Гответе се за евроопашки, от днес Шенген проверява всички

Гонят терористи с паспортен контрол при влизане и излизане от свободната зона
Обновена: 7 апр 2017 21:59 | 7 апр 2017 20:30,
67
Гответе се за евроопашки, от днес Шенген проверява всички
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз започва от днес проверка на всички документи за самоличност при влизане и излизане от шенгенската зона за свободно движение. Проверките ще обхванат както летищата, така и сухопътните и морски граници, като на контрол ще бъдат подлагани не само гражданите на държави, които не са членове на Шенген, но и тези, които са с паспорти от 26-те страни в зоната.

Причината е влизането в сила на ново антитерористично законодателство, прието през март, което изисква от властите да сверяват документите за самоличност на всички европейски и неевропейски граждани с базите данни на Шенгенската информационна система, списъците на Интерпол и други регистри на издирвани лица.

Целта е да се проследи движението на завръщащи се в Европа джихадисти и други лица, за които се смята, че са радикализирани. Според Европол поне 5000 европейски граждани са пътували до Сирия и Ирак между 2013 и 2015 г. и потенциално може да са участвали в терористични групи като „Ислямска държава“.

Законодателството беше предложено след терористичните атаки в Париж през 2015 г. и в Брюксел през 2016 г., когато беше установено, че преобладаващата част от извършителите са били известни на полицията с радикалните си възгледи, но не е било възможно да бъдат проследени заради свободното движение.

Досега гражданите на ЕС, които напускат Шенген, бяха проверявани само за валидността на документите си за самоличност и за съвпадение на снимката. Сега всеки документ ще се слага на скенер, което ще отнеме повече време и вероятно ще доведе до опашки на контролните пунктове. За идващи в Шенген от нешенгенски държави като България проверките вече са задължителни и при напускане на зоната, а не както досега – само при влизане.

Това означава, че опашките по българо-гръцката граница ще бъдат и в двете посоки. Българите, които тръгват в Гърция за Великденските празници, първи ще усетят на гърба си промените, тъй като документите на всеки пътуващ трябва да се сканират на влизане и на излизане от страната, която е външна шенгенска граница за нас.

Най-силно ще бъдат засегнати пътниците, които правят смяна на полетите в шенгенска държава или вземат вътрешношенгенски полети. Германските власти съобщиха, че се надяват да скъсят времето за чакане по летищата чрез системата за автоматична идентификация „Изи пас“. Тя обаче е валидна само за документи с биометрични данни.

Белгийската полиция също апелира към пътниците да идват по-рано на летищата и пристанищата и да уредят висящи въпроси, за да не се окажат в списъците.

За да се избегне задръстване на аерогарите особено в началото законодателството позволява да се правят проверки на определени групи пътници, по преценка на службите за сигурност. Европейските летища имат 18 месеца да се пригодят към новите изисквания за контрол на документите на пасажерите по вътрешноевропейските полети.

Великобритания, Ирландия, Хърватия, Румъния, Кипър и България са членове на ЕС, но не са в Шенген. Въпреки, че не са част от Европейския съюз, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Исландия са в Шенгенското пространство и промените ще засегнат пътуванията към и от тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ШенгенЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европолитиците:"Страхът няма да ни победи", най-много да затворим границите, но това не е от страх.
46
1
 
9
 
! Отговори
aaaahh преди 7 години
Аааааахх, как гадно се чувствааааааам!!! Отново ще ни тормозят по границите... Пак ще ни унижават с тези проверки и пак ще псувам на ум........................................ Факт е, че вече сме жертви на тероризма, защото така загубихме част от свободатада се движим без затруднения...
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако имаше доверие в правосъдната ни система, щяхме да сме в "Шенген" и нямаше да се чака на границата ни с Гърция, но за съжаление...
44
3
 
