Решаващ вот във Франция – ще остане ли тя мотор на ЕС?

47 милиона французи гласуват за президент
7 май 2017 07:30, Елка Василева
182
Решаващ вот във Франция – ще остане ли тя мотор на ЕС?
Снимка: Reuters

Близо 47 милиона избиратели във Франция са призвани да гласуват днес за нов президент. Те трябва да направят избор между проевропейския кандидат, центриста Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница Марин льо Пен.

На първия тур Макрон, лидер на движението "Напред!", получи 24,1 процента от гласовете, а Марин льо Пен, лидерка на Национален фронт, получи 21,3 процента.

Гласуването е в 66 546 избирателни секции. Те отварят врати в 8 ч. местно време (9 ч. българско) и затварят в 19 ч. местно време (20 ч. българско). В някои големи градове изборните секции остават отворени до 20 ч. местно време.

Вчера се гласува във френските отвъдморски територии. Гласуваха и френските сътрудници в дипломатическите мисии на Франция в Северна и Южна Америка.

Още по темата

За първи път във Франция избори за президент се произвеждат в режим на извънредно положение. То бе въведено след атентатите на 13 ноември 2015 г., отнели живота на 130 души, за които отговорност пое Ислямска държава.

Над 50 000 полицаи, жандармеристи и военни ще гарантират сигурността в деня на вота, от тях 12 000 ще са в Париж и околностите.

Френският закон забранява публикуването на резултати преди края на изборния ден, освен данните за избирателната активност, за да не бъде оказвано влияние върху гласоподавателите.

Новият президент трябва да встъпи в длъжност до 14 май - датата, на която изтича мандатът на сегашния президент Франсоа Оланд.

Предишните президенти на Петата френска република от 1958 г. насам са:
Франсоа Оланд (2012 - 2017 г., социалист)
Никола Саркози (2007-2012 г., десница)
Жак Ширак (1995 - 2007 г., десница. Той изкара един 7-годишен мандат и след съкращаването на президентските мандати изкара и един 5-годишен мандат.)
Франсоа Митеран (1981-1995 г., социалист. Той изкара два 7-годишни президентски мандата)
Валери Жискар д'Естен (1974 - 1981 г. десноцентрист. Той изкара един 7-годишен президентски мандат).
Жорж Помпиду (1969 - 1974 г., десница. Той почина две години преди края на 7-годишния си мандат).
Шарл де Гол (1959 - 1969 г., десница. Той бе избран от електорална колегия за първи 7-годишен президентски мандат и после преизбран на преки избори през 1965 г. Подаде оставка след майската криза през 1968 г. и след като изгуби референдум през 1969 г.)

Президентът във Франция има право да разпуска парламента, той назначава премиера, председателства заседанията на правителството, назначава държавни служители.

За новия президент ще е важно кой ще спечели парламентарните избори във Франция на 11 и 18 юни. Президент, който си е осигури парламентарно мнозинство, може да прокара програмата си. Ако друга партия спечели изборите, президентът ще съжителства с премиер и правителство, излъчено от нея.

Като държавен глава президентът на Франция е главнокомандващ и при извънредни ситуации има широки правомощия. Той има решаващ глас за външната политика и отбраната, дори и ако друга партия, различна от неговата, е излъчила правителство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
макарончето фалира преди 6 години
Дезинформацията е изкуство. Имаш още много да учиш.
92
4
 
5
 
! Отговори
макарончето фалира преди 6 години
Черни облаци над Европа: Марин льо Пен изненадващо увеличава преднината пред МакронЕкзит полове от секции във Франция, направени към 12:30ч. българско време, показват неочакван обрат на президентските избори. Соченият за фаворит Емануел Макрон изненадващо изостава от своя съперник - крайнодесния кандидат на Национален Фронт - Марин льо Пен. Макрон събира подкрепата на 43.7% от френските избиратели, а Льо Пен - 56.3. Развитието на ситуацията е твърде шокиращо, тъй като всички социолози даваха п
91
1
 
