Франция избира президент измежду 11 кандидати

В страната се произвежда първият тур на президентските избори
23 апр 2017 08:10, Красимир Ангелов
35
Франция избира президент измежду 11 кандидати
Снимка: Reuters

Близо 47 милиона французи гласуват днес на президентските избори в страната, които според наблюдателите са може би най-непредвидимите, съобщават световните агенции.

Още по темата

Избирателният ден започва в 8 часа и гласуването продължава до 19 ч. В някои от големите градове е предвидена възможност да се гласува и до 20 ч.

За първи път в историята на Петата република президентски избори ще протекат в условията на извънредно положение, въведено след атентатите на 13 ноември 2015 г. Повече от 50 000 полицаи и жандармеристи с подкрепата на 7 000 военни ще следят за реда и сигурността.

На изборите участват 11 кандидати, от които само четирима имат шансове да стигнат до втори тур, в случай че никой не получи над 50 процента. Центристът Еманюел Макрон и крайнодясната лидерка Марин льо Пен водят в социологическите проучвания с 22 до 23,5 процента. Те са следвани плътно от кандидата на консерваторите Франсоа Фийон и крайнолевия Жан-Люк Меланшон с 18,5 до 20 процента.

Социалистическият кандидат Беноа Амон изостава далеч назад в проучванията на избирателните нагласи, които тази година трябва да бъдат приемани с повишено внимание, отбелязват наблюдателите.

Първите двама кандидати, спечелили най-много гласове, ще премерят сили на втория тур на 7 май. Победителят ще поеме президентския пост от Франсоа Оланд най-късно на 14 май. Но това няма да е последната електорална битка за тази година. Ще има избори за Национално събрание - долната камара на парламента, на 11 и 18 юни.

Ако партията на новоизбрания президент се представи зле, може да се наложи да назначи за премиер свой политически съперник, а това може да затрудни изпълнението на политическата му програма. Парламентарните избори биха били предизвикателство за центриста Макрон, който според анкетите ще победи на втория тур на 7 май крайнодясната кандидатка Марин льо Пен. Неговото движение "Напред", основано преди около година, все още е в процес на формиране, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
erdogan преди 6 години
ЕРДОГАН СУЛТАНА НОВИЯТ.КАЗА .МАКРОН ПРЕЗИДЕНТ .ИСТИНСКИ ФРАНЦУЗИН.ПЕНКА БИЛА ЗЛЕ С ФРЕНСКАТА!
24
0
 
3
 
! Отговори
Реплика преди 6 години
На снимката: А, четвъртият от ляво-надясно защо е без вратовръзка !?
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При нас бяха 21 кандидата, ние сме почти 2 пъти по-демократични от франсетата.
22
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тая дружина единственият кандидат който има ясна профренска, проевропейска и антипутинска визия е Макрон. Всичко останало е безгръбначен *** готов да слугува за рубли, като нашия *** Радев.
21
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай Мари . Ти си новата Мариана - Жана Дарк .
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай популистите и краините фанатици ! Дясна Европа и Добър съюз.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе да не живеем във Франця, та всяка трета статия е как ще си избират президент? Боли ме шнорхела за франсетата.
18
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не съм чувал за никой друг, освен за жан-мари дьо сад , но не вярвам да има достатъчно офчи гласове !
17
5
 
10
 
! Отговори
На победилия честито преди 6 години
Сорос,триполовите и всички евротолерасти от Брюксел,които хранят африканците и арабите в Европа,няма да допуснат Марин льо Пен да стане президент.Като се има предвид,че във Франция има милиони чернокожи и араби френски граждани имащи право на глас, които няма да я подкрепят е почти сигурно,че няма да спечели.Франция ще си остане ислямска *** в съставът на ЕС.Ще пее и танцува след всеки атентат,а ония ще ги стрелят,газят и изнасилват всеки ден.
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен това което ми прави впечатление е че във Франция има поне 4 големи партии с приблизително равни позиции, докато тук стадото се е вкопчило в разни ГЕРБ - ове и БСП - та и дори не търси алтернатива, въпреки че те докараха България до Трета национална катастрофа!
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре Марин льо Пен там, отколкото баба Меркел в Германия.
14
8
 
20
 
! Отговори
Shark преди 6 години
УСПЕХ НА МАРИН ЛЬО ПЕН! ОТНЯКЪДЕ ТРЯБВА ДА ТРЪГНЕ ПРОМЯНАТА НА ЕВРОПА! АМИН!
13
3
 
1
 
! Отговори
Dostoevski преди 6 години
Vsi4ko e re6eno ve4e predvaritelno koi da spe4eli izborite.Manipulirat umi6leno s tqhnite prou4vaniq. Petlite im otrisna ot atentati no uvi EU ne bi dopusnal prezident koito bi iskal da izleze Franciq ot EU. Vsi4ki 4inovnici sa naqsno 4e ako Franciq napusne EU to togava se razpada celiq EU i te 6te si ostanat bezrabotni. Hvanali sa kokala zdravo.Uspeh na petlite.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОК, мусю ЛеПен да е.
11
5
 
13
 
! Отговори
Мери преди 6 години
Ааа, не така. Заложил сам каса бира за ЛеПен.
10
15
 
7
 
! Отговори
мира преди 6 години
Успех за Фийон!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само два тролея ли са мобилизирани за "френската" линия??
8
3
 
6
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 6 години
До АнонименТАКА Е---СВОБОДАТА СЕ ПЕЧЕЛИ САМО С ОРЪЖИЕ ДЕМОКРАЦИЯТА Е ВИСША ФОРМА НА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА КАПИТАЛИЗМА----ПРИМЕРИ ЛИ---НЕПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТИ В БУХОВО И ДР
7
7
 
15
 
! Отговори
Ira преди 6 години
Marine Le Pen!
6
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимен"Льо Пен не трябва да печели по заповед от Брюксел.Втора Англия няма да допуснат.."Разликата е огромна-Англия излиза от ЕС,защото така е решила евр.ей.ската власт там!Докато във Франция(и другаде) всичко е спонтанно и затова няма шанс!