18
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
Това също го дължим на ляво- толерастката Меркел и сие!Тя допусна милиони клети мигранти без документи и без проверка, но ще тормози европейците по границите!
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами та нали тез емигрантите / терористите демек/ беха поканени, сега щели да ги проверяват. Ами си влизат през оградките безпроблемно, после си ги и храним.
42
2
 
8
 
! Отговори
Дедо Гошу преди 7 години
Е,па язе не мога да разберъ оти опашките са се към евросъюзо?Ората оти сакат се натам да отиват.Към русията има ли упашки?
41
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега вече и свободното движение започва да се отнема така че скоро основната теза ЗА ЕС ще отпадне и ще може да излизаме от тоз порочен съюз разбил държавата ни
40
3
 
32
 
! Отговори
Gaskoing преди 7 години
замазват ни очите... всички първокласници знаят , че бежанците не минават от посочените места за минаване. Те минават през горите и полята незаконно.
39
4
 
18
 
! Отговори
emigrant преди 7 години
по добре проверки отколкото да се взриви някой otka4en rezan I.d.I.o.t!
38
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
терористите не са чували за фалшиви паспорти, тях не ги закачат- те си минават извън местата за проверка- през тъпата ми телена ограда хем скъпа, хем не им пречи и на нас не помага!
37
5
 
17
 
! Отговори
ядосан патриот преди 7 години
ГЕРБ краде избори, унищожава партии и само управлява- държи властта и нищо не прави за развитието на България от 2009 година насам , да имат хората доходи. ГЕРБ се занимава със закриване на държавата България! А ЕС му ръкопляска- защото иска да смени населението ни с джихадистите на Ислямска държава
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само Шенген ли е Европа?
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ги пуснахте?Да бяхте им осигурили и разпределили пари лично(за да няма корупция),да се справят на място с бедствията,по-евтино щеше да излезе.Сега едни хора налапаха пари,а до бежанците не стига и бежанския проблем продължава да съществува.
34
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо го правят.Съществува такава модерна техника,че още при слизането от самолет или друг транспорт,могат от разстояние да скенерат автоматично лицето,очите и бързо да установят кой си.Освен това при снимането за паспорти,се нанася автоматично бар код подкожно на лицето,има вградени в паспортите и картите белези,по които се проследява и т.н. Нямам обяснение защо е необходимо да се правят подобни опашки и каква е целта,след като знаят кой кой е?
33
2
 
32
 
! Отговори
Байрактаров преди 7 години
Вече се съобщава за опашки на Кулата. Превозвачите щели да стачкуват. Ама срещу кого не е ясно, защото българското правителство и българските евродепутати също участваха в одобряването на новото антитерористично законодателство. И както обикновено решиха да не споделят това с касаещите ги, т.е. с нас
32
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
освен, че нормалните хора ще чакат по опашки и бизнесът ще загуби милиарди в пропуснати ползи друг ефект няма да имат тия проверки, те ония които не искат да ги хванат са винаги една крачка пред тия, които искат да ги хванат. момчета, тая работа не е като оная работа
31
7
 
24
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 31Аз помня, помня, как да не помня! Като слон помня! За Бойко Борисов това беше лесна работа, една сграда му беше останало да измаже на границата и хоп - вкарва ни в Шенген!Е да, ама не, както казваше покойния вече Петко Бочаров! Да, ама не!Помня също много бойковисти герберисти, които каканижеха: "Ееее за какво ни е тоя Шенген, нали и така си пътуваме в Шенген без да сме в него?"Еми, ето ви на, ето за какво. А висете сега по опашки, та да ви дойде акъла!!!И гласувайте за ГЕРБ...
30
1
 
35
 
! Отговори
Борисов преди 7 години
Аз ще ви пращам снимки на магнолиите си докато чакате по границите. За повдигане на духа.
29
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко щеше да ни вкарва в Ченген още 2011-та, ако си спомняте.6 години по-късно - все още ще ни вкарва в Ченген. Седим и чакаме...
28
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Немците спират атомните централи, англетата строят нови. Все напук на германците.