Брюксел отлага Brexit-а за след изборите

Европа няма да преговаря за агенциите с англичаните, взема си ги
Обновена: 19 апр 2017 16:59 | 19 апр 2017 16:37,
31
Брюксел отлага Brexit-а за след изборите
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, отложи началото на преговорите за напускането на Великобритания за след насрочените предсрочни избори в Обединеното кралство.

Юнкер е разговарял снощи по телефона с британския премиер Тереза Мей, като двамата са се уточнили, че политическите преговори за раздялата ще започнат след формирането на новото правителство в Лондон.

Европейската комисия се надяваше да стартира през май процеса, който трябва да приключи до 2 г., но предсрочните избори във Великобритания допълнително ще скъсят времето за договарянето на условията за напускане. Главният преговарящ за Brexit на Еврокомисията Мишел Барние заяви, че преговорите трябва да приключат най-късно до октомври 2018 г., за да може да минат гласуванията в Европейския и британския парламент и Обединеното кралство да престане да бъде част от ЕС от март 2019 г.

Още по темата

Така за същинските преговори остават не повече от 16 месеца, дори ако се работи през лятото и през всички празници.

Европейските министри от 27-те оставащи държави се събират идния четвъртък в Брюксел, за да подготвят документа, с който държавните ръководители на Съюза ще дадат мандат за преговорите. Европейските лидери ще ги последват в събота на извънредна среща на върха, на която ще одобрят преговорните позиции, които ЕС ще отстоява.

Веднага след това Европейската комисия ще предложи конкретните насоки за преговорите, които трябва да бъдат одобрени от страните членки на 16 май.

Това е последната формалност, преди преговорите между Лондон и Брюксел да могат да стартират. Сега началото ще бъде отложено поне с месец, докато британските граждани гласуват - на 8 юни, и бъде сформирано новото правителство.

По повод заявлението на сегашния британски секретар за Brexit Дейвид Дейвис, че Великобритания възнамерява да преговаря за бъдещето на двете европейски агенции, базирани в Лондон, Европейската комисия заяви,че те не са обект на договорки.

Говорител на Юнкер заяви, че европейските агенции могат да се намират само на територията на ЕС, така че Европейската агенция за лекарствата и Европейският банков орган трябва да напуснат Лондон. Еврокомисията апелира страните членки по-скоро да решат къде да бъдат преместени те, за да се гарантира непрекъснатостта на работата им след март 2019 г.

България е сред държавите, заявили желание да приютят лекарствената агенция. Към нея претенции имат още Франция и Италия, но България е мотивира с аргумента, че е единствената европейска членка, която не е домакин на европейска агенция.

Очаква се тези дни председателят на Европейския съвет Доналд Туск да определи критериите, на които трябва да отговарят градовете, които искат да приберат двете агенции.

В тях работят около 1000 души, предимно британски граждани. Не е известно дали те ще могат да запазят работата си при преместването.

Европейският банков орган е част от европейската система за банков надзор и работата му е да изготвя стандартите за банкиране и да оценява нивото на риска за функционирането на финансовите институции на територията на ЕС. Амстердам и Франкфурт са заявили желание да бъдат негов нов домакин.

Лекарствената агенция пък издава регистрационни свидетелства за медикаментите, които могат да се продават на европейския пазар. Европейският регулатор отговаря както за лекарствата за хората, така и за ветеринарните продукти и за медикаментите за редки заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
8
 
! Отговори
БВ преди 6 години
Британия сбърка с Брекзита.Стандартът им ще спадне драстично и нищо няма да им помогне в това отношение.
22
1
 
6
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
Ходът на Мей с предсрочните избори е стратегически правилен. Ако не го беше направила, трябваше да води кампания веднага след излизането, когато британциге ще изпитат на гърба си глупостта, която направиха. Защо Брюксел отлага, не мога да разбера. Брекзитът е неизбежен и трябва да се свърши максимално бързо, за да се ограничат щетите върху европейците
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе явно брекзит няма да има.
20
1
 
