"Гардиън": Brexit – безсмислен акт на политическа глупост

Мей намекна: Отворете пазарите си или ще ви оставим на терористите и Русия
30 мар 2017 22:10, Елка Василева
102
"Гардиън": Brexit – безсмислен акт на политическа глупост
Снимка: архив, Reuters

Излизането на Великобритания от Европейския съюз - една от най-големите икономически сили в света - е исторически и безсмислен акт на политическа глупост, чиито последици ще формират тази страна и нашите съседи в идните години. Но това вече се случва, пише редакционна статия в. "Гардиън".

Това е четвъртата голяма геополитическа промяна за страната от 1945 г. насам. Първо престанахме да бъдем империя, започвайки с Индия през 1947 г.

Втората беше присъединяването към тогавашната Европейска икономическа общност през 1973 г.

Третата беше краят на Студената война между 1989 и 1991 г.

Те промениха света по начини, които никой не би могъл да предскаже, а ние продължаваме да живеем в последиците от тях. Все пак едно рязко откъсване от Европа без никаква преходна връзка с най-близките ни съседи, с които ни свързват общи усилия, може да доведе до хаос. Това би застрашило не само нашето благоденствие и сигурност, а и би нанесло удар по многостранната архитектура, което може да бъде предвестник за по-нестабилна епоха за света.

Геополитическа промяна

Бъркотията, която може да ни сполети в идните години, беше видима за всички в часовете, след като Тереза Мей изпрати на Брюксел прощалното ни писмо. Всичко започна толкова добре. В парламента Мей мъдро реши да аргументира позицията си в успокоителен дух - и като тон, и като съдържание. Тя внимателно беше подбрала думите си и се представи по най-добрия начин като министър-председател на трибуната, където остана с часове да отговаря на въпроси, след като изнесе своята реч.

Ако Мей искаше да представи довод в подкрепа на тезата, че правителството трябва да се отчита за Brexit-а пред парламента, днес тя го направи. В Европа обаче нейното писмо беше посрещнато с твърдения за "изнудване" и с възмущение, което донякъде беше предназначено за вътрешната публика, която не разбира защо Великобритания напуска.

Неумелият намек на Мей беше, че може да има размяна между отговорностите на Великобритания в сигурността и желанието й за икономическа печалба. Това е нещо непоносимо за тези, които го изтълкуваха като съвременна форма на "дипломация на военните кораби": отворете пазарите си или ще ви оставим на милостта на терористите и Русия. Това безспорно е малко преувеличено. Мей знае, че е в интерес на ЕС и Великобритания да продължат да действат като близки военни съюзници, особено в несигурни времена. Тя защити тази теза няколко пъти в речта си в двореца Ланкастър. Това остава нейният най-силен - и най-слаб - аргумент.

Все пак с кого, ако не с Европа, ще бъде съюзник Великобритания? По-добре Мей да беше признала дискретно, че Великобритания допринася за европейската сигурност, печелейки благоволение за осигуряване на благоприятна търговска сделка.

Това е показателна грешка. Досега Мей трябваше да се занимава единствено с публика, съставена от яростни поддръжници на Brexit-а в медиите и собствената й партия. Те жадно поглъщаха всякакви нападки срещу Брюксел.

Но сега нейни критици са хората, с които Мей трябва да работи в чужбина. Те не могат да бъдат подкупени със заглавия в "Дейли мейл". Те също така са явно недоволни да им се предлага размяна между сигурността и търговията, когато се водят войни в задния двор на Европа. Това показва, че Мей разбира вътрешната си публика, но не и европейските си събеседници.

Помнете, че ни предстоят две години на подобни проблеми, така че Мей трябва да се учи бързо. Евроскептиците не разбират обаче, че Европейският съюз е смятан за екзистенциално вдъхновение, посока и цел за тези, които искаха демокрация. За тези, които живееха в диктатурите в Централна и Южна Европа, за чието падане помогна магнетичната сила на ЕС, Европа означаваше свобода.

За германците след войната силата на една държава не би могла да бъде упражнявана без Европейския съюз. Това вероятно обяснява твърдото отхвърляне от страна на Ангела Меркел, на която също й предстоят избори тази година.

