Разводът започва: Старт на процедурата Brexit

Тереза Мей подписа документите до Доналд Туск
Обновена: 29 мар 2017 08:19 | 29 мар 2017 08:11, Петя Славова
31
Разводът започва: Старт на процедурата Brexit
Снимка: БТА

Британската министър-председателка Тереза Мей ще внесе днес официалните документи за започване на развода с Европейския съюз. С това Обединеното кралство ще тръгне по пътя на неизвестното и ще навлезе в двугодишен период на преговори с неясен край, които ще са изпитание за издръжливостта на ЕС, съобщи Ройтерс.

Девет месеца след като британците гласуваха за напускане на блока, Мей ще уведоми днес председателя на Европейския съвет Доналд Туск в писмо, че страната й действително напуска клуба, към който се присъедини през 1973 г.

Мей, която отначало бе противник на Брекзит, стана премиер в политическата суматоха, обхванала острова след референдума на 23 юни миналата година. Тя разполага с две години да уреди условията на развода, преди той да стане факт в края на март 2019 г.

Още по темата

Изходът от преговорите ще предопредели бъдещето на петата най-голяма икономика в света, възлизаща на 2,6 трилиона щатски долара. Предстои да видим дали Лондон може да запази позицията си на един от двата най-големи световни финансови центъра.

За ЕС, който вече се олюлява от поредица кризи, свързани с дългове и бежанци, отделянето на Великобритания е най-тежкият удар за последните 60 години изграждане на европейско единство, пише БТА.

Даунинг стрийт публикува снощи снимка, увековечаваща момента, в който Мей подписва официалното писмо, което ще промени коренно съдбата на Обединеното кралство, когато бъде връчено днес на Туск, отбеляза Франс прес.

Разкрити бяха и части от речта, която премиерката ще изнесе днес малко преди обед пред британския парламент. "Когато седна на масата на преговорите идните месеци, ще представлявам всички хора в Обединеното кралство, включително европейските граждани, на които тази страна е станала дом", ще каже Мей пред депутатите, когато обяви формалното активиране на член 50 от Лисабонския договор.

Шестдесетгодишната Мей е изправена пред една от най-тежките задачи, с които се е сблъсквал британски премиер през последните години. Тя трябва да запази целостта на Великобритания на фона на подновените шотландски искания за независимост и едновременно с това да води трудни преговори с 27 държави за финанси, търговия, сигурност и още куп сложни въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво сте ги зажали тези британци, те там българите и румънците ни третират като 4та категория хора, по-арогатна и лицермерна нация няма и сега ще си го получат, щото винаги се смятят за по-умни и по-специални.
24
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 години
До тъ-пак сиПлаща ако не неправят спогодба за безмитна търговия.Пример Швейцария,Норвеги,Турция и др.
23
1
 
5
 
! Отговори
европа преди 7 години
Исторически момент за ЕС.Британия спираше обединяването на Европа.Сега вече може да започне процеса по създаването на Съединени Европейски Щати.И за всички това трябва да благодарим не на кой да е,а на Путин.Понякога се чудя дали Волядя и Меркел не играят комбина.
22
1
 
4
 
! Отговори
England / Essex преди 7 години
До тъ-пак сиКато гледам и ти не си от най - умните! Живи да ги оплачеш британците, сал едни САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия им останаха - все "бедни" държавички!
21
1
 
2
 
! Отговори
42 преди 7 години
До20И като дойде английската армия в Шотландия...
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 123Колко само си наивен...
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да, започна, Шотландия ще излезе от "Велико"британия.
18
8
 
10
 
! Отговори
123 преди 7 години
Британците никак не са глупави и си знаят интереса. Явно усещат какво се готви на ЕС /бежански кризи, СЕТА, още санкции с Русия.../ и гледат на време да си бият камшика. Тях не ги жалете, те ще си оправят търговията и икономиката. Преди да влязат в ЕС да не би да са били зле?! Мислете му ние "кво прайм"?
17
4
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Ние сме вън от ЕС и вече няма да сме равноправни членове на общността, но когато става дума за налагане на закони, вмешателство в нашето законодателство от страна на ЕС и изпълняване на заповеди няма да сме вън. Това е целта - да слушкаме и да ни контролират, но да нямаме полза. С две думи - едно ядро, което управлява останалите балъци.
16
5
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Това същото важи повече за ЕС , защото ЕС сега ще трябва да плащо мито когато внася стоки на Острова, а Британия е страна на услугите също като нас така че не изнасят почти нищо. А ЕС за да съществува им трябват пазари нима мислиш, че ще изпуснат богатото кралство. Тъ-пака си ти а британците ще си приберат митото ще спрат да си плащат членския внос и пак ще си приемат емигранти ако поискат но ще го правят в свой интерес а не в интерес и под диктата на Брюксел.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е чао още преди UK, офицялно ви го казаха 2 3 4 5 скорости. Вие сте вън от ЕС още преди UK бе, не усетихте ли как напуснахте EС лекичко ви изгониха преди 1 седмица?ЗАЩО триете мнението ми??? КОЯ ТОЧКА ТОЧНО НАРУШАВА???
14
3
 
15
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
Брекзит е резултат от безумната политика на гедерейката Меркел!Дано това не закопае ЕС!
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10 ха дано,Даваш ли си сметка, че ако това се случи половин България (каквото е останало) ще се изнесе. И то тази половина дето става за нещо. Тук ще си останете роми турци и комунисти. Голям майтап ще падне кой кого. Пожелавам на теб и такива като теб да не стигате никога до урните за гласуване.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5 Гошо,Добре , че ги подкрепяш. Те досега не знаеха за твоята подкрепа и разбиране и затова се колебаеха. Сега вече с леко сърце ще договарят условията по развода.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо излизат? Не им ли беше добре?
10
3
 
15
 
! Отговори
При нас преди 7 години
Нямаме Шенген, Еврозона, за сметка на това имаме нисък стандарт на живот.Ние в или извън ЕС сме?!
9
12
 
10
 
! Отговори
Ха дано преди 7 години
Ха дано да дойде по-скоро този момент и за България. Стигане грабене. Членството ни е по-лошо от СИВ. Хранене на огромна администрация със несравними доходи на данъкоплатеца, разкош и безплодие, кавга за повече крадене и корупция, ратаи на големите Евр.държави. Това е ЕС. БрегзитБул.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е начин на мислене. Дори в статията оценките се правят в щатски долари а не в евро. Това тук прилича на скрита пропаганда.
7
2
 
12
 
! Отговори
тъ-пак си преди 7 години
До до 4Как може хем да си част от ЕС, хем да изнасяш стоки ти можеш ли да продадеш нещо на самия себе си ?................Не ги разбираш тези неща ! Сега напр. бургарка област изнася стока в цяла България без да плаща мито защото Бургас е част от България ! Но ако Бургас се отдели от България тогава Бургас ще плаща мито за да изнася стоки в България ,а това ще доведе до спад в икономиката на Бургас ! Моля глупави хора да не умуват по тези сложни въпроси !
6
3
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Как може хем да си част от ЕС, хем да изнасяш стоки ти можеш ли да продадеш нещо на самия себе си ? Британците не са българи да си продадат дори енергетиката на чехите и подобни дрънкай си за износ.