На холандците браво! Сега на ход е Европeйския съюз

В Холандия спряха приливната вълна, нужни са още повече такива вълноломи
16 мар 2017 19:48, Елка Василева
111
На холандците браво! Сега на ход е Европeйския съюз
Снимка: Reuters

Въздишка на облекчение: холандците осуетиха триумф на Геерт Вилдерс - и показаха, че десният популизъм може да бъде спрян. Дано техният вот окаже сигнално въздействие върху предстоящите избори във Франция и Германия.

Демократите в Германия, Франция и други страни от ЕС със сигурност са въздъхнали с облекчение, след като стана ясно, че Холандия все пак не залитна към десния популизъм - либералният премиер Марк Рюте остава на власт, а популистът Герт Вилдерс, отявлен противник на исляма и враг на ЕС, събра в крайна сметка много по-малко гласове, отколкото се очакваше.

След триумфа на популизма на референдума за Brexit и на президентските избори в САЩ холандските избиратели отправиха еднозначно послание и теглиха червената линия, която не бива да бъде прекрачвана, пише Бернд Ригерт в коментар за Дойче веле.

Важен сигнал

Техният вот е важен и като сигнал към избирателите на президентските избори във Франция през май и на парламентарния вот в Германия през септември. Посланието гласи: популистите могат да бъдат спрени.

Покрай кризата с Турция холандските избиратели очевидно са стигнали до извода, че не желаят да поверят управлението на страната си в ръцете на човек като Вилдерс. И нищо чудно всъщност: неговите рецепти за проблемите на Холандия изглеждат недомислени и незрели - и много приличат на това, което наблюдаваме напоследък в САЩ или във Великобритания.

Именно върху неспособността на популистите да предлагат разумни решения трябва да се концентрират сега и политиците във Франция и Германия. Във Франция обаче няма да е никак лесно: Франсоа Фийон на практика сам се изкарва от играта, а това означава, че националистката Марин льо Пен трябва да се пребори с един-единствен сериозен опонент - Еманюел Макрон. Именно за него трябва да гласуват французите, ако искат да предотвратят победа на Льо Пен в надпреварата за Елисейския дворец.

В Германия ще е навярно по-лесно: с попътния вятър от Холандия и с разумни аргументи умерените сили в страната може би ще успеят да осуетят високи изборни резултати за популистката "Алтернатива за Германия".

Но овладяването на популизма винаги си има своята цена. Видяхме го и в Холандия, където либералната партия на премиера Рюте беше едва ли не принудена да направи завой надясно, за да отнеме вятъра от платната на Вилдерс.

Казано другояче: дори да не печелят изборни победи, десните популисти влияят сериозно не само върху дневния ред в политиката, но и върху поведението на останалите политически сили.

А в случая с Холандия трябва да се има предвид и друго: Марк Рюте просто извади голям късмет с гротескните провокации на турския президент Ердоган, който, без да иска, накара холандците да застанат зад правителството си. Рюте натрупа допълнителни точки именно заради твърдия си курс към Анкара.

Холандците успяха. А другите?

А що се отнася до ЕС - сега Общността трябва да се възползва от холандската инерция. Идната седмица в Рим ще се проведе среща на върха, на която ЕС ще отпразнува рождения си ден. Тъкмо на празника си Евросъюзът просто е длъжен да се обедини срещу популистките тенденции в Европа.

Залитания, каквито наблюдаваме в страни като Унгария, Полша и Гърция с нейното ляво-популистко правителство, трябва да бъдат ясно назовани и осъдени.

Избирателите в Холандия успяха да спрат голямата приливна вълна. Сега на ход е ЕС - именно той трябва да се погрижи за изграждането на още повече такива вълноломи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: избориесХоландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието е логически абсурд. Най-малкото защото разделя Нидерландия от ЕС.
54
2
 
27
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Вече медиите казват за кого трябва да се гласува в европейските държави. Пак ли сме 1984 по Оруел?
53
1
 
