Каталуния отново надига глава, отново иска референдум

Искането на правителството е отправено в отворено писмо до Мадрид
20 мар 2017 08:37,
8
Каталуния отново надига глава, отново иска референдум
Кадър: Reuters

Правителството на испанската автономна област Каталуния отново поиска от Мадрид референдум за независимост, вдъхновявайки се от примера на Шотландия, предаде Франс прес.

Искането е отправено в отворено писмо до Мадрид, публикувано във в. "Паис", от председателя на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон и неговия заместник Ориол Жункерас.

"Всичко показва, че Шотландия и Обединеното кралство отново ще се споразумеят за организирането на втори референдум за независимост", пишат двамата сепаратистки лидери.

Те обаче пропускат да припомнят, че британският премиер Тереза Мей смята, че сега не е моментът за такъв референдум, отбелязва агенцията.

"Не различията ни разделят, а липсата на съгласие да се направи опит да се преодолеят", пишат Пучдемон и Жункерас.

Богатата автономна област в североизточна Испания с население от 7,5 милиона жители от началото на десетилетието е обхваната от сепаратистка треска, припомня АФП.

Правителството на Каталуния обещава да организира през септември референдум за независимост, със или без съгласието на Мадрид.

Част от каталунците понесоха зле анулирането от Конституционния съд през 2010 г. на "статут", даващ още по-широки широки правомощия на тяхната автономна област.

Каталунците са разделени по въпроса за независимостта, но значително мнозинство желае произвеждането на референдум. Мадрид отказва с аргумента, че подобно народно допитване не е предвидено от конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Viva!!!!!!!!!!!!! преди 7 години
Хубаво нещо е независимостта, но при условие, че тази част на Испания е арабска.....с друга култура, религия, обноски, битовизъм и пр.,..... Както стана в Югославия....Искат...., като Андора......само туризъм, банки......, отново туризъм.....да се делят, но неустойките към ЕС и Мадрид са в милиарди.....Ще заприличат на Македония, Молдова,Грузия, Армения...Хубаво......да живее неависима Каталуния, но без еврото и испанските стари песети....!
5
0
 
4
 
! Отговори
емиграция преди 7 години
Коментирате неща, които не разбирате. Какво ще стане със смесените бракове?А те....никак не са малко? 50% са за оставане в кралство Испания.Особенно в селските райони.Богата е Каталуния, но благодарение на останалите автономии.Доста фирми са се изнесли от Барселона към Валенсия, Бадахос, Бургос, Валядолид, Мадрид.Май ще си останат само с футбола......и ....морето....
4
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Еми така е като Путин пише толкова грозно и нечетливо. Записал е "Каталуния", а главнокомандващия черноморският флот не е разбрал и е прочел "Крим". И сега... Ето я белята!
3
5
 
12
 
! Отговори
дивергент преди 7 години
Мадрид отказва с аргумента, че подобно народно допитване не е предвидено от конституцията.-никаква кнституция не играе, ако народа иска.конституцията това са хората.може ли да накараш някой да ти работи на сила, ако той просто не желае да ти работи?гърция също трябва да си хваща шапката и да се маха от ***, вместо да убива народа си, плащайки безумни заеми на шипчика "богоизбрани", които много, много бързо могат да бъдат свалени от "божественият" им статут, просто хората не мислят
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По примера на Шотландия едва ли ще стане, но по примера на Крим е възможно. Да помолят Путин за консултация.
1
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, крайно време е. Каталунците нямат нищо общо с мързеливите испанци. Те са друг народ - горд и непокорен.