Членове на антидържавно движение арестувани в Австрия

Те били създали своя собствена нелегална "държава"
21 апр 2017 15:07, Елка Василева
18
Членове на антидържавно движение арестувани в Австрия
Снимка: архив, Reuters

Двайсет и шест души, заподозрени в подготовка за насилствени действия, са арестувани в Австрия при мащабна операция срещу "антидържавно" движение, отхвърлящо всяка държавна власт, след като размахът му разтревожи Виена, предаде Франс прес.

Тези хора, представящи се за "противници на държавата", са създали според обвинението срещу тях своя собствена нелегална "държава", в името на която са се канели примерно да "арестуват" и "съдят" депутати, съдии и банкови служители, уточни прокуратурата в южния град Грац след вчерашната акция, в която участваха над 450 полицаи.

Организацията, обединяваща анархисти, неонацисти и следовници на мистични вярвания, вече от месеци процъфтява в немскоезичното пространство. Според властите във Виена в нея членуват и близо хиляда австрийци.

"Така наречените противници на държавата се радват на огромен успех и рискът тези антидържавни групировки да преминат към насилствени действия нараства изключително много", заяви правосъдният министър Волфганг Брандщетер.

"Няма как да толерираме хора, които хвърлят предизвикателство към закона в Австрия и тероризират властите", подчерта вътрешният министър Волфганг Соботка.

Освен приписваните й планове за насилствени акции организацията "Щаатенбунд Йостеррайх" ("Федерация на австрийските щати") е обвинена, че е издавала фалшиви документи и е забранявала на своите членове да плащат данъци.

Задържаните вчера ще отговарят пред съда за членство в антидържавна организация, съпротива срещу държавната власт, упражняване на принуда, отправяне на заплахи, изнудване и фалшификации, съобщи прокуратурата.

През октомври двама "граждани на Райха" - членове на движение, сродно на "Щаатенбунд", от съседна Германия, стреляха срещу полицаи и убиха един от тях, припомня АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
3
 
! Отговори
ГЮБРЕКЧИЯ преди 6 години
Австрийски гюленисти. Хахаха.Пуснете ги, не им нарушавайте правата като Ердоган.
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно защо същите мащабни и зрелищни акции не се прилагат спрямо мултинационалните холдинги и корпорации действащи в която и да е държава, въртящи бизнес за безбожно много пари, които често е на ръба или в разрез с много от законите на въпросната територия и опериращи със своите частни банки, логистика, комуникации, армии, и т.н.За един приятел питам...
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И правилно са направили!!! Като не може иначе и виждат накъде отиват нещата?
9
1
 
28
 
! Отговори
нострадамус преди 6 години
На хората в различни държави започва да им писва от това блато и започват да взимат нещата в свои ръце. И помнете ми думата това не са бедни хора, а заможни с доста ум и ресурси хора.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поправете ме ако греша, НО на това не му ли се казва НАРОДЕН СЪД?!?!?!
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така са арестували и Хитлер в началото, пък после к`во стана...
6
14
 
6
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
От статията става ясно, че серията грешки и гафове, които допуска напоследък президентът Радев, дестабилизират не само България, но дори и приятелска Австрия.
5
0
 
34
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
А талибаните проповядващи джихат в джамиите не ги арестуват :)
4
4
 
10
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
Фюрерът е жив духовно в мен!
3
13
 
4
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Лошо, и там ни хванаха!
2
10
 
3
 
! Отговори
ERDO преди 6 години
KADE E DEMOKRACIQTA VI ?????DANEBI DA E OPIT ZA PREVRAT.ZNA4I IZGLEJDA TIQ JABI TRQBVALO DA SI GLEDAT SOBSTVENNIQ SI GYOL A NE DA KRITIKUVAT TURCIQ
1
1
 
39
 
! Отговори
Иванчо преди 6 години
Тези хора са се канели "да арестуват и съдят депутати, съдии, банкови служители"."Така наречените противници на държавата се радват на огромен успех."Защо ми се струва, че не е далеч времето, когато и за България ще се пишат подобни неща?