Необходимо е Мей да престане да бъде нечувствителна за европейската политика. Очевидно е, че е необходимо ЕС да спре други да последват примера на Великобритания. Настроеният против ЕС Герт Вилдерс не спечели властта в Холандия, но Марин льо Пен продължава да има шансове да стане следващият френски президент. В Италия положението е още по-тревожно; две от трите водещи според проучванията партии са против ЕС.

Това не беше изцяло лоша новина за Европа. Мей би трябвало да бъде поздравена за това, че каза, че Великобритания се стреми да "гарантира правата на гражданите на ЕС" и че постави правата на работниците в центъра на Brexit-а. Би било ирония, ако тези, които гласуваха за Brexit, изнесат по-голямата тежест от неговите провали. Нищо обаче не беше споменато за защитата на околната среда, потребителите или защитата на данните. Тези обещания бяха направени в "бялата книга" на правителството и министрите би трябвало да бъдат държани отговорни за даването на такива обещания. Изглежда, че те вече връщат думите си назад за твърденията, че във Великобритания след Brexit-а имиграцията ще бъде намалена.

Вестник "Гардиън" искаше Великобритания да остане в ЕС, но никой не може да отрича факта, че някои избиратели се чувстваха изолирани от глобални сили извън техния контрол и смятаха, че те ограбват живота им. Това обаче не трябва да означава, че напускащата ЕС Великобритания би трябвало да бъде тесногръдо място, обхванато от антиимигрантски изолационизъм.

На карта е заложен не Brexit-ът, а видът на Brexit-а. Беше добре да се чуе Мей да казва, че светът има нужда от либерални, демократични ценности в Европа, а Великобритания споделя тези ценности. Мей, която подкрепяше оставането в ЕС, сега води правителство, поддържащо Brexit-а. През януари тя предупреди, че "наднационалните институции, силни колкото създадените от Европейския съюз, са в доста неудобно положение по отношение на нашата политическа история и начин на живот". Мей на практика казваше, че винаги има вероятност от пробив заради дълбока несъвместимост.

Вкореняване на евроскептицизма

Това, което така и не си отиде, беше горчивото озлобление на една особена британска черта: усещането, че сме разменили империя, която сме управлявали сами, за такава, която, както странно се твърдеше, управлява нас.

Евроскептицизмът съществува, откакто съществува европейският проект. Но той беше вкоренен в сърцето на тази страна от тачъристките клакьори, които първо искаха отделяне, а после започнаха да призовават за трайно отцепване. Най-силното доказателство за чувствата на Европа към Великобритания бяха всичките неприятности, които Брюксел понесе в името на отношенията.

В крайна сметка ние напускаме, като съзнателно прекъсваме връзката с писмо за развод, в което яростно се настоява за специални отношения след години на неудобен брак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 7 години
ти да си чувал за преференции,как се търгува със Швейцария и Норвегия например,и те участват в свободния пазар на практика.
86
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 7 години
До Къде е статията??? 86 Що бе , ревизия ли ще правиш? Бъди сигурен че *** Василева не може да направи такъв качествен анализ.Тя само ни поднася и другата страна на монетата.
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на мен ще ми липсват
84
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До т/ур+"б/о/т&q 94Ама те точно това постигнаха - махат се! Лека полека ще почнат да махат и източно-европейските *** с тесногръдие чак до запек и страната им ще процъфти! Те знаят какво правят! А ние??
83
7
 
18
 
! Отговори
т/у№р+"б/о/–т&q преди 7 години
Да се махат англичаните на никого не са притрябвали и никой няма да плаче за тях. Да си стоят там на онзи мъглив остров и да не ръсят мозък,който никой не им е поискал. Те са свикнали вечно да бъдат обгрижвани и всички да им ходят по гайдите ама свърши тя тази. Искат "специални" договорки и условия за тях, че с какво те са по-специални от останалите членове на ЕС? Ай да си стоят там на острова, да им се затворят всички европейски пазари и да им се въведат визи та да не могат носа да си покажат.
82
2
 
