Дайте шанс на "Меркрон"! Меркел трябва да помогне на Макрон

Новият френски президент трябва да спаси не само Франция, но и ЕС
10 май 2017 21:15, Елка Василева
45
Дайте шанс на "Меркрон"! Меркел трябва да помогне на Макрон
Снимка: архив, Reuters

Надеждите към Еманюел Макрон са огромни: той трябва да спаси не само Франция, а и целия ЕС. Това обаче би могло да стане само с помощта на Германия. Ето защо канцлерът Меркел трябва да му подаде ръка, пише Дойче веле.

Трябва да си храбър човек, за да отпразнуваш победата си на президентските избори във Франция точно под звуците на европейския химн. Едва ли ще се намерят много други държавни и правителствени ръководители, които да го сторят. Еманюел Макрон обаче го направи - новоизбраният френски президент, който дава надежди на мнозина.

Не само във Франция, а и в цяла Европа хората разчитат на 39-годишния инвестиционен банкер, наричан "дете-чудо" в политиката, "френския Обама", "френския Трюдо" и как ли още не. Няма да е лесно да се изпълнят високите очаквания, както каза той самият.

Време е за "Меркрон"!

За изтерзания от кризи ЕС определено е добра новина, че кормилото във Франция сега поема точно човек, който притежава същата енергия и същата харизма като бившия американски президент и като сегашния канадски премиер. От тази магия на новото начало сега трябва да се възползва най-вече германското правителство.

Време е поръждясалият германско-френски локомотив да се стегне и да се изкара от европейското депо. След еврокризата, след Brexit-а и на фона на тенденциите към ренационализация в Полша, Унгария и други страни-членки сега ЕС спешно се нуждае от свежи идеи.

А те могат да дойдат тъкмо от Еманюел Макрон, който е убеден както в откритостта на Европа, така и в нейната иновативна сила. По това той много прилича на германския канцлер Ангела Меркел.

Време е значи за "Меркрон", т.е. за възобновяване на тясното сътрудничество, каквото в известни периоди съществуваше между Меркел и Саркози. След ерата "Меркози" дойде времето на "Мерколанд" - сътрудничеството между канцлерката и президента Оланд, което в началото потръгна много добре. После обаче Оланд се провали: не му стигнаха сили да се наложи в Европа, във Франция не го обичаха, от реформите му нищо не излезе. Формално Меркел и Оланд крачеха рамо до рамо, но същински импулси за ЕС нямаше.

Германия поема лидерството в Европа като "хегемон пряко волята си", както писа британското списание "Икономист". А Франция просто е прикачена към локомотива и използва тягата му. Това положение може и трябва да се промени, стига суперумният новак в Елисейския дворец да получи подкрепа. Защото на Макрон ще му бъде много трудно да прокара във Франция икономическите си реформи.

Тъкмо поради това, ако е възможно, ЕС и Германия не бива да му поставят препятствия. По-нататъшното развитие на валутния съюз например сигурно ще предизвика гигантски напрежения, понеже визиите на Макрон в това отношение са много по-амбициозни, отколкото тези на германския финансов министър Шойбле. Макрон пледира за европейски министър на икономиката със собствен бюджет, за държавни инвестиционни програми и за съвместно поемане на рисковете. А такива планове са трудно осъществими с настоящия правителствен екип в Берлин. Но и в Германия скоро ще има избори, а Волфганг Шойбле едва ли ще остане министър за вечни времена.

Популистите още не са победени

Макрон иска да превърне Франция отново в конкурентоспособна и самоуверена страна. И то не защото Германия му го препоръчва, а просто в интерес на французите.

Германия пък, независимо кой ще спечели изборите наесен, се нуждае от равностоен партньор в Европа. И Европа ще стане с една идея по-френска, ако Еманюел Макрон наистина се ангажира в достатъчна степен.

Ще го усетят на гърба си и британците - в своя опит да превърнат в някакъв успех безумното решение да напуснат ЕС. Защото те определено не могат да разчитат на снизхождение от страна на Париж. Само след две седмици Макрон ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел, където ще се срещне и с Доналд Тръмп. На фона на самовлюбения американски президент-националист образът на умния и елегантен млад политик действа доста освежаващо.

