Евробарометър: 53% от българите подкрепят членството в ЕС

Все повече европейци одобряват принадлежността към Евросъюза
28 апр 2017 12:45, Елка Василева
89
Евробарометър: 53% от българите подкрепят членството в ЕС
Снимка: архив, Reuters

За все повече европейци принадлежността към ЕС е нещо добро, става ясно от проучване на "Евробарометър".

Над половината - 57% от хората в страните членки подкрепят членството в ЕС. Сегашното равнище на одобрение е почти същото като това от 2007 г. - преди финансовата и икономическа криза, като в същото време представлява увеличение от четири процента в сравнение с предишното проучване от септември миналата година.

В България подкрепата е 53%, малко по-ниска от средното за ЕС, но също така с четири процентни пункта по-висока от предишното проучване.

Според 33% от българите и 26% от останалите ЕС "не е нито добро, нито лошо" нещо. Осем на сто от българите и 14 на сто от останалите заявяват, че ЕС е "нещо лошо".

Според председателя на Европейския парламент Антонио Таяни резултатите от социологическото проучване показват, че "европейските граждани очакват от нашия Съюз да реагира с единен глас на турбулентните международни събития, които в последно време направиха света по-несигурен и опасен".

"От нас, политическите лидери, зависи да им покажем, че те са прави. За тази цел, трябва да ги убедим чрез ежедневната си работа и решения, че Европейският съюз може както да защитава, така и да подобрява техния живот", оцени Таяни.
 
По отношение на последните геополитически събития като например повишаващата се нестабилност в арабския свят, нарастващото влияние на Русия и Китай и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ до 73% от анкетираните предпочитат ЕС да намери общ отговор пред индивидуални действия на страните.
 
Наблюдава се също така и солидно мнозинство, което настоява ЕС да направи повече за справяне с настоящи предизвикателства като борбата с тероризма (80%) и безработицата (78%), защитата на околната среда (75%) и борбата с данъчните измами (74%).
 
Българите също искат повече действия от ЕС в борбата с тероризма (79%) и безработицата (76%). След тях идват проблемът с миграцията и защитата на външните граници с по 74%. Здравното и социалното осигуряване е друга област, в която над 70% от българите биха искали да видят повече намеса от страна на ЕС.

Все по-голяма част от европейците (43%) смятат, че техният глас се чува на европейски ниво. От друга страна шестима от десет европейци смятат, че техният глас се зачита в собствената им страна.
 
Процентът на българите, които вярват, че гласът им се зачита не европейско ниво, е същият като средния за ЕС (43%). В същото време 55% от нашите сънародници са на същото мнение за собствената си страна.
 
Огромното мнозинство от европейците е на мнение, че неравенствата между различните социални класи са значителни, а една трета от тях се съмнява, че кризата ще бъде преодоляна в обозримо бъдеще. Сред българите тези тенденции са още по-ясно изразени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Това проучване явно са го правили във Външно министерство ....
79
0
 
1
 
! Отговори
ръб ото дател преди 6 години
Кучетаъ си лаят прехода си течее ли тече.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен никой не ме е питал. Твърдо "не".
77
5
 