1
 
! Отговори
Freesie politika преди 7 години
Amii?!60 miliarda ili 20 miliarda euro ?! - dosta ikonomicheska glupost....Vreda za ost eu....Polza za uk....
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британия не е в позицията,да изнудва ЕС.В Лондон имат проблем с руските пари...който трябва сами да решават сега.
80
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато не проумеят, че Брекзит не е проект на шепа клакьори и шепа *** гласували за него, а техен собствен провал, нищо няма да се промени и ще последват още екзит -ти. Не съм чул досега някой европейски "лидер" да се изкаже адекватно по темата. Напротив, тавариш Юнкер като наежен комсомолски шеф обяснява как щял да "настоява" и САЩ да се разцепят. Подобно празноглаво говорене не обещава нищо хубаво за в бъдеще!
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 90Заден двор ще станем, ако сме извън ЕС! Ама то трябва акъл, че да се сетш какво ще стане без свободните пазари!
78
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британците и най-вече англичаните няма да получат това, което ги накара най-вече да гласуват за Брекзит - по-малко имигранти.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Къде е статията???Ето ти я статията:"The Guardian view on leaving Europe: ending a marriage of inconvenience"от 29.03.2017Ама нали е по-лесно да се правиш на интересен как търсиш по "тагове"...Линк ще си намериш сам.
76
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Обединени силниTo пък като сме периферия на силните, голямо чудо станало. За ЕС ние сме буферна зона, заден двор, нищо повече.
75
9
 
8
 
! Отговори
Къде е статията??? преди 7 години
Днес.бг, вие Гардиън или Градинар цитирате? Защото от половин час търся в сайта на Гардиън и подобна статия НЯМА! Дайте някакъв линк да видим къде е тази статия! Последната статия на Гардиън с таг Брекзит в заглавието е "The countdown: how the UK's departure from the EU could unfold" от 29 март, преди това е "Brexit: UK backing away from threat to leave with no deal, say EU diplomats" от 28 март. Нещо да ми кажете за фалшивите новини или за умишленото заблуждаване на читателите ви?
74
4
 
32
 
! Отговори
Обединени силни преди 7 години
Първо, че без ЕС сме загубени в конкуренцията на милиардната Китай, САЩ и др. Този съюз е неизбежен!!! И сега ще разберат англичаните колко всъщност са незначителни в световен мащаб сами!!! не ми се мисли за тях. А за България е добре, много компании ще се местят, дано изберат нашата страна! Тук не вали немпрекъснато, имаме слънце и природа, което е най-важното!!!
73
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичаните нямат една качествена стока -нито коли правят качествени нито телевизори и жените им едни дебели-да си дишат мъглата но острова-а не да идват тук и убиват барманите по нашето черноморие
72
6
 
24
 
! Отговори
Обединени силни преди 7 години
Един *** пример! Аз съм търгошец от 30 такива в определен съюз! Гонят ме и оставам сам. Всички около мен търгуват свободно, а аз не! И се налага да търгува по-често с недоразвити търговци на хиляди километри, а не със съседите си!........Познайте какво ще стане с този търговец?.......Ще стане най-бедният!!! Много са глупвави англичаните, ама нормално правени са от братовчеди!!! Това ще е един прекрасен пример за всички останали нации в ЕС, какво е без ЕС!!!
71
4
 
25
 
! Отговори
Обединени силни преди 7 години
Хахаха какво си мислят британците, нормално е ЕС да накаже напускащите, за да няма други! Какво са очаквали "умниците!? :))) Едно на ръка, че с напускането си те сами се наказват, защото без тези пазари са за никъде!!! НИКЪДЕ!!! Аз се радвам, че напускат, защото това е нагледен пример как егото те довършва!!! Бритаската им империя и там подобни... А и те никога не са били част от Европа!!!
70
3
 
9
 
! Отговори
? преди 7 години
Честно казано не я открих тази статия в Гардиън.
69
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, като не ни отърва ЕС, давайте да влизаме в Евразийската зона - барем да ни залеят с качествени москвичи и лади, и евтини водка от Беларус., а и трактори ще внасяме от там.
68
5
 
19
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Мисля че това е от този тип разводи, при които и двамата започват щастлив живот след него.ЕС непрекъснато се занимаваше с капризите на острова.А и кралството не иска един поляк или румънец да ги ръководи и да им казва колко да са им криви краставиците.