Агджата преди 7 години
Тея пък кво искат? Да излезнат от кризата и шапка на тояга, старата песен на нов глас. Няма да стане, ще ги преджобят до дъно.
32
0
 
8
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Има и находчиви коментари, има и ... Кризата завари немски и френски банки дълбоко замесени, но отдавна те си решиха проблемите с Гърция. В момента кредитори са европейските правителства, мвф, ецб и др. фин. инсттитуции.Има една много прегледна диаграма в УСД, кога кому и колко се дължи.Не пропускайте политическата и военната страна. Гърция, заедно с Бг, държат най-рисковата европейска граница. В момента турците директно заплашват Е.
31
4
 
6
 
! Отговори
До 31 Циник преди 7 години
Като прочета: "държавни служители ( чети тър*теи ) , които произвеждаха - "биоторове"!" знам, че такъв индивид не си заслужава да се чете повече.
30
3
 
9
 
! Отговори
Циник до Реалист преди 7 години
Не е баш така - тези митове, и легенди отдавна са минало! Шойбле вече гледа под лупа - за какво отиват парите на европейците в Гърция!В държавка като Гърция - доскоро имаше 1 000 000 държавни служители ( чети тър*теи ) , които произвеждаха - "биоторове"! Скоро в Шпигел четох как немците немееха , че пенсионирана пощенска служителка имала 3800? пенсия - пенсия , които повечето немци след 45 г. Работа ...могат да гледат през крив макарон!
29
7
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Хайде да не забравяме каква е реалността в Гърция, а и в България. Едни хора взимат заеми от името на държавата, присвояват си повечето средства от тези заеми, после искат народа да ги плаща, а някакви с добре промити мозъци твърдят, че народа бил мързелив, че били само на узо и сиртаки (ракия и мезе) и т.н. Ами нормално е хората да не искат да плащат чужди дългове, които са им натрапени за плащане.
28
1
 
20
 
! Отговори
Ачо преди 7 години
Не са само гърците, много държави по целия свят харчат, като за последно.Финансовия апокалипсис е неизбежен.Стягайте коланите за да плащате чужди сметки. НЕ СЕ ***,ТИЯ НА КОИТО СЕ КЛАНЯТЕ ХАРЧАТ МНОГО!!!
27
2
 
22
 
! Отговори
от комшиите преди 7 години
Спасението е само едно и то е:Да започнат да продават големите си острови на Русия барабар със населението им.Може и на САЩ.Те имат пари.Навремето руският цар как продаде Аляска на САЩ когато бяха закъсали.
26
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките гърци, фалирали от толкова време живеят в пъти по добре от нас.А ние не само че не сме фалирали ами по някое изкопано проучване ще сме с велик ръст за петилетката!
25
4
 
35
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Гърците са наясно че ако излязат от ЕС ще трябва да връщат заема в пълният му размер. Знаят че това което ЕС прави за тях нито САЩ, нито Путин ще направят. И гърците колкото и мързеливи да са не окрадоха парите които им даде ЕС, а си вдигнаха стандарта на живот, нещо което в България е една мечта.ПС: Колкото ги мразите гърците толкова им завиждате.