ЕС след Брекзит: По-спокоен, процъфтяващ, оптимистичен

Да вървим в една посока, макар и на различни скорости, призова Меркел
Обновена: 25 мар 2017 18:23 | 25 мар 2017 18:17,
262
ЕС след Брекзит: По-спокоен, процъфтяващ, оптимистичен
Снимка: Reuters

Общата декларация за бъдещето на Европейския съюз, приета от лидерите на 27-те страни членки на ЕС на юбилейната им среща в Рим днес, слага началото на промени в съюза, в атмосфера на засилващ се оптимизъм, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер на пресконференция за резултатите от срещата в италианската столица, предаде Асошиейтед прес. 

Според него, днешната Римска декларация, приета точно 60 г. след забележителния Римски договор, положил началото на европейското обединение, е добра отправна точка за широки дискусии за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания. 

"Атмосферата сега е такава, че можем да подходим по този въпрос с увереност", подчерта той.

"Това, което постигнахме в дните преди Рим и през последните часове тук, създава нещо като зараждащо се оптимистично настроение, защото, противно на очакванията, тук нямаше сблъсък, нямаше голям спор между няколко различни виждания за пътя напред", посочи Юнкер.

Римската декларация, подписана от европейските лидери, закрепва принципа на съюз на различни скорости, в който някои страни могат да вървят напред, а други - да останат настрани по специфични въпроси, отбелязва АП. 

"С още повече единство и солидарност помежду ни и със спазване на общите правила ще направим Европейския съюз по-силен и по-устойчив. Единството е необходимост, но то е и нашият свободен избор. Поотделно бихме били изхвърлени встрани от глобалната динамика. Да бъдем заедно е най-добрият начин да влияем на тази динамика и да отстояваме нашите общи интереси и ценности. Ще действаме заедно, ако е необходимо - с различни темпове и интензивност, но ще се движим в една и съща посока, както сме правили преди, в съответствие с Договорите и като държим вратата отворена за онези, които желаят да се присъединят на по-късен етап. Съюзът ни е неразделен и неделим", се казва в декларацията. 

Лидерите на 27-те определят четири задачи на развитието на общността без Великобритания: безопасна Европа, процъфтяваща и устойчива Европа, социална Европа, по-силна на световната арена Европа. 

"Ние ще преследваме тези цели, като твърдо вярваме, че бъдещето на Европа е в собствените ни ръце и че Европейският съюз е най-добрият инструмент за постигането на нашите цели. Ние се ангажираме да се вслушваме в опасенията, изразени от нашите граждани, и да реагираме на тях и ще работим съвместно с нашите национални парламенти. Ще работим заедно на най-подходящото и ползотворно равнище... Ще оставим необходимата свобода на действие на различните равнища, за да засилим потенциала на Европа за иновации и растеж. Ние желаем Съюзът да действа мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ще поощряваме един демократичен, ефективен и прозрачен процес на вземане на решения и постигането на по-добри резултати", подчертават 27-те лидери, предава БТА.

Домакинът на срещата - италианският премиер Паоло Джентилони, също подчерта, че с днешната юбилейна Римска декларация, определяща основните направления за развитието на общността за близките 10 години, ЕС прави уверена крачка напред. 

"Тази декларация потвърждава силата на ЕС. Ние знаем какви проблеми стоят пред нас - миграцията, икономическата криза, но подписвайки декларацията, ние изразихме доверието си към европейския проект. Някой я смята за твърде амбициозна, друг - за недостатъчно амбициозна, но това е крачка напред, която потвърждава нашето единство, солидарност и желание да активизираме сътрудничеството", подчерта Джентилони.

А председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че запазването на единството на 27-те след предвиденото напускане на Великобритания е единственият път да се гарантира оцеляването на ЕС. 

"Европа, като политическа цялост, или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има", каза той в Рим днес. 

Според него "само обединена Европа може да бъде суверенна Европа по отношение на останалия свят. Само суверенна Европа гарантира независимост на своите страни членки, гарантира свободата на своите граждани". 

Германският канцлер Ангела Меркел пък настоя, че страните членки на ЕС трябва да се движат в една посока, макар и понякога използвайки различни скорости.

"Европа на "различни скорости" не означава в никакъв случай, че няма да има единна Европа", посочи Меркел.

Продължаваме делото, което започнаха тук нашите предшественици през 1957 година, заяви тя.

Канцлерът подчерта, че един от приоритетите в ЕС трябва да бъде изграждането на една по-сигурна Европа, която ще може да се защити. Това означава, че трябва да пазим по-добре външните си граници, коментира още Меркел. 