0
 
! Отговори
lq lq преди 7 години
straxotni zavyrshvashti dymi elke!
52
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво браво?¿? Това победа ли е? Някъв печели 30 места от 150 и било победа над популизма.... Нема такава дивотия! Нещо като тиквата. Печели 80 места от 240 и после години вие как е победил... Баааси рептилските тъъппизми. А такива като тоя спечелилия не допуснаха България до Шенген. Мноо здраве на майка му и на леля му!
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А черните кой ще ги спира...
50
3
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Evropeiskiq saiuz e obre4en nqma nikakvo ravnopravie mejdu naciite v nego ne samo finansovo ami i moralno ,prosto ne te smqtat za 4ovek 6tom si ot nqkoq po dolna darjava ,govorqt za Evropa na dve skorosti e v kraina smetka nie kakvi sme vtora ili treta raka xora za6to ne ni kajat direktno
49
7
 
7
 
! Отговори
Един от навалицата. преди 7 години
Холандия е цивилизована държава и народа и, разсъждава европейски. Хората умеят да разграничат популизма от реалността. В Холандия, никога няма да те пребият на някое кръстовище, защото си отнел предимство. Това става само в изключително изостанали държави, населени с евтини хора.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Oshte li vi e stranno..Fesa airdogan se vuorujava sus C 400 ruski raketi v zamiana,Turkistanlaru izliza ot Nato i kove problemi v EU.Zatova sa i hodovete za umishleno suzdavane na problemi i ot tozi cirk i s Holandiya,pecheli Putin.Zasega fesa ne pipa USA,zashtoto te testvaha Hirushima i Nagasaki,a EU samo prikazki.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойче врле много иска да се говори така, Но истината е, чр Рюте така яростно застана зад антимигрантската кауза и за Европа без мюсюлмани, че хората го приветстваха. Защото там където свършва Валдетс, започва Рюне. Браво на Рюне! Вдигна първата солидна осрада срещу нашвествието. Сорпс, Сорос издишаш!
46
2
 
0
 
! Отговори
Роската преди 7 години
Голяма статия, няма що, само дето употребата на думичката "популизъм" във множество измерения създава впечатление за груба и недоразвита писмена реч на автора, каквито и между другото се люпят все повече, особено в интернет новинарски сайтове....и то претендиращи за акуратност, своевременност и прозрачност.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BREIXITA GO NAPRAVIHA HAZAROZIONISTITE ZASHOTO TOVA E TIAHNIAT BASTION I TRIBVA DA SE ZAPAZI OT INVAZIATA KOIATO SAMITE TE SA SATVORILI V EVROPA NA AFROAZIATZI DRUGADE IZBORITE SE FALSHIFIZIRAT ILI PROSTO BIALOTO NASELENIE E MALZINSTVO
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дали Путин не е помогнал за успеха? Нищо не пишат. Явно само когато се осерат, тогава Путин им е виновен. Както ще бъде на 24 април във Франция.
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KOITO I DA DOIDE NA VLAST V BALGARIA NIAMA DA SPRE ROSKATA PRESTAPNOST I BALGARSKATA MAFIA
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво точно имаме ние общо с Холандия?!Толкова сме далече от тези. Богати хора... завоеватели злато има отдолу злато от време Оно трупано в мазето им ... Банки Ай Н Джи, Хайникен ... много неща има а при нас какво има дуки голямо дуки :)))) ама е така да се намираме на лаф статийки беседа да има
41
10
 
7
 
! Отговори
Ван Дам преди 7 години
Холандците са цивилизована, западно европейска нация и си направиха правилния избор. Плювачите на ЕС да си избършат слюнките и да мълчат. Тихо.
40
1
 
1
 
! Отговори
Адолф Хюсеинов преди 7 години
За пупулистие ясно могат да ги спрат, ама нас повече ни интересува въпроса могат ли да спрат ислямизацията ? Cега да излезе и някой руски хакер и да каже, че е помогнал на пуполистите каво ще ги дъвчат тия.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 41. Не позна.
38
6
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Екзотичните решения за Брекзит, Тръмп и нашия *** приключиха. Нормалните хора се осефериха и разбраха, че глу.постите са до едно време. После идва изтрезняването.
37
10
 
8
 
! Отговори
притеснен за БГ преди 7 години
Не ги мисля холандците ! Техният Рюте няма да ги натика в ръцете на руснаците ,но нашият "хубавец" Радев ще ни натика в ръцете на " братушките " !
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На ход е Ердоган да пусне пак вълната че да си спомнят из европата за пълчищата движещи се на орди по унгарските и австрийски магистрали.