Вотът на френските гласоподаватели нанесе тежък удар на популистите в Европа. Но те още не са победени. "Националният фронт" си остава една от най-големите партии във Франция. Ако Еманюл Макрон не съумее с помощта на Германия отново да вкара ЕС в правилния път, след пет години може да се окаже, че мястото му в Елисейския дворец ще заеме една радикална противничка на Европа. Ето защо: Дайте шанс на "Меркрон"!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС мотора Франция - Германия остана непокътнат от брекзита.Има надежда и за ЕС и за Франция.
28
1
 
4
 
! Отговори
NADUPENI FRANSETA ! преди 6 години
FRANCIA KAPITULITA OTNOVO PRED GERMANIA-TOZI PAT IKONIMI4ESKI ! POZOR !
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По БНР слушаме фалшивиновини - фейк нюз.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На следващите избори -президентските,третото поколение Льо Пен, МарионМарешал ще го отвее като сламка.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня ден четох,че над 12 000 000 (милиона!!!) бежанци са влезли в Европа,а над 300 000 са крайни ислямски радикалисти.Мерси!Докато не затриете Европа,няма да се миряса.Масово се крие информация за конфликтите и последствията от бежанската вълна.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам чувството,че ни е заобиколила дебилност в плюс безкрайност.И се чудя,има ли изобщо вероятност,дебилността да премине в минус безкрайност някога.
23
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Продукцията на Дойче веле не е журналистика,а чиста пропаганда....
22
0
 
9
 
! Отговори
Хм преди 6 години
На теория геронтофила Макрон не би трябвало да има проблем с Баба Меркел.Най-много да го ревнува собствената бабичка.Освен това Меркел е ев.рейско зомби,а той-техен слуга.Всичко би трябвало да върви по мед и масло към светлото бъдеще на Новия световен ред.Ро.тш.илд може да бъде доволен.
21
0
 
7
 
! Отговори
risk assessor преди 6 години
Хич, ама изобщо не се учудвам, че ляво- толерастите от Дойче Веле хвалят Макрон!И дават за пример левичарките Обама и Трюдо!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон много ми напомня за нашия Плювньо. Не е точно като хората. По ми прилича на някаква странна нестандартна смесица между съществително и прилагателно.
19
7
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Много е смешно как бай ти ***, който избира Бойко, критикува лидерите на Германия и Франция, от най-*** държава в югоизточна Европа. :)))
18
1
 
10
 
! Отговори
Потърпевш... преди 6 години
Меркрон??? Това е някакъв хибрид между две същества водещи Европа към тотален упадък. А да ни е честито!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е ясно че не бива. Дано нашите главанаци отгоре да се възползват от слаб еренски президент и накрая да постигнат някакво икономически развитие за България, ВЪПРЕКИ ЕС.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В смисъл тоя ще си прави харем от баби? Да не е нещо сбъркан пича? Остава да си вземе за втора ханъма баба Меркел и съвсем ще я вапца.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я не не занимавайте с тоя шебек!Малко ли са нашите проблеми та и тоя .............
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново Европа не иска да се променя отново търси някой да я спаси и отново да си я кара от старому и Макрон а е надеждата а нашата надежда света трябва става социален а не разделен на бедни и богати на запад и на изток на *** лесбийки и дискриминирани които не ги харесват да се премахне нато и ЕС а да се създаде един нормален свят в Европа а не да се разчита на единични политици които да подписват каквото им се даде за да спасяват статуквото и най важното да не харесват Русия без значение
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАКАРОНА ДА СЕ ОПРАВЯ,И НЕГО ЛИ ДА ГО МИСЛА.
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази огромна задлъжнялост на държавите,това безвремие във което живеем ще бъде победено само със глобална война и унищожаване на старото и влизане във новият модерен свят.Дали ЕС ще падне или Русия ще се разцепи не е важно,и какво от това ? Време е за рестарт и нови технологии но първо война за да заличим старото
11
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързото разширяване на ЕС, много между-държавни разногласия и ЕС на много скорости.Руската подривна помощ за национализма в ЕС,Изнедадващия национализъм на UK, извадил страната от ЕС.ЕС ще трябва да разчита повече държави от ЕС да подкрепят френските идеи за ЕС с немска решителност.
10
5
 
17
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
След 30 години градивен живот в Германия изглежда , че скоро ще продадем хубавата си къща и ще търсим спокойно място (може би на някой карибски остров или в Нова Зенландия) без религиозни конфликти, без опасност от фанатичен ислямизъм, там където можем да имаме спокойни старини, а децата и внуците ни по-добро бъдеще. Доскоро смятах в Унгария да се преместим, но от Брюксел сложиха вериги и на Орбан и му запушиха устата. Много добре образовани хора от горната средна класа вече напуснаха Германия.