Лъч надежда за Европа: Популистът Вилдерс загуби

Вотът в Холандия бе ключов, следват Франция и Германия
16 мар 2017 11:07,
106
Лъч надежда за Европа: Популистът Вилдерс загуби
Снимка: Reuters

Политическата върхушка в Холандия запази властта си, въпреки че загуби гласове за сметка на настроените против имиграцията националисти и други по-нови партии, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Още по темата
Народната партия за свобода и демокрация на министър-председателя Марк Рюте спечели най-много гласове на най-внимателно наблюдаваните избори в Холандия в последно време и това поставя премиера в силна позиция да състави ново правителство, отбелязва изданието.

Партията на Рюте си осигури победа над Партията на свободата на Герт Вилдерс и, според предварителните резултати, е на път да получи най-много места в парламента.

Предполага се, че премиерът вероятно ще трябва да избира между различни възможности за коалиция, чието съставяне може да отнеме месеци - средното време за това в Холандия е три месеца, а рекордът е над 200 дни, изтъква британският в. "Гардиън".

Политическият спор между Холандия и Турция позволи на Рюте да блесне дни преди изборите. Това вероятно засили явлението, наричано "премиерски бонус" - увеличаване на гласовете за този, който е на власт, изтъква британският в. "Индипендънт".

Холандските избори са първите от три ключови гласувания в Европа, на които популистки политици се очертават като сериозни претенденти. Анализатори прогнозираха, че евентуално силно представяне на Вилдерс би подпомогнало кампаниите на лидерката на Националния фронт Марин льо Пен във Франция и на партията "Алтернатива за Германия" в Германия, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Вилдерс не оправда очакванията на тези избори - той постигна увеличаване на представителството на своята партия в парламента, но не успя да убеди решаващ дял от гласоподавателите да подкрепи крайните му позиции за спиране на мюсюлманската имиграция и отказване от Европейския съюз, пише в. "Ню Йорк таймс".

Резултатите бяха приветствани от проевропейски политици, надяващи се, че изходът от изборите в Холандия може да помогне за ограничаване на възхода на популистите, настроени против ЕС и антимюсюлмански сили, които Вилдерс символизира и които заплашват да разрушат общността. Избирателите все пак възнаградиха десни и десноцентристки партии, споделящи някои от неговите твърдолинейни послания.

Изборите бяха внимателно наблюдавани като предвестник на възможни тенденции в година на важни гласувания в Европа, включително във Франция след няколко седмици, а по-късно в Германия и евентуално в Италия.

Много от холандските партии, които надделяха на изборите, подкрепят ЕС - това е рядък лъч на надежда в момент, когато популистките сили създават екзистенциална криза за общността, а Великобритания се готви да напусне блока, коментира американското издание.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя *** кво се хили като по с р .... ан
70
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Рюте спечели с доста от идеите на Вилдерс.....
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъч надежда за Европа.... Боже боже... Черното е бяло, сухото мокро. Надежда за какво? Още атентати, масови изнасилвания, джамии като гъби... И за финал, най-вероятно изчезването на Европа, такава каквато я познаваме. ГОЛЯМА надежда. Машшалла!!!
68
0
 
9
 
! Отговори
Може ли по-конкретно преди 7 години
Само че и тази и други медии, някак си забравят да споменат с колко точно е загубил. Вероятно защото диша във врата на Рюте, м?
67
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКакъв популист е Руте като им вдигна икономиката а ония беловласия се бори с измислени проблеми. Бежанците намаляха- колкото и да ви е болоно свърши се с тая истерия.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТой беше до сега. Обще взето положително ушравление. Намали им безработицата вдигнаха им се заплатите.
65
1
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 7 години
Вилдерс не е популист. Популисти са комисарите от еврейския Интернационал в Брюксел.
64
11
 
5
 
! Отговори
без майтап преди 7 години
Популистът Вилдерс засега загуби
63
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Популиста Рюте губи депутати,а патриота Вилдерс печели 5 депутата повече от миналия парламент.Кой е загубил и кой е спечелил?
62
5
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
А колкото до В.И.Ленин,ами нали запада му е дал парите за революцията,че да направи експеримент с комунизъма по Маркс и Енгелс.Нали Маркс и Енгелс са идеолозите и гробокопачите на капитализма.Но напоследък все повече се лансира ена теория която гласи че без Капитализма няма да се построят социализъма и комунизъма.Защото само капитализъма може да създаде базата на комунизъма.Справка-Швеция,Финландия че и Китай, все по пътя на капитализъма строят комунизъма.И някои са много напред.Сети ли се защо?
61
1
 
13
 
! Отговори
ГЕРБавия преди 7 години
Този Ердоган стана талибан......... Все по-опасен е не само за Турция, но и за съседите й, за ЕС и света. Ердоган заличава Ататюрк и неговото цивилизационно наследство по всякакъв начин. А мюсюлманите в голямата си част го приемат и дори отново разчитат на "велика" Османска империя........ УЖАСНО Е !!!!Ето, дори приетите в Холандия турци вече не са същите. Те били спящи клетки на исляма. Ако такива станат и в другите страни, те, заедно с другите мюсюлмани се интересуват само от едно - господство на исляма и неговите изкривени порядки на ислямски шериат !!!
60
1
 
3
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До юбералесАбе той си беше направо умрял през 39-45 година на миналият век , ами добре че САЩ решиха да го изобретят в свой интерес, като ЕИО и най-важното че не му джаснаха няколко атомни боимби, като в Япония. Тогава никой нямаше да му помогне.И все пак и СССР имаше известна роля в реанимацията На Европа и конкретно источна, защото поне озапти почти половин Европа и главно Балканите да не му запали чергата на запада отново.*** какво да ти разправям, Виж Полша, Унгария, Литва, Латвия и Естония
59
7
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До байхейсА според В.В. Ленин запада загнива от 1917г.
58
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Значи, Европа избираПредсмъртен пристъп на лудост, другарю.
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо всички вие, умствено бедни човечета, брандирате всеки несъгласен с вас като ***, русофил и т.н.Нито лелея по Русия, нито ги смятам за верни побратими или "бащица". Това обаче не ми пречи да виждам реалността, а именно че Европа се самоунищожава чрез ислямизация и толерастия. Трябва да си сляп или ***, за да не го видиш.Запитайте се, казват ли ви истината медиите, като правят Вилдерс на злодей, а Рюте на някакъв велик герой и борец за правда? Толкова ли сте елементарни?!?
56
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
брей, от руското посолство пак са раздали 2 щайги с рубли :)
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Питащане му обръщай внимание то тоя лосионаджия
54
9
 
7
 
! Отговори
Питаща преди 7 години
До байхейс"Западна Европа загива, но това може само да ни радва"- извинявай, кои сте "вие" и какво по-точно ви "радва", че Европа загива?
53
2
 
36
 
! Отговори
Кико преди 7 години
"популист, краен националист, ултрадесен, фашист, ислямофоб, расист..." Това е братя речника на политкоректните глобалистчета, когато трябва да говорят за някой родолюбец, или пък недай си Боже за някой, който отказва да повярва, че кървавия ислямски тероризъм няма нищо общо с исляма!
52
21
 
3
 
! Отговори
Space X преди 7 години
64 кой те излъга че се ислямизира Европа