3
 
! Отговори
хм преди 6 години
И двамата кандидати обещават на Франция,евентуално излизане от ЕС.Смятайте -какви са настроенията там. Ама не,че е лошо,то тогава току виж България станала локомотива на ЕС:)
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да проблемът си е наш, но не трябва и да бъдем лакеи на ЕС, защото ЕС не е държава и от там помощ не можем да очакваме дори и да не се разпадне след преизбирането на мейнстрийма в лицето на макарона и баба меркел
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 139Те източните провинции още не ги смятат за хора. Манталитета им е съвсем друг ама то е така където е минал руски ботуш хубаво не е станало.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 141И за кого трябваше да гласуваме ? За батака ли? Ония шизофреник Болен?
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балканеца още си мисли че французите се бунтуват срещу черните хаха толкова сте глупави
86
0
 
1
 
! Отговори
до 137 преди 6 години
Не си схванал за какво ти говоря - ако спазвахме егоистичната политика на ЕС Видин щеше да бъде не просто по-слабо развит спеямо София, а в пъти по-слабо развит, например нямаше да има пътища до там, заплатите във Видин щяха да бъдат по 60-70 лв, а видинчани щяхме да ги пускаме в София без право на помощи, ако не поработят две години. Но ние софиянци понеже се чувстваме една сържава с видинчани не сме допуснали това да се случи въпреки в пъти пи слабото развитие на северозападна българия от стол
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До макарончето фалираДжудженцето от Рашка Парашка ще гледа Европа през крив Макарон!
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Високите пенсии и мин РЗ имат положителен ефект върху икономиката като вдигат оборота в сектора на услугите и стимулират потреблението. Това го видях с очите си в едно забутано немско градче без никакви значими фирми или заводи, но пък там супермаркетите бяха препълнени със стоки и пазаруващи пенсионери с усмивка на лице.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да в Фронт Насионал всички са рода и всички се таковат. Затова най-новото им поколение има съществени дефекти поради тежка форма на инбрийдинг.
82
1
 
1
 
! Отговори
Путин преди 6 години
До макарончето фалира "Екзит пол от Париж: Льо Пен - 54%, Макрон - 46%"Оф,тия европейци много ме изнервят. Какви са тези 54-55-60%. Западни гейщини и лиготии. Да си водят записки,как се печелят избори.Поне с 120 %. Трябва да има и 30 % за другия кандидат,да не кажат после,че няма опозиция.
81
0
 
5
 
! Отговори
Франсе преди 6 години
Ходих да се запиша в Националния фронт,но ми отказаха. Не отговарям на условията.Не съм баща,племенница или любовник на Маринчето.
80
1
 
1
 
! Отговори
до 126 преди 6 години
Напрорив, в една мегадържава, за която мечтаем да конкурира китай, САЩ и Аватралия, е напълно редно всичките и области (понастоящем държави) да имат еднакви заплати и пенсии. А проекти между другото си имат всички членки на сегашния ЕС, дори и в богатите държави имаш възможност да се доразвоваш с проекти при това сумите там са и по големи
79
5
 
3
 
! Отговори
Европейският съюз преди 6 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
78
0
 
4
 
! Отговори
Не забравяйте преди 6 години
Не забравяйте, че младите социалисти са деца и внуци на старите комунисти, които ридаят за изгубените си привилегии. Борбата им е да вземат властта и отново да продадат страната на руснаците, за да си осигурят още 30-40 години безгрижен живот като колониална администрация на Задунайская губерния.
77
0
 
1
 
! Отговори
До 113 преди 6 години
Всеки атентат може да се разглежда като антиреакция на съответна политика.
76
5
 
3
 
! Отговори
макарончето фалира преди 6 години
Европа в ШОК! Екзит пол от Париж: Льо Пен - 54%, Макрон - 46%ХАХАХАХАМАКАРОНА ГЛЪТНА ВОДА. ХОРАТА НЕ ИСКАТ ГЛОБАЛИСТКА *** ДА ГИ УПРАВЛЯВА. ЕВРОПА НЕ Е В ШОК, В ШОК СА ГЛОБАЛИСТИТЕ!
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава кажи ми като сме пазарна икономика защо във всички области в Бтлгария има еднаква мин заплата? Нали сме ПАЗАРНА икономика? Айде да направим мин заплата в София 700 лв като спрем да даваме пари в националния бюджет? Айде престани да защитаваш тия извратени западноевропейци които предпочитат да душат пъзните на африканските и арабски натрапницо пред това да са една държава с нас
74
3
 
4
 
! Отговори
антифашист преди 6 години
Господина на снимката е единствената преграда срещу неофашистките руски интереси. Треблинка, Освиенцим, Дахау, такива неща.