Появи се и ляв сценарий за бъдещето на Европа

"Бялата книга" на Юнкер - разочароващо, академично упражнение
9 май 2017 15:12,
37
Появи се и ляв сценарий за бъдещето на Европа
Снимка: архив, Reuters

"Бялата книга", в която Европейската комисия предлага 5 сценария за бъдещето на Европа, е разочароващо, академично упражнение, пълно с празнодумство, на което липсва амбиция и ясни приоритети.

Това се казва в критика на най-лявото крило на европейските социалисти и на комунистите в Европейския парламент "Прогресивен форум", огласена днес в Брюксел.

Единственото, с което евросоциалистите са съгласни, е че "проблемите на Европа не могат да се решат от само себе си". Всичко останало от предложението на Еврокомисията за повече или по-малко Европа те смятат за неоснователно, тъй като според тях най-големият недостатък на Юнкеровите варианти е липсата на сценария за социална Европа, която да изземе облагите от "икономическите и частни интереси" и да ги даде на хората.

Според левите по който и от 5-те пътя, предложени от Юнкер, да поеме Европа, това ще увеличи различията между големите и малките държави, както и между западните и източните.

Инициаторите, сред които и българският евродепутат Георги Пирински от БСХ, смятат, че структурните реформи и икономиите, провеждани в Европа, са отнели "права и надежда на хората, които незабавно трябва да се върнат". Те атакуват още СЕТА, както и липсата на желание според тях у Еврокомисията да реши проблемите с данъчните измами и да установи правото на европейците на "почтена работа с почтено заплащане".

Срещу 5-те сценария на Комисията левите предлагат един: "социална Европа с акцент върху обществения контрол и отчетност и запазване на демократичния суверинитет".

От манифеста става ясно, че левите смятат, че Европа трябва да гарантира правото на образование и на колективно договаряне, всички работници да получават еднакво заплащане и права независимо от работодателя и още минимален гарантиран доход и общо обезщетение за безработица, както и абсолютно равенство между половете. Левите се застъпват още за предоставяне на пълни права на имигрантите и за отваряне на законни канали за трудова имиграция в Европа.

Те смятат, че Европейският семестър - политика за координация на икономическото развитие на членките от Брюксел, трябва да се реформира и да включва повече социални критерии като потребление на домакинствата, намаляване на бедността, както и да се отмени регулацията на финансовите пазари в ЕС.

Сред екологичните препоръки са тотална промяна на земеделската политика и кардинално намаляване използването на химикали, икономична енергетика, икономически стимули за чистата икономика и повече контрол върху бизнеса със замърсяващи производства.

Левите се обявяват срещу свободната търговия и смятат, че ЕС трябва да води протекционистична политика спрямо външния свят. Те смятат, че Европа трябва да подпомага третия свят единствено, за да се намали бедността, а не да се задържат имигрантите извън ЕС.

Левият сценарий според авторите му ще е в основата на кампанията за европейските избори през 2019 г. Подобно намерение имат и християндемократите, чийто член е Юнкер.

Европейската комисия предложи на 1 март 5 сценария за развитие на ЕС до 2025 г. С тях за първи път се официализира концепцията за Европа на различни скорости, като се предлага държавите членки да работят по отделни политики и да напредват според възможностите си. Брюксел вижда възможностите за бъдещето си като: продължаване като досега; запазване само на общия пазар като европейска политика; който иска повече, прави повече; по-малко, но по-висока ефективност, и федералистка Европа. В момента предложението на Комисията се обсъжда и се очаква до края на годината ЕС да избере пътя, по-който ще върви след напускането на Великобритания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: социалистиЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
ф преди 6 години
Левите освен да мълчат друго не могат да направят,защото всички проблеми са следствие на тяхната простащина през 20 век.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТО ЧУЯ КЛИШЕТО ЕС, ВЕДНАГА ГО ОТЪЖДЕСТВЯВАМ С ПОНЯТИЕТО Ж. К. ЮНКЕР.КОЕТО НЕ Е ПОЗИТИВ!САМО ИЗПИШЕТЕ В НЕТА- ГАФОВЕТЕ НА Ж. К. ЮНКЕР И ТЪРСАЧКАТА ЩЕ ВИ ОЧАРОВА С БОГАТА ПРОГРАМА.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС отдавна вече се сдухал...
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
evropeichite otdavna sa geove
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с внос на икономически бежанци в Европа е като да си внасяме *** в България.То сега не знаме какво да ги праим.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До байхейсДобре де,и какво правим???Питам честно не само теб а другите които са тук!Какво ще правим???Аз казах своето мнение-гражданско неподчинение!Но за това,както индийците е нужен целият народ!А къде е той?Просто го няма.Оцелява.3 месеца гражданско неподчинение и търтеите са дотам!Спираме да работим,да плащаме,консумираме собствено производство колкото да не умрем от глад и печелим?!Да,но с народа който сме имали преди 1000 г.Не с този народ.Някой доброволец за мисията нов Апостол?Няма!
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БайХейс - търговията на БГ с ЕС е около 2-3 пъти по-голяма от търговията с РФ и ТР. Даже търговията с РФ не е изгодна за нас - ние внасяма предимно нефт и гас за около 3-4 млд. лева, а изнасяме продукция за няма 0.5 млд. лева.
19
2
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
leviq scenarii e naj-podhodq6t za lqvo orientirana evropa :-D
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сългасен съм с номер 2 - юбералес. Ако Европа ще е федерация, да бъде по модела на САЩ. Има си нации - щати и федерално правителство с върховен съд който е независим и федерален резерв, който не е частен само че. Всеки щат си има армия, която е част от единни въоръжени сили и пазим обща граница. Всеки щат ще си има култура, бит, бла бла бла за да не се размиват нещата и така.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да манипулацията е голяма работа гледам 10 клас не могат правилно да говорят български та интересно ми е родителите им са голяма работа няма контрол явно смесицата на българо китаиски език е на мода но какво да очаквам големи претенции голямо самочуствие супер гаже но с такъв родител съдба
16
8
 
22
 
! Отговори
факт преди 6 години
Заради изкуфелия Юнкер ЕС е в паника. Изгониха Великобритания и сега се чудят какво да правят.
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно е как са ни промили и манипулирали всички народи на Балканите?!Винаги един против друг!За чуждо благо!И знаете ли защо?Те даже и идея си нямат какво ще стане ако направим Балкански съюз.Като започнат да си плащат като попове за минаване през нашата територия!Затова политиката на западна Европа винаги е била да няма мир и разбирателство на полуострова.Разбира се,Турция не влиза в това число!!!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото за тях няма коледа няма великден ни гергиовден или е новаторско бизнес въведение
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигорно и тия са от тая порода
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като чуя "контрол и отчетност" и тръпки ме побиват
11
2
 
16
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
Врели-некипели. Какво общо обезщетение за безработица бълнуват. Та, ако нашият безработен получава колкото германският, то той ще взема 10 пъти повече от работещия българин.Лъжат ви грозно
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле и светиите не зачита родоотсъпници
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А и по празник интересно мие от коя вяра са не признават нито великден нито гергиовден сигорно на тия свети празници щом работеха са друга вяра еи0
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе те объркали почивните дни с понеделник и вторник работят събота и неделя ми е интересно кодек на труда признават ли маи друг път
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ляв или десен се тая тия празнуват 9 маи а не гергиовден аиде нечестит празник