Еврокомисията: Българите харесват наблюдението от Брюксел

Препоръчва властите да се научат да докладват на хората, не на нея
25 апр 2017 13:00,
24
Еврокомисията: Българите харесват наблюдението от Брюксел
Снимка: архив, Reuters

Българските и румънските граждани харесват наблюдението от Брюксел по реформите в съдебната власт. Това заяви днес в Брюксел представител на Европейската комисия пред депутатите от комисията по правосъдие в Европейския парламент при обсъждането на последните доклади по механизма за сътрудничество и проверка, които бяха публикувани през януари.

Той се позова на резултати от допитване на Евробарометър, според което наблюдението се ползва с доверието на 70% от гражданите в двете страни, които го намират за ефективен и полезен.

Европейската комисия наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в Румъния и България, а у нас и за организираната престъпност, от влизането им в ЕС преди 10 г.

Заявлението беше направено в отговор на призива на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев за прекъсването на докладите като несправедливи и недаващи търсените резултати. Той беше подкрепен от Мария Габриел, която настоя на наблюдение да бъдат подложени всички европейски членки, а не само България и Румъния, и от Филиз Хюсменова, която осъди факта, че докладите се използват като извинение  двете страни да не бъдат допускани в Шенген.

Според Европейската комисия обаче през 10-те години, откакто се прилага, механизмът за наблюдение и контрол се е развил до "механизъм за върховенството на закона към конкретни държави" и е помогнал за напредъка в съдебните реформи.

"Подхождаме много сериозно и отговорно към задълженията си и сме убедени, че се справяме", коментира представител на Генералния секретариат на Еврокомисията, който е ангажиран с наблюдението на България и Румъния. Той се позова на одобрението на гражданите в двете страни и на страните-членки от ЕС, които подкрепят подхода на Комисията, за да отговори на критиките от евродепутатите.
"Опитваме се да насочим властите от докладване към нас, към информиране на институциите и на обществата", посочи  представителят на Комисията.

В последните препоръки за България Еврокомисията предлага главният прокурор да информира публично за хода на разследването по обществено значими случаи, както и да разработи механизъм за отчет пред обществото изпълнението на националната стратегия за съдебна реформа. Еврокомисията препоръчва още главният прокурор да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения по случаи с корупция по високите етажи на властта, а ВКС и Министерството на правосъдието - да огласяват осъдителните присъди по корупция и организирана престъпност, и изпълнението на наказанията.

За първи път в тазгодишния доклад по механизма Брюксел се ангажира с преустановяване на наблюдението при изпълнение на дадените от него препоръки. За България те са 17 и включват още приемане на закон за борба с корупцията, външен контрол върху предварителните проверки за обществени поръчки и прозрачен избор на членове на ВСС и на топ магистрати, включително изслушване в Народното събрание на кандидатите за ВСС от парламентарната квота.

Представителят на Комисията посочи, че Брюксел е привърженик на разработването на механизъм за наблюдение на съдебната реформа и борбата с корупцията във всички еврочленки, но все още има редица неясноти как да се осъществи той.

Миналата година Европейският парламент препоръча наблюдение на всички държави, а не само на България и Румъния.

Следващият доклад за България ще бъде публикуван в края на годината, преди българското председателство на Съвета на ЕС, което започва от януари 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Анонимен - Само депутатите нежлаят наблюдение от Еврокомисията, защото всички те са отпръсляци на комунистически фамилии, които само крадат, крадат и пак крадат, покровителствани от т.н. Съдебна система в която и до ден днешен се допускат само наследници на мандраджииски крадци /партизани/л
21
1
 
0
 
! Отговори
ХА, ХА преди 6 години
До Анонимен 16-ти, ти си голям аристократин бе, половин граф на на Урландовци!
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така си е - нашенецът се е запътил да работи и живее в ЕС, Канада, Щатите, Анаглий, Австралия и Нова Зеландия. Към Русия не съм чувал, даже и бежанците не искат натам.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MALKO OSTAVA-KRAIAT SE VIJDA......MOJE BI DESETINA GODINI,AMA NA DALI !
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И белите мишки харесват наблюдението и лабораторната работа!!Е,тук-там някой индивид си заминава скоропостижно и преждевременно от лабораторната демокрация,ама са горди,че опитите се падат изключително и единствено на тях!!
17
2
 
1
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
ЕВРОКОМИСИЯТА НИ НАБЛЮДАВА----НА БЪЛГАРИТЕ ИМ ОСТАВА ОЩЕ 10--ТНА ГОДИНИ И ПОСЛЕ ЗАПОЧВАМЕ ЗАСЕЛЯВАНЕТО КИТАЍЦИ
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто такъв матрЯл остана в страната. Целенасочено.2.5 милиона пенсии1 милиона баймангао 1 милион залупени крепостници на доган (и/или местан )2 милиона селя.ндури (да не се бърка със селяни), които ги вълнува салатката и ракийкатаи......към 300-500 хиляди, които в момента не са дори парламентарно представени.На доизживяване е територията.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са доказани мазохисти. Затова за трети път се спъват в една и съща Тиква.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предпочитам да имаме Шойбле за финансов министър вместо горанов или дянков.Предпочитам да имаме германски или датски полицаи вместо наШте милЮцинери.Предпочитам да имаме Марк Рюте за премиер, вместо тиквунПредпочитам ЕЦБ да надзирава родните баМки, а не искров - катебетУПредпочитам да имаме германски прокурори, вместо цацаратура обслужваща пееф.Абе......предпочитам да се измитат всички наши от.репки и да дойде европейски тотален надзор на тая територия!
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен70%+ ще искат да сме на пряко управление на европарламентаТи луд ли си бе, да върнат Станишев ли искаш?
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако попиташ хората, 70%+ ще искат да сме на пряко управление на европарламента, ама няка как да стане за съжаление
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
крещете *** , крещете !! скоро сте аут от свободна Европа, хората вече се научиха на вашата хибридна война ! Скоро сте аут ! Винаги сме ви били , сега ви бихме и винаги ще ви бием ! Защо?! Защото сте червей , *** индивиди ! Хубаво изкарване в Сибир ... не се връщайте никога повече тука !
10
2
 
9
 
! Отговори
А тате каза, преди 6 години
че са попитали само Радан, Виктор Николаев и Ани Цолова, така се гарантирала 100% сигурност за честни резултати.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление матряла в страната е такъв, че си избира пак боко, курнелиа, доган, пееф и сие.Все едно да искаш от полинезийско племе да се откаже от човекоядството и да избере по-здравословна диета от плодове и зеленчуци.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А най-много им се повръща от любимата партия на Борисов. При които изтърча след изборите да го потупат по гърба. И да му кажат колко са горди с него. Че пак успя да излъже цял народ, който го мрази, да го избере.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То си е написано бе.Над 70% от хората в България и Румъния вярват на европейските органи, за разлика от доверието в българските.Доверието в прокуратурата е 6 (ШЕСТ) процента в момента.Не по-голямо е в мЕлицията, съда и парлаМЕНТА.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами прави са.КОЙ вярва на българският съд и най-вече прокурватура?Кой от вас би предпочел ако може да се отнесе, към германски полицай, съдия или прокурор, вместо към българското му лошо копие?
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На българите им се повръща от Брюксел.
4
4
 
13
 
! Отговори
гупусти преди 6 години
Българите се Надяваха ,че от Брюксел ще има наблюдение и ще спрът кражбите и корупцията , и България ще тръгне напред ,ама Йок ! Сдушиха се с нашите и им е добре -траят си ! Защо ли ?
3
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел са едни зяплювци!