Брюксел заплаши България, приемала твърде малко бежанци

Започваме наказателна процедура, ако продължавате с предпочитанията!
Обновена: 16 май 2017 17:56 | 16 май 2017 17:45,
251
Брюксел заплаши България, приемала твърде малко бежанци
Снимка: Reuters, архив

България трябва да престане да предявява предпочитания и да започне да приема бежанци от Италия, в противен случай ще започнем наказателна процедура.Това заяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос  днес, добавяйки, че това е последно предупреждение към София. Той поясни, че Комисията ще изчака само още един месец преди да започне да наказва.

Още по темата

"Това не е ултиматум, това е краен срок. Знаете, че има разлика между двете. Става въпрос за името на ЕС и за доверието в него“, заяви Аврамопулос в Страсбург.

България отказва да приема бежанци от Еритрея, които са мнозинството от 2200 души готови за преместване от Италия към вътрешността на континента. Според квотите, съгласувани между страните членки България трябва да вземе 140 души от Италия, но не е приела нито един.

Европейската комисия предупреждаваше София през последните два месеца, че не изпълнява ангажиментите си по бежанските квоти, но без реакция от правителството. Досега у нас са прехвърлени само 29 души, като остава да приемем още 1302-ма до септември.

Брюксел заплаши още Унгария и Полша, които не са взели нито един имигрант от Гърция и Италия, както и Словакия, която също не приема бежанци от Африка, пристигащи в Италия. Последно предупреждение е изпратено и в Прага, защото не е участвала активно в схемата повече от една година и е взела едва 12 души. Засега само на Австрия, която също не приема бежанци, й се разминава, защото външният министър Слободка е обещал на комисаря, че ще отворят страната си за бежанците.

Като цяло Еврокомисията е доволна от темпа на разселванията, с изключение на петте предупредени държави. От началото на годината са преместени толкова бежанци, колкото за цялата 2016 г. и според Аврамопулос е напълно осъществимо ЕС да прехвърли от Гърция и Италия всички 98 255 бежанци, договорени между страните членки.
18 418 бежанци са разселени от двете гранични държави във вътрешността на Европа, а 70% от обещаните 22 000 бежанци (16 163 души) от лагерите край Сирия вече са настанени в ЕС. България има проблем и по бежанците от лагерите, тъй като не е приела нито един от обещаните 50 сирийци от Турция.

Страните членки се разбраха да дават бежански статут основно на сирийци, иракчани и еритрейци.

Темпът на презаселванията от Турция, продължава да расте стабилно, като през последния месец са прехвърлени в Европа 1 077 сирийци. Общо 5 695 сирийски бежанци са били разменени срещу върнати от Гърция незаконни имигранти. Така на ЕС му остава да вземе още 25 040 сирийци по схемата един срещу един, включена в сделката за спиране на миграцията от март 2016 г.

Европейският парламент също призова страните членки да изпълняват обещанията си. В резолюция, която ще бъде гласувана в четвъртък , се настоява презаселванията да се правят по-енергично.

По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН в Гърция се намират около 50 000 мигранти, търсещи убежище. В Италия през 2016 г. са пристигнали рекордните 181 436 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС първо затри селското ни стопанство, а сега ни птаща фураж за свинефермите. Нямаюе и достатъчно клиники за трансплантиране на органи. Наистина трябва да сме по-бизнес ориентирани.
155
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZATRIVAT BULGARIA BAVNO,AMA MNOGO SIGURNO........
154
0
 
7
 
! Отговори
някой си преди 6 години
да си ги приемат тези които ги демократизираха,настанете ги по коридорите на европарламента, и еврокомисията, да ви е...........а
153
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква война има в Еритрея?!?
152
0
 
6
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Там ни е нещастието, че екземпляри ,като Кунева-Пръмова, хора без чест и достойнство за две пари, козируват и викат "йес сър". Амбицията и алчността вървят ръка за ръка и съсипват държави и народи - колко му е ?? Кой създаде тази ситуация? Защо засилват тези нещастници към Европа? Меркел ли ги иска - едва ли. И тя играе по чужда ***. Щом германски войски тръгнаха да умиротворяват света под знамето на НАТО и противно на собствената си Конституция - работата хич не е добра !!!!!
151
0
 
0
 
! Отговори
vitoshaword преди 6 години
Оставете политиката, четете смислени неща vitoshaword
150
0
 
6
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Унгария изгради ограда по границата си със Сърбия, официално оповести, че ще пуска "електрически импулси" по нея! Пък Брюксел пак нас заплашва!?
149
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей затова я намразиха нормалните хора тая еврогеейска *** наричана незнайно защо европейски съюз.
148
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземете ги в Брюксел тогава
147
0
 
26
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Нали ЕС върви на две скорости. Онея с високата скорост, скоростно да си приемат бежанците. Нали те ги повикаха.
146
0
 
12
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Нали ЕС върви на две скорости. Онея с високата скорост, скоростно да си приемат бежанците. Нали те ги повикаха.
145
0
 
32
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Нямам думи! В България няма и няма как да има бежанци тъй като в нито една от съседните ни държави няма нито война нито масов геноцид или др. такива. А защо трябва да разселваме в България тези въшлясали aмуджи - незнам. И как боже господи след такива изказвания може да има все още българи които ДА НЕ ЖЕЛАЯТ БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ МОМЕНТАЛНО ОТ ТОЗИ ЕС?????????
144
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел да им осигури самолети и да си ги прибира.
143
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братя и сестри, Оцеляхме ислямски халифат 5 века и сталинизъм последните 45, ще оцелеем и европейската диктатура и тази инвазия! Те смятат, че ще ни нареждат какво да правим, а Бай *** туко тъй ще приеме емигранти. Да ама не. Те сами ще избягат!
142
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фалшива новина с полъх на хибриден боряшник
141
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Форума бъка от герои ама утре пред Брюксел ще има само: йес сър, йес сър..
140
20
 
1
 
! Отговори
Един преди 6 години
Не може само да крадете еврофондове *** !
139
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не мога да разбера защо ги спасяват още от бреговете на Либия и по този начин ги насърчават да пресичат Средиземно море а после натискат някой да ги приеме!
138
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Брюксел да си...
137
0
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Даа,българският ген трябва да бъде затрит с ускорени темпове,нищо ново.