Атентаторът Масуд бил "приятен човек" и ревностен градинар

Британската преса коментира нападението в Лондон
Обновена: 24 мар 2017 11:28 | 24 мар 2017 10:03, Елка Василева
25
Атентаторът Масуд бил "приятен човек" и ревностен градинар

Новината, че нападателят в Лондон е роден във Великобритания и е вдъхновен от радикална ислямистка идеология, е била напълно предвидима, тъй като той е имал криминално досие, пише "Гардиън" във връзка с атаката край парламента, в която бяха убити четирима души и ранени десетки.

Вестникът отбелязва, че извършителят Халид Масуд е на 52 години, тоест близо два пъти по-възрастен от повечето от нападатели напоследък. В комюникето, с което "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за акта, джихадистката групировка окачестви Масуд като "войник", откликнал на нейния "призив".

Това е признак, че ИД не е имала контакт с него преди убийствата, отбелязва "Гардиън" и припомня, че същата терминология е била използвана за описанието на хора като Омар Матин, който през юни откри огън в нощен клуб във Флорида (и по време на атаката се вричаше във вярност на ИД) и атентатора от Ница през юли Мохамед Булел.

Още по темата

Терористичната групировка използва други думи по адрес на извършителите на нападенията в Париж и Брюксел миналата година - до голяма степен обучени, упълномощени и изпратени от ИД от Сирия в Европа, пише изданието.

Една от целите на ИД е да произведе впечатление по целия свят. И изявлението, с което поема отговорност за атаката в Лондон, бе огласено на арабски, френски, немски и английски. За това има основания, отбелязва "Гардиън" и ги изрежда: повдигане на спадналия боен дух сред вербуваните съмишленици в Близкия изток и Европа; според джихадистката идеология всеки мюсюлманин по света е лично задължен да брани религията си, без да взема разрешение от авторитет; вербуването на доброволци се базира отчасти на идеята, че те се ангажират да се посветят на нещо, което е от значение и има широк отзвук.

"Гардиън" изтъква, че естеството на терористичната тенденция дава и погрешно впечатление. В четвъртък в Антверпен бе арестуван мъж за опит да блъсне с кола група хора. Той е имал огнестрелно оръжие и хладни оръжия. Тази тактика бързо се разпространява през международните граници. И е най-вероятно подражателски ефект, а не плод на световен заговор, заключава лондонският вестник.

В друга своя статия "Гардиън" посочва, че към британските служби за вътрешно разузнаване ще бъдат отправяни въпроси за това защо Масуд е излязъл от полезрението им, след като е бил разследван за прояви на екстремизъм и насилие. Създаден е екип на МИ5, който да провери защо той е бил снет от наблюдение и да извлече поука от случилото се.

Жителка на Бирмингам казва пред вестника, че Масуд е бил "приятен човек" и ревностен градинар, докато живеел със съпругата си и сина си в къща в съседство с нейната. Но през декември 2016 г. семейството внезапно се преместило, казала съседката.

Според "Дейли телеграф" доказателствата сочат, че "вълците единаци" проявяват тенденция да действат в глутница. Засега е рано да се говори за самоличността на Халид Масуд, но знаем, че е роден в Кент и е живял в Западна Англия. И има много белези на атаката и и извършителя, които са в унисон с установената преди това тенденция.

Начинът на действие на Масуд е очакван от службите за сигурност и от обществото. Нападения с автомобили и ножове имаше из цяла Европа - миналото лято в Ница и през декември в Берлин, продължава изданието и цитира анализ на британския мозъчен тръст "Хенри Джаксън съсайъти", според който сред лицата, осъдени през периода 1998-2015 г. за свързани с исляма престъпления, 15 на сто от тях са планирали или извършвали пробождане с хладно оръжие или обезглавяване. А делът на извършените нападения с превозни средства е 12 на сто, пише "Дейли телеграф.

ИД поема отговорността за кръвопролития като това в Уестминстър, за да прикрие големите си загуби в Сирия и Ирак, твърди "Индипендънт". Вестникът цитира Жан-Марк Рикли от лондонския "Кингс колидж", според когото концепцията за "вълка единак" е сложна, защото в много случаи съществува връзка с вербовчиците или хора от организацията, които могат да бъдат проследени.

