Гърция пред рецесия, дългът й – непосилен

Експерти: Нужни са реформи и преструктуриране на дълга!
Обновена: 16 мар 2017 09:38 | 16 мар 2017 09:37,
50
Гърция пред рецесия, дългът й – непосилен
Снимка: flickr

Гърция се нуждае от сериозно преструктуриране на дълга, а също и от продължаване на реформите, за да не фалира, съобщават днес гръцките вестници, като се позовават на междинен доклад на Бюрото по бюджета към гръцкия парламент. Докладът е озаглавен "Капанът на дълга".

Според в. "Вима" авторите на доклада алармирали, че "Гърция се намира в капана на една взаимно подхранвана рецесионна спирала заради високия и непосилен дълг, а също и заради съществуващата несигурност поради ниското ниво на институциите на страната".

От Бюрото по бюджета призовават за значително преструктуриране на гръцкия дълг, като предупреждават още, че всяко отлагане или закъснение, свързано с преструктурирането на дълга, може да доведе до по-лоши ситуации.

Бюджетните експерти са категорични, че само преструктуриране на дълга без дълбоки промени няма да е достатъчно, за да може Гърция да излезе от кризата и че наред с това са необходими реформи, пише в."Имерисия".

"Няма никакво съмнение, че сегашната ситуация на непрестанно подхранване на страната с нови заеми води до безизходица и тази безизходица е не само за Гърция, но и за нейните кредитори", се казва в доклада, цитиран от изданието.

Под заглавие "съзидателна алхимия с първичния бюджетен излишък" в. "Та неа" нарича "блян" изказвани от правителството надежди за очакван голям бюджетен излишък, изтъквайки, че с тези фойерверки управляващите се опитвали да обосноват исканите от кредиторите мерки в замяна на отпусканите заеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците са зле..ама пак са десет пъти по добре от нас!
23
2
 
10
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Гръцките банки имат 50.5 % лоши кредити съобщии ЦБанка на Гърция,а това значи ,че всеки втори кредит е невъзвращаем !Банките са пренатоварени с "***-КРЕДИТИ "(а това са преди всичко недвижимоста -имотите) и затова и не могат и да финансират икономиката на Гърция .
22
1
 
10
 
! Отговори
ДО 21 преди 7 години
АБСОЛЮТНО ТОЧНО, БРАВО.
21
5
 
16
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 7 години
Не може само узаки и сиртаки......трябва малко и акъл. Тежки времена се очакват ...
20
3
 
28
 
! Отговори
Някой преди 7 години
ако си въобразява,че гърците нещо ще върнат-жестоко се лъже!Непрестанно им се наливат пари и така ще продължи.Парите обаче са европейски,което ще рече и от нас.В момента в който някой се осмели в Европа да постави въпроса за прословутия гръцки дълг,се започват заплахи за излизане от зоната и даже за излизане от ЕС!ПРавят се ясни намеци за курс към РФ и съответно Европа кляка!Всеки може да провери колко дължи Гърция от 1986г и какво са върнали!НО,който го може,го може!Те не са като нас-овце!
19
9
 
19
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Чета по-надолу че гърците не били мързеливи!Ако не бяха мързеливи,крадливи и лъжливинямаше сега да реват.Излъгаха ЕС и влязоха в еврозоната,почнаха да получават заеми които им позволиха да си вдигнат стандарта на живот.Само че се появи един популист-русофил който обеща на народа че няма да връщат взетите заеми,че ще се ''освободят''от ЕС и мързеливите маляки веднага го издигнаха на пиадестал.Само че еуфорията им бе за кратко.Разбраха че безплатен обяд няма!Сега''риват''......ми да''риват''
18
17
 
12
 
! Отговори
До № 5 преди 7 години
Ципрас както Нинова обещаваше как ще им се ,,опъне " на ЕС и ще живеят независимо и благоденстващо. И ето ,,опъна " им се ама ги опънаха тях.Социализъма,до това води. А ти 5къде беше по време на ,,разцвета на Виденов" с 5-6 долара заплата.Ако сегашното е ,,разруха" ,то онова как би го нарекъл.- СМЪРТ,празна хазна и кило леща 900лева. Ей мислете и помнете!!!!
17
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войната на Балканите е неизбежна
16
4
 
30
 
! Отговори
77777 преди 7 години
То и ГЕРБ с Бойко Борисов това правеха - взимаха нови по-големи заеми, за да изплащат старите, България задлъжняваше все повече, а ГЕРБ присвояваха голяма част от парите.С други думи това в Гърция е същото, както в България, но в по-големи размери.
15
1
 
28
 
! Отговори
жеко преди 7 години
банско основно се надява на гърци и тази зима беше пълно с тях , защото на българите им е скъпо, гледах че гърците карат коли не по стари от 2015та, това как може да се обясни
14
3
 
22
 
! Отговори
лив преди 7 години
родина на демкрацията ,а товали е демокрация ,ядеш пиеш друг плаща сметката.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
той не е луд този,който папка баницата. на него си му е добре. да му мислят кредиторите.
12
2
 
21
 
! Отговори
яЗЕКА преди 7 години
"...непрестанно подхранване на страната с нови заеми води до безизходица". Разбрахме. Приключва се със заемите, започва се с безвъзмездната помощ - която държава с колкото милиона може да помогне.
11
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да "реформират", "преструктурират" и "реорганизират", гърчетата няма да минат без сериозен спад на жизнения стандарт. И под сериозен разбирай, нещо като нашия в момента.Проблемът не им е дългът, който така или иначе няма да платят, а и лихвите по него ги направиха нищожни, колкото да кажат че плащат нещо та да не дразнят германския пенсионер.Проблемът Е, че ако още утре им опростят всичко, но не им ДАВАТ ОЩЕ, те не могат да вържат бюджета, без дефицит.
10
5
 
28
 
! Отговори
Циник до 8 преди 7 години
Откога на 370 милиарда заем - му се вика финансова обсада? Ми аз пък не искам данъците ми да се наливат в гърлата на византийците - заради маслинените им очи.Не плащаха данъци...ощетиха държавата си с милиарди...сега обсада - изобщо не трябваше да ги "слагат на системи"! Потрошиха луда пара за тоя дето духа!
9
2
 
33
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Гърция отдавна е фалит ,но в името на проекта "ЕС" и вложенията на германските и френските ... банки ,то не и се дава да ффалира ,а се налива само с манипулацията ,че ще се оправи . Всички знаят ,че Гърция не може да върне парите които е взела и само банкрут може да я оправи, НО другите не искат да губят парите си .
8
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърция е под финансова обсада не са мързели ,либерастите са алчни и са ги захапали здраво!
7
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е с комунист на власт какво друго може да стане...
6
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5Ако имаше поне малка идея от икономика щеше да си наясно какви глупости си написал.
5
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците пред фалит, а ни е в България цъфтим и връзваме...! Мда! Благодарим ти Кой, благодарим ти Винету, и ти прасенце мамино,охранено... благодарение на вас, ние сме отличникът на Европа! Ликувай народе, мед и масло тече вече от чешмите! Швейцария ни завижда... :)