3
 
! Отговори
ами има инфо преди 6 години
До Анонименсамо потърси, единственото нещо купувано от НРБ от западни ф-ми беше електрокарите, нашата Соц. Гордост! Само дето сега разбрахме, че това е било заради ниската цена т.е. цената на оловото като метал от борсата е била по - висока от БГ. електокар. Хората са ги купували за да претопят некачествените батерии, др. на вторични суровини. Та това беше Великото ни цоц. производсво. Има и 100% верен виц - за компютрите и компотите.
76
4
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До АнонименЗАТВОРИХМЕ ЗАВОДИТЕ ФАБРИКИТЕ ---МЕСТА КЪДЕТО СЕ СЪЗДАВА РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА КОЯТО Е ОПАСНА ЗА ЧАСТОТО ПРОИЗВОЛНО ПРОИЗВОДСТВО СЕГА ТЯ Е ЛИКВИДИРАНА НЯМА КОЍ ДА СТАЧКУВА ТОВА Е ИСТИНАТА СИНДИКАТИТЕ СА В СХЕМАТА ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА РАБОТНИКА САМО СВЕТОВНА РЕВОЛЮЦИЯ ЩЕ ВЪДВОРИ ПРАВИЛНИТЕ ОТНОШЕНИЯ РАБОТОДАТЕЛ---РАБОТНИК
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Чак Японците се дивяха на това."---Абе не се заблуждавайте. Японците знаеха много добре в какво отчаено положение бяхме, но те са хитри азиатци, които може по някога да са пускали някой и друг комплимент за да ни правят вятър и по този начин да им върви алъш вериша с България.
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 77Чак Японците се дивяха на това..................Ок,разбрах.Имаше период,в който системата работеше.Не без реекспорта на руския петрол директно от Бургас.Благодарение на Брежнев,който любезно си затваряше очите.Но Горбачов сложи край на авантата.Основният проблем на социализма тогава бе липсата на частна собственост.Китай днес доказва това. Това,че сме произвеждали няколко качествени продукта,не е от решаващо значение.Накрая самият Живко призна: "Социализъмът е недоносче"
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 77"през соца сме бълвали *** а произвеждахме всичко"---Правилно си схванал. Опитвахме се да произвеждаме всичко и то беше ***. Произвеждахме всичко защото така ни заповядваха, но качествено производство не се постига със заповед. Ти как си представяш? 8-9 милионна България да произвежда всичко? То беше безръзсъдно прахосване на средства осъществявано от мързеливи и необразовани партизани, които си нямаха представа от икономика и затова днес сме на това положение.
72
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Абе много интересно : през соца сме бълвали *** а произвеждахме всичко , даже и камиони и елестрокари. Чак Японците се дивяха на това. По данни на ООН бяхме на 26 место в света по индекс на развитие. Сега сме след Зимбабве по същия индекс. за 45 години се построи развита България, с пътища , железница , летища и гари. Авиокомпания Балкан летеше до САЩ и Канада. Сега за 25 години какво се направи-освен моловете и тангенти и дъги по няколко километра. Асфалт паша само се перчи
71
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Скарлет 48""Европа" се е превърнала в една арабска ***,"---А Русия, в какво се е превърнала? 100 пъти по-зле.
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем скоро изплатихме дълга на Бай Тошо.Какво общо има ЕС със заемите на България ?Хората работят и произвеждат в пъти повече от нас.Ние какво произвеждаме?ЕС ли ни е виновен,че в България се краде на поразия?Безплатно образование има в доста емропейски страни.И платено, със символични такси. Напр. в Холандия годишната такса е 3800лв.Но някои специалнности са в Топ 10 на света.Неслучайно в Бреда след германците най-много са българските студенти. Холандците дават безлихвени заеми и помощи.
69
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71 и 72Да, да, Айнщайновци, Аристотеловци, Сократовци... най-лесно е да обвиняваш в завист. А за какво да се завижда на пълзящи твари, които са дотолкова зле образовани, че не са си възпитали емоциите? А, вярно, качеството на образованоието им е от соца - е, така е с безплатното. Затова пък сега имаме да плащаме 16 милиарда дългове, ще ги плащат, самопрогонилите се от България ли?
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 67Това ви учит напоследък по семинарчета да внушавате. Ама още не успявате да разделите наследството от соца, избихте се за него, честта си в калта натикахте. 27 години скандал след скандал, разкритие след разкритие, кой "честен бизнесмен", какво е заграбил от соца. Айде стига си препредавал "знания" от наръчника за манипулиране. Стой си на "нашето" местенце и си получавай сребърниците. Шкембето ти е добре, нали.
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само едно ще ви кажа, мечтатели за Социализъм.Вие сте некадърни, комплексирани и провалени човечета ! И, преди всичко, сте много глупави и завистливи ! Логично мечтаете за Социализъм. По-добре всички да са бедни и смотани като вас, да няма на кого да завиждат дребните ви душици.
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек да се чуди защо сме се отказали от "Социализъма".Амортизирани заводи с остарели технологии,бълващи *** за другите членки на СИВ.Малкото качествена продукция се изкупуваше от СССР,който ни плащаше с хартийки,наречени рубли.Разбито селско стопанство.Вносът на типично Бг продукти като лук, пшеница, домати и т.н. започна именно при социализма.Огромни валутни задължения.Разбира се, имаше и положителни страни като образованието , медицината.. Но качеството бе под всякаква критика.
65
10
 
2
 
! Отговори
европеец преди 6 години
Свирнаха ли ви, "EU" тролчета! Слагайте плюсчета, това го умеете. Комуникациите са велико средство. Дерзайте, дерзайте, но не от държавните компюти и не в работно време, "наши" момичета и момчета - калинки и скакалци. Че и без това "държавните" ви решения са повече от смешни. Погубихте държавата. Май скоро ще ядем изпържени насекоми, дотам докарахте страната. Защото бъркате EU с Европа, и принадлежността към Европа с продажността към Европа, но толкова ви е акълът.
64
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 67Никой не ти е взел производството и пазарите. Производството на соца не беше конкурентноспособно а пазарите изкуствено създадени по линия пна СИВ. Затворихме заводите защото никой не искаше да купува буклуците ни. По този начин загубихме и пазарите. Електроника нямахме а само имитация на електроника която и СССР/Русия не искаше да купува. Никой не ти набутва вредни ГМО. Напротив, само ЕС може да ни защити от разпостранението им у нас.
63
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65Мадам, ограничена си ти с незнанието си, с повръхността си, със "знанията" си от семинари, където пийваш едно европейско кафе, и си горда, че си избраница. Ти, която не си създала нищо за тази държава, нито за Европа, с какво се гордееш? Че си допусната на трета скорост да ползваш и да служиш за дворно кyче и камериерка. Е, твой проблем, щом ти харесва, слугувай, хвърлят и бакшиши...срещу съвест и морал.
62
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62Колко си прав! Какви "тъnаци"има! Какви донори сме ние?Бяхме, преди да ни изпият кръвчицата и ни вземат производствата и пазарите, унищожат енергетика, електроника, селско стопанство и ухаещите български плодове и ни набутат вредни ГМО, преди да ни разрушат образованието и паметта, здравеопазването, да направят безработни 1/4 от нас.Е, още даваме, де - злато,редки и цветни метали, и на колене благодарим, че "получаваме" 1-2 % от това, което ни вземат. Плюс купища мърляви дрипи!
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм горд европеец защото съм горд българин, а България географски и политически е в Европа.