Шотландците не искат нов референдум за независимост

55% биха гласували против, ако все пак има допитване
25 апр 2017 09:40, Елка Василева
3
Шотландците не искат нов референдум за независимост
Снимка: архив, Reuters

Повечето шотландски избиратели не желаят нов референдум за независимост от Обединеното кралство, сочат резултатите от анкета на "Кантър", цитирани от Ройтерс.

След като шотландците не подкрепиха Brexit и гласуваха масово за оставане в ЕС, правителството на Шотландската национална партия поиска нов референдум за независимост, на който Лондон се противопоставя.

Според проучването на "Кантър" искането на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за референдум през есента на 2018 или пролетта на 2019 г. се подкрепя от 26 на сто от анкетирани общо 1060 души, докато 46 на сто се обявяват против референдум изобщо.

Ако все пак референдум бъде свикан, 55 на сто ще гласуват против независимост и едва 37 на сто ще подкрепят излизане от Обединеното кралство.

На референдума през 2014 г. шотландците се обявиха против независимост с 55 срещу 45 процента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
prokurora преди 6 години
Шотландците не искат референдум за независимост, но искат референдум за ЕС
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фалшиви новини, които имат за цел да манипулират масово мнението че няма нужда от референдум и ако има резултатите биха били еди какви си, дайте им на хората възможност да гласуват и те ще решат какви да са резултатите, но не им стиска на англичаните защото ако Шотландия се отцепи ще се разпадне съюза им и на острова ще стане хаос