Ренад Мансур, изследовател по близктоизточна програма на "Чатъм хаус", е също на мнението, че идеята за "вълка единак" е съмнителна, защото въпреки че много от нападателите действат по "своя интуиция" и без напътствия, те често са част от по-широка онлайн или офлайн екстремистка мрежа, включваща роднини или приятели.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
33
 
! Отговори
хм преди 7 години
ИД да си сменят ПР мениджъра. Това с мачкането на хора се изтърка вече...
14
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До труден въпросАйде, айде.Ислямските миротворители режат глави още от 7ми век. Кой им е ходил тогава в държавите и кой е въоръжавал терористи в Сирия?Стига простотии. Да си го кажем направо: исляма е нечовешки култ на смъртта и никой изповядващ тая изкривена секта няма място в цивилизацията. Да си се дупят в пустинята и да си затрупват жените с камъни колкото искат, но вън от Европа.
13
0
 
39
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Подготвят ни очевидно да научим биографиите на всички "приятни хора" като тоя дето щъкат из Великобритания! Има няма няколко десетки хиляди......
12
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От муслитата ще чуеш, колко са мили, добрички, как на мравчицата път правели, с две думи, ангелчета. Но като получат сигнал, че е дошло времето да се наказват неверниците, т.е. християните, както са добри и не агресивни, грабват ятагана и колят безжалостно. Ние българите сме избивани 500 години от такива мирни същества.Те не са хора. Запада не го е изпитвал и е пасивен, докато една нощ не им резнат простите тикви. Останалите живи ще се сетят за борба и ще се обърнат към нас,българите и руснаците
11
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що вълк единак кат зад него стоят,поемат отговорност някакви обявени в някаква несъществуваща държава,кат се решават да поемат отговорност кой ще плаща кръвни, обезщетения на всички пострадали от техните насилни действия спрямо хора,жители на континент,граждани на различни държави зачетени и подписали са се под различни международни норми,ред документи за ненарушение на правилата и суверинитет, разбирателство-много по широк аспект въпроси,почти в всички области на развитие,тез дет отзад ли стоят
10
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затягането на мерките за сигурност не помагат. Това, което би помогнало е борба срещу ислямистката идеология, особено сред по-младите, които са лесно манипулируеми и всъщност не знаят корана. Иначе колкото и полицаи да пратят на улиците, колкото и разузнавателна информация да събират, все ще има спящи клетки, събудени по телефона, които я ще сглобят бомба, я ще се качат на камион, я ще открият огън по тълпата.
9
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в Германия, познавам мюсулмани, всички са проятни хора и за лафче. Носят си килимчета, понякога най-приятелски те канят да се присъединиш към тях. Когато им се изсмееш в лицето, даже не се обиждат и продължават да си приятелски с теб.Единствено не се навиват като ги каня на пържоли и да ходим с жените на нудистки плаж, пък и изобщо на плаж. Аз все си ги питам де, като внимателно им напомням че в Европа така е прието ;)
8
3
 
45
 
! Отговори
лошо преди 7 години
На 24.03.1999г.НАТО започна агресията срещу Сърбия и това беше началото на края на мирния свят.
7
0
 
61
 
! Отговори
труден въпрос преди 7 години
Вместо да правят шоу и да ронят крокодилски сълзи жителите на Англия и запада да попитат своите лидери за истината защо се случва това при тях,и какво са правили в Ирак,Либия и защо са въоръжавали и финансирали терористи за Сирия!?
6
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масуд е бил "приятен човек" и ревностен градинар,==============и какво, сега вмчесто да слагат цветя по площадите в памет на жертвите,да ходят да носят цветя на гроба му ли ?
5
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕДА ТЕСА МНОГО ДОБРИ А *** САМО ДЕТО ПО НЕКОИ ПЪТ ВИ ПРАВИЯТ НОМЕРА ДОБРИ ХОРА БРАВО НА ТИЯХ НЕ СЪ КАТО БЪЛГАРИТЕ И РУМНЦИТЕ ЛОШИ-ХОРА.
4
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следили го, не знам какво ,после го снели от отчет и...той изпотрепа хората! Това какво е??? Това се казва безотговорност!!! Хрантутници на висока заплата, вместо да го екстрадират те го оставили да си вее байряка... същото става и при нас в гетата!!! Знаят кои са ци...ганскит.е барони, знаят че получават пари от такива организации но само ги наблюдават! Като и това не е е сигурно. И накрая някой наш местен Масуд, ще направи същото. Само стоят и гледат сеир службите... нищо не правят!
3
0
 
67
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Охи...охи...заавлията...той човечеца бил жертва...па ние не сме разбрали...държал пчеличките за ръчичките докато опрашвали цветенцата! Ще се разплача - изпаднах в умиление!
2
0
 
84
 
! Отговори
УКеец преди 7 години
Ето! Той е бил добър човек, а не като гадните български и румънски емигранти!
1
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо обаче,винаги се извършват терористични акции в името на Алах,а Даеш поема отговорността за тях?Защо се опитват да определят терора,като криминално деяние,след като знаем,че криминалните, срад немюсюлманите никога не крещят:"Алах акбар"при извършване на престъплението си?