Наближава ли краят на "Свещената империя" – Европейски съюз?

На 60 години съюзът е в разгара на "екзистенциална криза"
22 мар 2017 21:05, Елка Василева
72
Наближава ли краят на "Свещената империя" – Европейски съюз?
Снимка: архив, Reuters

Мирът като идеал все още украсява "фасадата" на Европейския съюз, но повтарящите се кризи навяват мисълта, че "Свещената империя наближава края си", предупреждават експерти. Навършващият 60 ЕС, затънал в безпрецедентен развод с Великобритания, търси възможност за нов отскок, пише Франс прес.

"Европейският проект никога не е изглеждал толкова далеч от хората, както днес", констатира председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в навечерието на тържествата в Рим по повод 60-ата годишнина от подписването на Учредителния договор на ЕС.

2017 г. е точка, в която се пресичат всевъзможни опасности: Общността ще трябва да се обедини, за да договори условията за раздяла с Лондон и да спре подема на ксенофобските и еврофобски партии, надяващи се да постигнат невиждан успех на предстоящите избори във Франция и Германия.

Максимата на Жан Моне, един от бащите основатели на Общността, според която "Европа ще бъде изкована в кризи и ще представлява сумата от решенията във връзка с тези кризи", дълго време бе мантра за европейските ръководители и чиновници.
Но днес вече никой в Брюксел не дръзва да прави подобни прогнози.

"Промяната е, че не сме изправени срещу една-единствена важна криза, а срещу множество кризи - много тежки и сложни", обяснява Щефан Лене, асоцииран изследовател към аналитичния център "Карнеги Европа". "Вече няма как да гарантираме, че Европейският съюз ще се възроди след кризите през 2017 и 2018 г.", добавя той.

Идея, разисквана неспирно

ЕС ще оцелее, най-малкото като единен пазар, благодарение на "могъщите икономически логики, залегнали в основата му", смята бившият австрийски дипломат. Но споделя, че понякога си спомня за "Свещената римска империя, продължила да съществува векове след политическата си смърт".

Политиката на празния стол, водена от генерал Де Гол през 1965-66 г., късното присъединяване на Великобритания през 70-те на фона на петролния шок и валутната криза - ЕС е минал през какви ли не премеждия, напомня Фредерик Алман, европеист от Университета на Люксембург.

"Но кризите, с които се сблъскваме днес, засягат дълбоката същина на европейския проект - посочва той. - Естествено, мирът е все така изнесен "на фасадата", но ако оставим това настрана, какъв икономически и социален модел искаме да следва Европа?"

От десетилетие насам тази "красива идея", родена от руините на Втората световна война, се разисква непрекъснато.

Безработицата на континента остава висока, а растежът - скромен: такива са последиците от финансовата криза през 2007-2008 г., последвана от дългови кризи в южни страни, на които Брюксел отвърна с твърде непопулярни оздравителни мерки, свиващи разходите. През 2015 г. Гърция дори без малко не излезе от еврозоната.
Европейците не успяха да сложат край на сирийската трагедия, нито на конфликта в Украйна, източник на силни напрежения с Русия, управлявана от Владимир Путин.

Джихадистките атентати коренно промениха режимите за сигурност навсякъде.
Пристигането на 1,4 милиона мигранти, прекосили Средиземно море през 2015 и 2016 г., причини нови пробиви: някои страни като Унгария с премиер Виктор Орбан вдигнаха огради с бодлива тел - противно на Германия, която първо ги посрещна с отворени обятия.

Раздробеност

"Никога досега не бях виждал такава раздробеност и толкова малко съгласуваност в нашата Общност", призна председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, описвайки Европа, връхлетяна от "екзистенциална криза".

В този контекст преговорите за Brexit, очаквани през май, може да внушат усещането, че Общността вече виси на косъм.

Експертите обаче уверяват, че облаците може да се разсеят, ако френските избори напролет и германските през септември изведат на преден план лидери, способни да вдъхнат нов живот в европейския проект.

Сиреч да легитимират една "Европа на много скорости", в която най-упоритите ще напреднат на малки групи по въпроси като тези за еврото и отбраната, станали приоритет заради риска САЩ начело с Доналд Тръмп да обърнат гръб на региона.

Трудно се върви към нов отскок, но е изключено да дадем заден ход, коментира Хендрик Вос, политолог от университета в Гент.

"Ръководителите на всички страни членки добре осъзнават, че изграденото през последните 60 години - общият пазар, шенгенското пространство, еврозоната - осигури възможността за високия стандарт днес в Европа", отбелязва той.

Условието е проектът пак да спечели общественото мнение, което е все по-недоволно, предупреждава Иън Бег, преподавател в Лондонското училище по икономика.