Тя отбеляза необходимостта от по-тясно сътрудничество в ЕС по въпросите на отбраната, а също така сътрудничеството със съседните страни, включително с държавите от Африка. 

Германският канцлер обърна внимание на необходимостта да бъде продължена работата по подобряване на икономическата ситуация в ЕС и създаването на работни места.

"Искаме да създадем икономически силна Европа, социално ориентирана Европа", посочи тя.

"Тук поехме отговорността да работим по това заедно, понякога е възможно да използваме различни скорости, но да вървим в една посока", подчерта Меркел.

По думите й има неотменими неща като свободата на изразяване на мнение, свободата на пресата, на вероизповеданието.

"Това ни прави по-силни. Тук няма да има отстъпки", настоя германският канцлер. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
2
 
! Отговори
пада им се преди 7 години
Иска им се на рашистите ама не могат. Това е. Все скимтят като пребити кучета по форумите. Но какво да се прави. Колелото на историята се върти и ще се върти и след като последните останки от империята на злото отидат в небитието.А Путин в някой по-горещ ъгъл на ада.
111
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ес след брекзит;старчески дом с напикани старци/мрънкъл, оланд,юнкир-воня
110
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Сами виждате колко спокойни са лидерите на ЕС. ЕС спокоен, процъфтяващ. Само тайно и анонимно от кьошетата комунисти тихо вият, но скоро и те ще млъкнат.
109
3
 
8
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
като ги гледам тези бунаци на снимката си спомниам как Ферхойген се хвърляше да целува пожарникаря и как пожарникаря се опитваше да го избута .... жалка гледка е тази ваша шенгения, драги сороски ***
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колело бе ,колело . Вчера смаза ***, утре и демокрацията може да замязя на жаба настъпена от колело .Напред -назад.
107
2
 
6
 
! Отговори
ха ха хааааа преди 7 години
В интервю за британски вестник Юнкер заяви, че е планирал посещение във Вашингтон за другия месец, но не знае дали изобщо ще срещне Тръмп. Председателят на ЕК добави, че президентът на Съединените американски щати не разбира нищо за Европа и в скорошен телефонен разговор си е мислел, че разговаря с него, докато всъщност от другата страна е бил председателят на Европейския съвет - Доналд Туск.
106
4
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До АнонименДа, Историята е колело, и това колело прегази комунистите хахаха така стана
105
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТА Абе някой западняк беше казал че - Историята е колело ! Ами колело е . върти се НАПРЕД -НАЗАД .ЧЕ КАКТО Е ТРЪГНАЛО С ДИМОКРАЦИЯТА ЩЕ ВЪРНЕМ РОБСТВОТО .
104
5
 
4
 
! Отговори
кула преди 7 години
До СТРАНДЖАТА И затова ЕС ***..... и се гради като Вавилонската кула .....гради ,градиии..и накрая ...а ф реката .А..Ф ..РИКАта . Та оттам дошло - АФРИКА
103
6
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До АнонименСтига сте ревали от позитано другари. Няма смисъл. Социализма няма да се върне.
102
7
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До до СРАНДЖАТАНадявай се другарю. Евроамериканския блок се гради.
101
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До до СРАНДЖАТАЕ още не е претърпял. Но ще претърпи. СЕТА беше първата крачка, следва Евроамерикански блок.
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕРВЕНИТЕ КУЧКАДРОНИ В ПОСЛЕДЕН ЛАЙ СРЕЩУ ЕС И САЩ.
99
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСлед Брекзит ще има русекзит. изгонване на руските агенти
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До турчинаФашаги са комунистите. ЕС няма вина за Палестина
97
6
 
3
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Най големите фашаги и лицемери. В Палестина загиват 200 деца медиите им мълчат. Извратени ционистически *** пукват и всички стават "шарлита".С кръвта на Африка и извършените геноциди забогатяха. С нищо друго. Най лицемерното, гнусно, двулично племе. Заслужават унищожение.
96
2
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До до СРАНДЖАТАДругарю ***, вече ти обясних какво ще стане. Договорът ще бъде реформират и подписан. Абе много сте прости това комунистите бе.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИТАЛИЯ? СИГУРНО ИСКАШ ДА КАЖЕШ РУСИЯ
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕС ВЪРВИ КЪМ РАЗШИРЯВАНЕ.
93
3
 
6
 
! Отговори
велчо преди 7 години
Браво.България е най накрая с цивилизованите държави,а Русия да си гради евроазийския съюз с Казакстан,Узбекистан,Таджикистан,Киргистан и другите мюсулмански станове.Чао Володя,Ердо,халиф Отомей,Башар Асад и другите чалмасони психопати.