Арестуваха още двама заради атаката в Лондон

Проверява се дали нападателят е бил ръководен от други хора
24 мар 2017 12:23, Елка Василева
5
Арестуваха още двама заради атаката в Лондон
Снимка: Reuters

Британската полиция съобщи, че е арестувала още двама души при разследването на нападението срещу парламента в Лондон и заяви, че рожденото име на извършителя на атентата Халид Масуд е Ейдриън Ръсел Аджао, предаде Ройтерс.

Шефът на службата за борба с тероризма Марк Роули съобщи, че общо девет души са задържани след нападението от сряда, в което са убити петима души, в това число извършителят.

Асошиейтед прес уточнява, че десети задържан е бил пуснат под гаранция.

Още по темата

Четвъртата жертва на атентата е идентифицирана като 75-годишният Лесли Роудс от Стрийтъм, Южен Лондон.

Сред петдесетината ранени 31 са приети в болница, а двама продължават да са в критично състояние.

В първите информации полицията идентифицира нападателя като родения във Великобритания и приел исляма Халид Масуд. Проверява се дали той е бил ръководен от други хора.

Според източник от правителството на САЩ Масуд е бил свързан с хора, които искали да се присъединят към джихадистки групировки в чужбина.

Пожелалият анонимност източник уточни, че няма доказателства Масуд да е пътувал в чужбина, за да се свърже с джихадистки групировки.

Според британските медии Халид Масуд е е роден на Коледа 1964 г. като Ейдриън Ръсел Аджао. Той е приел исляма и е пребивавал в Саудитска Арабия в средата на 2000-те години, когато и се е радикализирал. Отгледан е от майка си и е израсъл в Рай, графство Кент. До юни м.г. е живеел в Бирмингам с жена си и трите им деца, казват свидетели, които го описват като "много набожен човек".

Той бил известен под различни имена и бил криминално проявен, макар и не за свързани с тероризъм престъпления. Не е ясно какво е работел.

За пръв път привлича вниманието на властите през ноември 1983 г. за нанасяне на материални щети, а последното му осъждане е от декември 2003 г. за притежание на нож.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Пишете глупости! Гледащите Нова Телевизия знаят най-добре истината, само истината и цялата истина! Вчера например Николай Василковски в директно включване от Лондон ни увери, че клането е станало по случайност от един болен човек, който няма нищо общо с исляма, както и че е действал сам, без никакви помощници! Ники Василковски знае най-добре, защото му го е казал един пакистанец, който кара такси!
2
0
 
5
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Брейййй колко мил човек бил нападателя, да кършиш от него. Още малко и всички НПО-та и БХК ще го обявят за човек на годината.
1
1
 
2
 
! Отговори
Jj преди 7 години
Мисля, че имате предвид Стретъм (Streatham), не Стрийтъм..