2
 
! Отговори
До анонимен 19 преди 6 години
Великобритания има ли Конституция?
19
0
 
10
 
! Отговори
били бой преди 6 години
Как ще излязат от най големия икономически пазар в света,в който имат водеща роля.Цял свят се натиска да влезе на този пазар.Путин води войни за да може да си продава газа и петрола тук.Оная канадка се разрева като отначало и казаха че няма да се подпише СЕТА.САЩ от кога натискат за ТТИП и кви ле не магарий направиха заради това.Китай заявиха че за тях силен и голям ЕС е много важен.Британците искат повече пари,това е цялата работа.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия избори през юни са на практика втори референдум.Някоя от партиите ще обяви, че няма да изпълни Брекзита (по конституцията на Великобритания не е задължително да се изпълняват резултатите от референдумите). После тази партия ще спечели изборите. Ако трябва, другата ще и помогне малко :)
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер! Ще си имаме европейска агенция! Много готино звучи!
16
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блазе им на британците, тоя цайсат олиго френ вече не ги командва, Меркел за тях вече е никой, брюкселската секта вече не им дава наклон в живота...
15
7
 
2
 
! Отговори
също анонимен преди 6 години
Първо се научи да пишеш граматически правило и после плискай размисъл....
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е Лондонското сити да бъде затворено!Да се преместят банковите институции в някоя по-нормална държава, напр Германия!Писна ми от банкерчета, които първо фалират банки за големи премии, а после източват осигуровките ни за да спасяват фалираните от тях банки. Лондонското сити има огромна роля в финансовата криза в ЕС!Да бъдат изметени! Всеки, който съсипва живота ни на нормални хора и граждани на ЕС, да си понесе последствията!
13
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата година Мей смяташе че като изкара Обединеното кралство от ЕС ще и издигнат колона до колоната на адмирал Нелсън. Сега разбра че най-вероятно ще я линчуват за глупостта и, та спешно се наложи да прехвърли отговорността на някой друг.
12
6
 
28
 
! Отговори
Поздрав от Бирмингам преди 6 години
Пичове брексита беше гласуван от черните приходящи в Англия. В кралството е пълно с пакистанци, *** и всякакви тъмни от бившите им колонии, които живеят на помощи и нямат никакво европейско самосъзнание. Тези хора ги е страх от квалифицираните европейци, от кадърните източно европейци, които им взимат работата. Англетата никога няма да посочат проблема с колониите си, защото ще трябва да спрат да ги ограбват, а тогава Англия умря! Това е!
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мей има мандат до 2020 година т.е. като е толкова сигурна в Brexit можеше поне 2 пъти да извади UK от ЕС. Само че нещо се случи, случи се това че едва сега голяма част от англичаните разбраха каква беля са направили миналата година. Виждайки, че губи подкрепа за Brexit-тa Мей извъртя работите до това електората да решава отново съдбата на UK, защото такава тежка отговорност не може да се поеме от човек като Мей, когато и самата тя не е убедена в правотата си.
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно е че никой не иска да излиза от ЕС,но сега го удрят на его. Понеже така са решили на референдума некви глупави чичковци на 50+, без финансово образования. Искайте втори референдум бе *** , хем ви боли хем ви сърби.
9
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв Путин ви тресе отново?! Фарадж е националист, английска *** целяща да изнудва ЕС!Докато Англия е в ЕС няма да прокопса тоя саюз, защото те просто искат да управляват финансите на ЕС, но пък не са с Евро! Това е абсурд! Как управляваш евро потока и отричаш еврото като валута! Дори само заради този съботаж трябва да ги изхвърлят. Аз съм за силен и единен ЕС! Съмнявам се Путин или Тръмп да се кефят от мисълта за силен ЕС. Така, че който съботира и изнудва ЕС - ВЪН! За назидание на всичк
8
1
 
2
 
! Отговори
Англичанин пенсионер преди 6 години
Аз гласува брексит фураж каза и tyrkie djon, ама може вземи много лири пенсия цял живот пита?
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брекзит няма да има, това ще стане факт след изборите през юни. Язък дето путинистите толкова се радваха.
6
5
 
28
 
! Отговори
За Европа преди 6 години
Госпожата бяга като плъх. Иска друг да носи отговорността за наглостта им. типично по английски. А ЕС не биво да спира излизането им. Вероятно искат да правт референдум за оставане в Англия, но ако ЕС им позволи подобно разиграване, ще е прецедент, който ще повлече крак и във Франция и Льо Пен, Испания и Каталуния и други. За това - вън англетата, а ако искат оставане - след като излязат да кандидатстват отново! Това ще е обица на всички, които искат да разиграват ЕС и гражданите му.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2100-тната година - "Брексита се отлага заради настъпването на новото столетие"
4
4
 
3
 
! Отговори
fut преди 6 години
angiliiskata imperiika si igrae s evropkata na ball