Европа вече пропиля твърде много от своя "политически капитал" и "ако той намалее много, може да стигне точката, в която идва истинският край", подчертава той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Европейски съюз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
православен преди 4 години
Това не е Евросъюз а еврейски съюз никога не споменават за християнските ценности.
47
0
 
0
 
! Отговори
христо преди 4 години
ЕС е инструмент на евреите да контролират Европа
46
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ес е най доброто място за живеене - факт. Всички кризи в ЕС са "внос" , защото останалите играчи не искат силен ЕС.А в страни като Турция и Русия ясно се вижда каква е алтернативата. Тези страни всячески се мъчат да очернят ЕС защото на фона на придобивките които имат гражданите на ЕС, техните граждани (поне умните) виждат че живеят като крепостни.В този ред на мисли ЕС е жертва на собствения си успех.Всички искат да живеят като европейци, без обаче да са допринесли с нищо за този начин на живот
45
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наближава. Което е нещо естествено - всичко на този свят - животни, хора, растения, държави, империи - се ражда и един ден умира.
44
3
 
36
 
! Отговори
Отчаян Европеец преди 7 години
ЕС ще загине,ако онези в Брюксел не разберат,че най-голямата криза е кризата в ДОВЕРИЕТО на гражданите в управляващия елит.Продължава липсата на съпричастност към обикновените хора,толериране на исляма ,гейове ,третополови.На тези избори с нокти и зъби ще спрат националистите,но ако продължават да пълнят континента с араби и африканци,ако продължават атентатите след четири години може да няма избори ,а революция.
43
3
 
28
 
! Отговори
европа 2 скорост преди 7 години
А мечтайте си за Свещената римска империя ,която нямаше да допусне един мюсюлманин в Европа.
42
9
 
22
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
ЕС може да просъществува само ако бъде обединен под една обща кауза и равенство между страните членки.Блага за всички няма, то е ясно. Затова трябва да се извоюват.Каузата може да заздрави ЕС.А каузата е само 1 .Изкореняване на Исляма и изтребване на всички Мюсюлмани.Вярвам че ЕС ще се обедини под това мото.Вярвам че тази кауза ще обедини и САЩ и Русия.Обединението прави силата!!! Това е истината!!! Ако изкореним Исляма света ще стане страхотно място!!!!
41
37
 
5
 
! Отговори
Истински толерантен преди 7 години
В исляма е спасението, братя! Иншалла, Алаху Екбер!
40
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След разпадането на СССР и СИВ и унищожаването на икономиките им след 1989г вече няма кой да работи по три смени в денонощие без пари!Около 2000г - войната в Югославия-се разбра,че проблема е в липсата на плановост и кадри в организацията на производството.В следващите години "разбирането" прерастна в световна икономическа криза!Но кризите не се решават със стъклени куртаци, банкноти и злато, а с правилно организиран реален капитал-знаещи,можещи,опитни,отговорни и честно работещи специалисти!
39
2
 
14
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Каквито са мислите ти такъв е и животът ти. Щом като на върха на ЕС и НАТО стоят едни мърморковци, които само кършат пръсти и опяват *** на съюза, който те управляват, какво друго може да се очаква...Лозето не ще молитви а мотика!
38
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТИГА ГЛУПОСТИ!!!ЕС ТОВА Е ГЕРМАНИЯ ! ДОКАТО ГЕРМАНИЯ Е В ЕС ЩЕ ГО ИМА И ЕС!!!ИЗЛЕЗЕ ЛИ ГЕРМАНИЯ И ЕС СИ ЗАМИНАВА!НАЙ-ДОБРЕ В ЕС ДА СМЕ САМО ГЕРМАНИЯ БЪЛГАРИЯ И НОРВЕГИЯ, ЧЕ ИМАТ МНОГО КИНТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ :D
37
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес.бг е най-гнусната новинарска пародия...........
36
6
 
41
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Като ви чета коментарите се чудя вие в кой свят живеете. Когато свикнеш с едни удобства след време ги приемаш за даденост, но като се загубят боли много. Палиш колата и отиваш на море в Гърция, не чакаш месец за виза.Това че аз не се възползвам от всички удобства които ни дава ЕС не го прави лош, а мен ид*от. ПС: чудя се ако се разпадне ЕС кой ще ни пази от мустакатия, сега само това го спира.
35
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След перестройката, в случая наричана "Европа на много скорости", следва РАЗПАД на съюза! Историята се повтаря, нищо ново, но никой не учи!
34
4
 
17
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До БКППроблемът на Виденовото управление беше безперспективността-просто нямаха идея накъде да се върви.А самата криза си беше цветна революция отвсякъде-изкуствено предизвикана.
33
9
 
11
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Спомнете си откъде и защо тръгнаха приказките за разпад на ЕС,които са на път да станат факт!Всичко тръгна от заплахите на Евробюрократите,че ако не им се даде цялата власт,ЕС ще се разпадне!Икономическите проблеми и ислямското нашествие наляха масло в огъня.А истината е,че се взеха много недомислени и прекалено оптимистични решения-като например вкарването на Южна Европа в Еврозоната!Пълен абсурд,причинил сегашните проблеми там!
32
5
 
11
 
! Отговори
БКП преди 7 години
То Англия като се отделя е голям купон . Май пак имало гърмежи там . БГ си беше страхотно без ЕС особено през виденовата зима беше един живот висок стандарт , ама гадната Европа всичко развали
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че наближава!
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Za6to ne komentirame kakvo otne ce ot bg i kakvo i dade ?Da vi kaja. Otne i nay cennoto, porobi i mladata rabotna raka.A vsi4ko ostanalo v bg si jivee v ot4aqnie
29
5
 
4
 
! Отговори
деду мънафку преди 7 години
До Станой от АхелойОоооо!. Станойчу дедин, на деду нежнуту евроатлантическу мумиче. Кък си дедувуту, още ли тъ були дупету ?