Тръмп предпочете ЕС пред Великобритания

Първо със съюза ще сключи търговско споразумение, твърди "Таймс"
Обновена: 22 апр 2017 23:00 | 22 апр 2017 22:55, Петя Славова
49
Тръмп предпочете ЕС пред Великобритания
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изместил Великобритания назад в списъка със страни и организации, с които Вашингтон смята да сключи споразумения за свободна търговия, отреждайки приоритетна позиция на ЕС. Това пише днес в. "Таймс", като се позовава на неназовани служители на администрацията във Вашингтон, предаде ТАСС.

Източниците твърдят, че стопанинът на Белия дом е смекчил негативното си преди отношение към евентуални преговори с Брюксел за безмитна търговия между САЩ и ЕС след неуспешни опити на щатските власти да започнат преговори с отделни страни от общността, пише БТА.

Нещо повече, според високопоставен германски политик самият Тръмп при разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел през март десет пъти я запитал дали може да преговаря за свободна търговия директно с Берлин, посочва "Таймс".

Меркел всеки път неизменно отговаряла, че въпросът е от изключителната компетенция на общоевропейските власти. Щом получил същия отговор за единайсети път, президентът на САЩ заявил, че в такъв случай страната му ще сключи сделка с ЕС.

При това според източници, близки и до двете страни, Меркел "убедила Тръмп, че преговорите за (търговска) сделка между САЩ и ЕС ще минат по-лесно, отколкото той смята". Така американската администрация стигнала до извода, че споразумението с ЕС - най-големия търговски партньор на САЩ, е по-важно от подобна сделка за свободна търговия с Лондон, каквато ще трябва да се сключи вече след Брекзита.

Цифрите потвърждават това заключение: миналата година износът на САЩ за ЕС е достигнал 270 милиарда долара, за Великобритания - 55 милиарда, а вносът от ЕС и от Обединеното кралство в САЩ е бил съответно 417 милиарда и 54 милиарда долара.

Според "Таймс" решението на Белия дом за приоритетно сключване на сделка с ЕС преди споразумението с Великобритания е удар срещу позициите на британския външен министър Борис Джонсън, заявил след среща със съветници на Тръмп през януари, че кралството е на челно място в списъка за сключване на търговско споразумение със САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди ядяхме европейски ***, сега ще прибавим и американски за подобряване на вкуса. Техните стоки ще са трето качество сигурно
41
13
 
2
 
! Отговори
Ралица преди 6 години
Да сключва СЕТА с когото си иска...България да я няма в списъка! Нали Радев е казала, че ще премахне България от този нелеп закон за свободна търговия, който е геноцид за нас - НО Е ИЗЛЪГАЛ НАРОДА!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбрах, че Рупито Мърдок бил доверено лице на бай Дончо. Говорили си по телефона всяка седмица.
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръми направи всичко, което каза че няма да направи в предизборната. Хахахах *** се хванаха на рече те му....Как идва и маха едрия бизнес :) Като го махне вие ,къде ще работите на луната ли. Европа е най богата земя никой ,не може да е избягва. Всичко друго са празни приказки.
38
4
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Най доброто откритие на Великобритания е САЩ така че Американците никога няма да обърнат гръб на своята майка!
37
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за констатация? И на последния *** е ясно че ГМО американски произход ще се продават в ЕС. И Англия няма да го избегне.
36
0
 
16
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
ако експортираш за една страна 1 долар, а внасяш от същата 2 долара, значи работиш на загуба...съвсем нормално е за САЩ да се концентрира върху ЕС...
35
1
 
3
 
! Отговори
пре и пост инфинити преди 6 години
Ава ,Тръмп,варицелата викате че се повлиявала добре от динята,но от кое по точно, семената или сока.Дайте малко по-подробно изследване,тези неща са ясни,нищо ново не казвате
34
9
 
16
 
! Отговори
иво преди 6 години
Пак ли ще съживяват СЕТА , безбожниците !
33
1
 
1
 
! Отговори
Патриот русофил преди 6 години
Оксиморон Гледам колко такива има в този форум. Ама в нас всичко е така.
32
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕвролеийският съюз прилича на *** сватба - никой не знае къде ще гръмне смедващата пиратка.
31
3
 
31
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимен"Тръмп вижда в ЕС гаранция за просперитет."Никой в САЩ пет пари не дава за просперитета на другите,важен е единствено техния интерес.Тръмп подходи към ЕС първоначално като бизнесмен-работи се с читавите и значимите,другите не са интересни.Обаче му напомниха каква е задачата-тотален контрол над всички и влезе в отредената му роля.
30
10
 
9
 
! Отговори
патриотка преди 6 години
Трябва да си голям враг на народа си за да предпочетеш да търгуваш с държава от която родината ти ще печели по-малко ! Така че Тръмп е истински патриот понеже ще търгува с ЕС и САЩ ще печелят повече отколкото ако търгуват с Великобритания и Русия взети заедно !
29
5
 
38
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Оставиха Тръмп да полудува малко и сега го вкарват в пътя!Господарите си знаят работата,не може да се действа в различна посока от тяхната воля!Каквото реши Синедриона-това ще е.Впрочем и те имаха малко проблеми-Со.рос бе почнал да действа самосиндикално и даже овладя демократите!Естествено,всичко си дойде на мястото,Со.рос бе глобен 1 млрд. за своеволието,а на Тръмп бе напомнено кой го е сложил на поста и какво става с непослушните(Далас-1963).Иначе ЕС е нужен на САЩ цял,по-лесно се управлява.
28
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно. Тръмп вижда в ЕС гаранция за просперитет!
27
7
 
33
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Тръмп ми прилича на Б.Борисов-до обед говори каквото му е на сърцето,а надвечер почва да влиза в коловоза.С кого обядва-не знам,но явно го контролира.Всъщност той е едно подставено лице на паралелна власт,креатура на много богати хора.Иначе,като погледнем кадрите на ГЕРБ-всичките са от втория и третия ешалон на БКП-посредствени хора.Обаче над тях стоят в сянка такива,дето отлично разбират нещата.Май и в САЩ е същото-видимата власт е некомпетентна,обаче Невидимата знае и решава всичко!
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със сигурност не е ***, ходи ти стани милиардер в щатите.
25
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално след разговорите с китаеца. Китай няколко пъти подчерта, колко е важно за него продължаването на глобализма. Не знам, какво са си обещавали, но след тая среща цялото говорене на Тръмп се промени.
24
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки гледа да върти бизнес с богати и коректни, а не с прошляци. За прошляците-санкции!
23
8
 
22
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Според правилата на ЕС никоя страна няма право сама да сключва търговски споразумения с трети страни. Великобритания все още е членка на ЕС и.ще трябва да спазва правилото. Но Тръмп и съветниците му са стандарт за компетентност и сега оправят поредната си тъпотия.